Idei pentru bufet rece festiv?

Dragele mele, peste 2 saptamani este ziua de nastere a sotului si m-am gandit sa-i prepar niste aperitive mai deosebite + un tort cu ciocolata/cacao, asa ca apelez la ideile si experienta voastra. Din pacate, vad ca nu functioneaza optiunea de cautare.
As vrea sa ma axez in special pe rulade/rulouri, paste si eventual ceva in aspic.
Deocamdata am pus pe lista doar checul aperitiv mozaic cu sunca, cascaval si verdeata, choux-uri umplute cu diferite paste si piept de pui cu susan. Nu ar strica si niste idei de prezentare mai deosebite...
Ma ajutati?
Raspunsuri

adi69 spune:
La ziua sor'mii ,recent,am fotografiat platourile cu aperitive.Ai aiciprima poza si urmatoarele dupa.Nu este chiar ce doreai tu dar te poti inspira..
Adriana
papa-bun


crista-s spune:
Pentru sandvisuri ( prezentare):
cumperi piine gata feliata, tai cu un cutit marginile si fiecare felie o strivesti usor cu sucitorul sau cu o sticla dc n-ai sucitor. Miezul de piine o sa fie mai subtirel dar mai dur nu se va farimita usor. Cu o forma de biscuiti ( de preferat inimioara, dar merg si romburi sau alte forme) tai piinea. O sa iti rezulte baza pt orice tartina, sandvish...
Apoi in functie de ce ai in casa ungi mai intii cu putin unt si apoi cu ce vrei tu.. Merge bine cu somon afumat sau cu icre, pasta de peste, pateu ..
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."



Hildegard spune:
Uite draga mea iti alegi ce vrei tu:
RULADA CU TON
1 cutie aluat pt pizza
150 g (circa) de ton scurs de ulei
130 g maioneza
piper macinat,dupa gust
sare,daca credeti ca mai e cazul
se deruleaza foaia de aluat si se manjeste generos cu pasta facuta din ton,maioneza,piper,capere(cu mixerul).se ruleaza;ruloul se unge cu ou batut,sau lapte,se presara cu susan/mac/ce vreti voi/sau nu si se coace in cuptor la 180°-200°C.nu stiu sa va spun daca e mai bun rece,sau cald,ca n-a mai apucat sa se raceasca.
Rulada Aperitiv
300 ml lapte,3 lg faina,putina sare=se fierb pina se ingroase.Dupa racire se
amesteca cu 5 galbenuse si albusele batute spuma.Se pune intr-o tava si se
coace la foc potrivit.Se scoate si se pune pe un servetel umed si se
ruleaza.
Umplutura: o cutie pateu,100 gr unt,o lingura mustar,patrunjel
verde,sare,3 oua fierte taiete maruntel,parizer si ceapa dulce.
Se umple rulada si se serveste rece ca aperitiv.
Cake cu masline,
4 oua+100 gr faina+150 gr masline taiate ( eu pun amestecat verzi si negre)+ 250 gr sunca (praga)+150 gr branza rasa ( sau cascaval)+3 linguri de ulei (masline) + 1 lingurita de praf de copt
amestecati ingredientele in ordine, insistand bine la ou-faina.
in tava 45 min la cuptor 180-200°C.
lasati sa se raceasca si le congelati, sau le serviti.
Chec aperitiv “Mozaic”
Ingrediente: 300 g sunca sau parizer de porc, 250 g cascaval, o mana de marar, o mana de patrunjel, 3 oua (albusurile batute spuma), o mana de masline verzi (facultativ), 2 linguri faina, sare, piper
Sunca (parizerul) si cascavalul taiate cubulete se amesteca cu galbenusurile, verdeata totata marunt si faina. La sfarsit se adauga albusurile spuma. Se toarna in forma de chec unse cu margarina si tapetata cu faina (din aceste cantitati iese o tava mare de chec sau doua mici). Atentie! La cuptor creste, nu umpleti tava.
Drob fals
(O reteta asemanatoare la gust cu drobul de miel)
300 g Leberwurst (pateu de pui, etc)
100 g orez fiert
2 oua (albusurile se separa)
patrunjel, marar dupa gust
o ceapa calita in ulei
piper, sare
Se amesteca totul, cu exceptia albusurilor, care se adauga la sfarsit, batute spuma. Tava se tapeteaza cu faina. Se toarna pasta si deasupra se unge cu ou
Aperitiv cu dovlecei
4 oua batute bine cu mixerul
80 ml ulei
cca 500 g dovlecei (zucchini), curatati, taiati in cuburi mici
150 g cascaval ras
2 cepe verzi tocate marunt (praz)
200 g faina
marar, patrunjel
sare, piper
Se amesteca totul, pasta se toarna intr-o tava mica, unsa si se coace cca 45 minute.
APERITIV
un kg de ficat
3-4 oua
1-2 cepe
sare,piper,marar sau patrunjel
Ficatul se fierbe dupa care,se trece prin masina de tocat
2 oua intregi si 2 galbenusuri se amesteca cu ceapa putin calita si mararul si ficatul,pentru o omogenizare mai buna ,ca tot nu a-ti spalat masina de tocat ,mai treceti o data totul.albusurile de la cele 2 oua le bateti cu un praf de sare,incorporati jumatate in compozitie,ce a ramas aruncatio deasupra,sa-i dati aspect comercial.Sa nu uitati piperul.Cei care le place usturoiul poate pune 2-3 catei ,taiati feliute.
Tava se unge de preferinta cu unt,se toarna compozitia cam 3/4 din tava,se baga la cuptor si se coace la foc potrivit 30-40 minute.Scotetil din tava cat mai este caldut,il taiati felii de 1 1/2 -2 cm ,se papa rece ,cu mustar pus in vecinatate sau incercatil cu gogosari murarti.Nu va apucati sa-i puneti pe masa daca va lipseste ceva de udat (un vin ??...chiar este bun)
Ar merge si putin piept ardelenesc afumat ,pe care il taiati foarte fin feliute pe care il incorporati de la inceput,chestii de gusturi si de unde va aflati (daca porcul sa urcat in pom ,de unde piept ardelenesc)
Ardei capia umpluti cu pasta de branza
ardei capia rosii, verzi si galbeni (cei rosii sunt obligatorii, ceilalti ii poti inlocui cu gogosari sau ardei verzi), branza de vaci in cantitati egale cu branza sarata, sunca, ceapa, marar, chimen.
Se face o pasta omogena din branza de vaci si cea sarata, se adauga ceapa taiata marunt, marar dupa gust, chimen, sunca si ardei rosii, verzi si galbeni taiati cubulete. Ardeilor capia li se taie coditele, se scobesc si se umplu cu pasta obtinuta. se indeasa bine si se dau la rece pana cand se intareste umplutura. Se servesc taiati felii.
Dobos de sunca si cascaval
Sunca si cascaval feliate, unt sau margarina (de preferinta Rama cu lapte sau Rama Yogurta), sare, piepr, mustar picant.
Se mexeaza bine untul cu mustarul, sarea si piperul. Se asaza una peste alta felii de sunca si cascaval taiate la aceeasi dimensiune, iar intre ele pasta de unt: o felie de sunca unsa cu pasta de unt, o felie de cascaval unsa cu pasta de unt, iar sunca etc, pana cand se ajunge la o inaltime de aprox. 3 cm. Se da la rece.
APERITIV
2 vinete cit mai subtiri(si daca se poate fara simburi)
1/2 sticla de ketchup
5 catei usturoi
1/2 pahar otet
1/2 pahar apa
1 lingura zahar
1 ardei verde
2 castraveti murati
mod de preparare
--------------------
vinetele se taie felii nu grose, se sareaza si se lasa cca 1-2 ore. apoi se sterg (sa le iasa amareala)
se dau prin ou si se prajes. dupa se s-au prajit pe ambele parti se pun pe hirtie absorbanta.
se face un sos din ketchup,usturoiul sfarimat,apa,otetul,zaharul, in acest sos se pune ardeiul verde taiat marunt si castravetii taiati si ei f.marunt. asezati intr-un borcan cu gura mai lata (s-au o cutie) un rid de vinete (care intre timp s-au degresat pe hirtie) iar pe deasupra puneti un strat de sos si tot asa pina terminati.
se poate pastra la frigider timp lung
rosii milaneze
4 rosii mari,o ceapa,3 catei de usturoi,o ling.ulei,125 g orez,2 linguri vin alb,200 ml supa de carne sau instant,3 linguri marscapone sau brinza de vaci,100 g parmezan ras,400 gr spanac,sare,piper
preparare:rosiile se spala,se taie un capacel si se scoate miezul.Ceapa si usturoiul se toaca si se calesc in ulei impreuna cu orezul.Se toarna vin si supa instant si se fierbe acoperit 25 minute.
Cuptorul se incinge la 125 de grade.Ambele feluri de branza se amsteca impreuna cu orezul si cu aceata compozitie se umplu rosiile..se aseaza intr-o forma rezistenta si se dau la cuptor cu vasul acoperit ,timp de 15 min.
se curata spanacul,se spala si se caleste 5 min. in ulei,alaturi cu un catel de usturoi tocat si miezul de rosii.se condimenteaza si se pune pe platou alaturi de rosii.
APERITIV
ALUAT 425g faina.sare,un pachet drojdie uscata,4 linguri ulei,1/4l apa calduta.drojdia se pune in apa calduta apoi dupa 15 min se amesteca cu restul ingredientelor.aluatul se lasa la crescut.
UMPLUTURA
200g sunculita cuburi,250 g broccoli buchetele opariti putin si bine storsi,un ardei gras rosu si unul galben,200g telemea rasa se amesteca
aluatul se intinde si se taie cercuri mai mari.se pune umplutura pe jumatate de cerc si se acopera cu cealalta jumatate.marginile se apasa putin.se pun in tava tapetata cu hirtie de copt si se coc la foc potrivit.deasupra eu le ung cu galbenus desi in reteta nu spunea asta.
APERITIV
250 g cascaval;
1/2 lingură unt;
1 lingură făină;
1 cească zeamă de carne sau lapte;
pentru prăjit:
1 lingură făină;
1 ou;
1 lingură pesmet;
ulei;
se taie cascavalul cubulete mici. se face un sos alb, ceva mai gros, din unt cu făină si se stinge cu zeama de carne sau cu laptele. cantitatea de sos trebuie potrivită atât cât să lege brânza, nu mai mult, altfel devin cleioase. se lasă să se răcească. se amestecă sosul cu cascavalul. se fac bulete, se dau prin făină. ou si pesmet si se rumenesc în ulei încins.
de-ale gurii
Veronica, mama lui Stefan Peter 07.11.05


valentinag spune:
Pe langa ideile care ti le-au dat fetele mai poti face si oua umplute cu maioneza si ciuperci sau cu pate si castraveciori.Sparanghel infasurat in feliute de ceafa afumata,snitele din ciupercute,din alea mai mici ciupercile....
Adi
"La vita e bella"
poze


Candy spune:
Fetelor, sunteti o comoara! (da' pun pariu ca vi s-a mai spus chestia asta, sa nu v-o luati in cap :)
Valentina, suna interesant chestia aia cu sparanghel infasurat in sunca, cred ca se poate folosi prosciutto, nu? Te referi la sparanghelul conservat la borcane sau la cel crud?
Hildegard, o gramada de idei, multumesc! In special cake-ul cu masline ma tenteaza, vreau sa fac ceva nou ce n-au mai mancat ai mei. La acel chec mozaic ma referisem si eu, e o alegere inspirata, numai ca asta, rulourile de sunca si hrean si dobosul de sunca cu masline aproape ca nu lipsesc la nici o ocazie si as vrea sa mai schimb "repertoriul".
Stie cineva cum se fac crenvustii in aluat?
