Diagnostic: hidronefroza fetala...
Tocmai am venit de la eco si mi s-a spus ca bb are hidronefroza fetala la rinichiul stang...e o malformatie a rinichiului din cate am inteles...Medicul mi-a spus ca, de cele mai multe ori, nu se mentine in viata extrauterina si ca, deocamdata, nu e cazul sa ne facem griji! Ce stiti despre asta? A mai trecut cineva prin asta si cum s-a rezolvat problema???
Sunt extrem de trista...sper ca bb meu sa fie totusi bine...oricum voi cere o a doua opinie altui medic!
Va multumesc pentru raspunsuri...Pupici!
Oana 29+ cu Denis Cristian
Personality can open doors, but only character can keep them open!
Raspunsuri
Mirona spune:
Oana - ti-am raspuns si la noi pe subiect.
Incearca sa te linistesti ca bebe simte.
Uite ce am gasit pe Dc: aici
Mai ai acolo cateva link-uri.
mai cere o parere si o sa vezi ca va fi bine.
Miro35+ cu
am o nepotică talentată, si o BB-lină zbenguită
arghirmonica spune:
Linistita sa fii..ia legatura cu mine pe Mes.
Monica
Daniel 4,7 ani si Cristian 3 luni
Deborah77 spune:
Asiza, eu am sarcina ceva mai avansata. Astazi am facut o ecografie, si a aparut la rinichiul drept o "dilatatie pielocaliceala de 6.8 mm". Dr n-a parut ingrijorat, l-am intrebat ce-i asta si a baiguit ceva...nerelevant, in fine. E vorba de acelasi lucru?
asiza spune:
Deborah77, stai linistita, valorile sub 10 mm sunt absolut normale, nu ai de ce-ti face griji...Valoarea mea este de 15 mm, de aceea medicul mi-a si spus, pentru ca altfel nu ma ingrijora degeaba!
asiza spune:
Chiar NIMENI nu a mai trecut prin asta????? Stiu ca e un diagnostic destul de frecvent!....
Donia spune:
asiza, ma gandeam ca gravidele care au mai trecut prin asa ceva sunt acum mamici si probabil ca nu mai intra pe aici.
Oare merita sa pui intrebarea la "Parintii intreba, parintii raspund"? Ca acolo intra mai multe mamici, pe cand aici sunt mai mult gravidutele.
Oricum, gandeste-te ca bebele tau va fi bine. Chiar daca se confirma diagnosticul, partea buna e ca hidronefroza e unilaterala, apoi e ceva ce se poate rezolva. Stiu ca e un motiv de mare ingrijorare pentru tine acum, dar poate se rezolva de la sine pana la nastere, sau se poate trata dupa aceea. Si poate diagnosticul nu va ramane asa, tin pumnii pentru ecografia de azi.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Burtocika spune:
Eu sunt o mamica de mai-iunie 2006, deci bb are acum 5 luni si a fost diagnosticata din luna a 4-a cu "hipotonie pielocaliceala bilaterala", care de fapt se pare ca e acelasi lucru cu hidronefroza, dupa cum am aflat la ecografiile ulterioare.
"Nu te ingrijora, dispare pana la 1 an, in geeral", asa mi-au spus mie toti doctorii, si deocamdata nu stiu ce sa cred ...
Ce poti face, ce trebuie sa faci, dupa nastere:
- ecografie renala lunar, in primele 6 luni, dupa care din 2 in 2 luni, pt a se vedea evolutia diametrului bazinetului cu probleme; in general stationeaza sau regreseaza; pana acum la noi a stationat;
- urocultura lunar, pt a vedea daca apare o infectie urinara; riscurile sunt mai mari daca apare infectia, pt ca rinchiul e mai sensibil; atentie, daca iese rezultatul pozitiv, repeta analiza, nu te grabi sa bagi tratament cu antibiotice, pt ca urocultura e analiza care se greseste cel mai des, probele se contamineaza foarte usor.
Sarcina usoar si stai linistita, nu e o problema asa de grava :)
Boghi
poze Goanga
si alte poze
asiza spune:
quote:
Originally posted by bogdanai
Eu sunt o mamica de mai-iunie 2006, deci bb are acum 5 luni si a fost diagnosticata din luna a 4-a cu "hipotonie pielocaliceala bilaterala", care de fapt se pare ca e acelasi lucru cu hidronefroza, dupa cum am aflat la ecografiile ulterioare.
"Nu te ingrijora, dispare pana la 1 an, in geeral", asa mi-au spus mie toti doctorii, si deocamdata nu stiu ce sa cred ...
Ce poti face, ce trebuie sa faci, dupa nastere:
- ecografie renala lunar, in primele 6 luni, dupa care din 2 in 2 luni, pt a se vedea evolutia diametrului bazinetului cu probleme; in general stationeaza sau regreseaza; pana acum la noi a stationat;
- urocultura lunar, pt a vedea daca apare o infectie urinara; riscurile sunt mai mari daca apare infectia, pt ca rinchiul e mai sensibil; atentie, daca iese rezultatul pozitiv, repeta analiza, nu te grabi sa bagi tratament cu antibiotice, pt ca urocultura e analiza care se greseste cel mai des, probele se contamineaza foarte usor.
Sarcina usoar si stai linistita, nu e o problema asa de grava :)
Boghi
poze Goanga
si alte poze
Bogdana, multumesc mult de raspuns...am mai fost intre timp la doua ecografii, la medici diferiti, si se pare ca totul e ok...exista o minima dilatatie pielocaliceala, insa perfect normala pentru varsta sarcinii, asa ca m-am mai linistit...Oricum, voi tine cont de sfaturile tale...
Oana 30+ cu Denis Cristian
ciuf spune:
Hidronefroza este o dilatare a rinichilor. Ea intervine in urma unui blocaj urinar exact la imbinarea ureterei in rinichi si dat fiind faptul ca urina nu se duce in vezica, atunci rinichii se incarca de fluid si se dilata. Poate sa apara ca urmare a unei vezici negolite sau a unei obstructii sau ingustari a ureterei la iesirea urinei din rinichi.
Acest diagnostic, in majoritatea cazurilor, va disparea dupa primul an de viata al copilului.
In cazul in care se necesita operatie atunci se va taia partea din uretera care are blocaj si se va cupla partea sanatoasa in rinichi (n sacul colector). Rata de succes este de 90-95%.
Al meu copil s-a nascut cu hidronefroza gradul III. Timp de 24 de ore dupa nastere nu mi-a facut pipi. Am mentionat mai sus ca acest diagnostic poate apare ca urmare a negolirii vezicii. Si atunci medicii au inceput investigatiile. Din prima saptamana de viata am trecut pe un antibiotic, doza de intretinere, pentru a preveni eventualele infectii (acesta este un pericol. Ca urina infectata sa nu ajunga la rinichi). Si am stat pe acel antibiotic timp de un an. La controlul de un an (eco, cistografie) copilul nu mai prezenta nici hidronefroza nici reflux urinar.
Fruntea sus si am incredere ca baietelul va fi bine.
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo
asiza spune:
Ciuf, multumesc frumos pentru raspuns...ma bucur ca baietelul tau e bine acum...Sanatate multa!!
Oana 30+ cu Denis Cristian