heterozigot sau homozigot pt D (cataghe, poate tu!

heterozigot sau homozigot pt D (cataghe, poate tu! | Autor: aalina2003

Link direct la acest mesaj

Intrebarea mea este: exista posibilitatea (macar in Europa, undeva)ca o persoana sa afle precis printr-o analiza de sange (nu la Insittutul de Hematologie Bucuresti, acolo am fost, rezultatul e imprecis), desigur, daca este homozigot sau heterozigot pentru D? Si poate cineva sa confirme sau sa infirme daca este adevarat ca doua persoane (sotia Rh negativ, sotul Rh pozitiv, heterozigot pentru D)au numai 25% sanse sa conceapa un copil cu Rh negativ? Eu asa am citit, dar nu stiu daca sursa e credibila, matematic ar avea 50% sanse, dar se pare ca legile geneticii sunt altele.
O rog pe cataghe sa raspunda pentru ca este medic si cred ca intrebarea mea este destul de "tehnica" (n-am gasit alt cuvant, dar poate mai are si altcineva informatii. Multumesc anticipat!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Melania 14 spune:

Aalina nu stiu daca te pot ajuta dar incerc. Despre Rh negativ al sotiei nu se specifica daca e homo- sau heterozigot ?

Melania (14.01.2005) si mama Nico

poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aalina2003 spune:

Melania, Rh-ul negativ inseamna ca pe hematii nu exista antigene tip D,deci nu poate fi nici homozigot, nici heterozigot pentru D. Nu sunt medic, sper ca am inteles bine ce am citit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Si dupa mine sansa este de 50%. Daca mama este - inseamna ca are genotip -- (sau dd). Daca tatal este heterozigot inseamna ca are +- , adica Dd. Daca era homozigot ar fi fost ++ (DD).Sper sa nu ma insel, dar cred ca si sistemul Rh tot mendelian se transmite, si atunci asata ar trebui sa fie schema.
Uite si un link , unde sunt descrise alelele sistemului:
http://www.bloodbook.com/type-sys.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Melania 14 spune:

Alina , Delia are dreptate, se transmite mendelian dar fiind determinat de 3 gene aste inseamna 64 de posibilitati : cele 3 gene sunt C,D,E respectiv c,d,e ( eu asa am inteles din link-ul dat de Delia ) deci nu doar 1 si anume D sau d.

Oricum nu are rost sa discutam avand in vedera ca fiecare stim cate ceva.La Szeged in Ungaria cred ca te-ar putea ajuta , cauta niste clinici pe net de acolo .

Succes !

Melania (14.01.2005) si mama Nico

poze

Mergi la inceput

Multumesc pentru raspunsuri si pentru link! Poate mai stie cineva cate ceva..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kittycat spune:

quote:
Originally posted by delsim

Si dupa mine sansa este de 50%. Sper sa nu ma insel, dar cred ca si sistemul Rh tot mendelian se transmite, si atunci asata ar trebui sa fie schema.
Delia

Ca de obicei, nu te inseli, Delia. Intr-adevar, sansele de a fi Rh negativ sunt 50%, nu 25%, daca tatal e heterozigot si mama are Rh negativ.

Andra,de printesa (15 noiembrie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otiliav spune:

S-a mai dezbatut http://new.photos.yahoo.com/miria_cristina/album/576460762339688098/photo/294928803577351374/14 si http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=72160&SearchTerms=rh,negativ. Atat Laliq cat si Scumpioara au monitorizat sarcina si a fost ok. Parca Laliq scria ca ea a facut la Institutul de hematologie analiza.

Si pe mine ma intereseaza subiectul dar eu cred ca nu ne ajuta prea mult sa stim daca este heterozigot sau homozigot tatal.

Otilia si Ana Maria (18.12.2004)
www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Filmulete Ana

Mergi la inceput

Otilia, ma intereseaza daca tatal este homozigot sau heterozigot pentru D, ca sa pot stii daca exista sansa, teoretic macar, ca bebelusul sa aiba Rh negativ. Daca tatal este homozigot pentru D si mama are Rh negativ, este imposibil ca bebe sa aiba RH negativ.

Mergi la inceput