'cartofi dulci'

Ma refer la cartofu'-prajitura pe care l-am tot mancat pe vremea lui Ceausescu.Nu credeam ca voi ajunge sa imi fie iar pofta,insa te pui cu fixu' omului
Asadar cine ma ajuta si pe mine cu o reteta?Sau doua
japonia prin ochii unui amator,www.danasoft.com/sig/devylla.jpg" target="_blank">despre tine
www.tickercentral.com/view/65wn/1" target="_blank">sabina
Raspunsuri

devylla spune:
chiar nimeni nu stie?
Yo am cautat si pe net dar nu am avut succes.
japonia prin ochii unui amator,www.danasoft.com/sig/devylla.jpg" target="_blank">despre tine
www.tickercentral.com/view/65wn/1" target="_blank">sabina


ioana2004 spune:
Eiii Sabina draga daca ai sti tu de cind caut si eu reteta asta ........
Si mai e sialta prajitura caruia eu ii spuneam "bilute'si tot la fel o faceam cu biscuiti...etc.
Asteptam poate se gaseste cineva sa ne zica,nu?
Mariana mami de...IOANA 2006(1 an 11 luni si 4 zile..)


magnolia spune:
Draga Devylla , nu stiu sigur daca la aceasta reteta te referi , dar eu ti-o trimit, la mine in caiet se numeste "cartofi spornici": 250 g biscuiti macinati,200 g pireu de cartofi fierti in coaja, 125 g nuci macinate,250 g zahar pudra , 2-3 linguri cacao, 2 linguri rom, 1 ou, 1 pahar esenta de cafea (ca pentru cafea cu lapte). Cartofii se fierb , se curata de coaja si se sfarma cu o furculita cat sunt fierbinti.Se amesteca apoi cu zaharul, biscuitii macinati, esenta de cafea , oul batut bine, nucile macinate, cacao si rom .Se framanta bine , apoi cu mana uda se modeleaza mici cartofi care se dau prin cacao sau ciocolata rasa si se lasa pana a doua zi la rece . P.S.EU nu am facut-o de ani de zile , asa ca nu-mi aduc aminte cati "cartofi" ies , si nici nu-mi aduc aminte daca respectam aceste cantitati sau mai improvizam , dar stiu ca imi placeau si mie . Cu drag , magnolia .


magnolia spune:
Pentru Ioana 2004 , "Bilute de biscuiti": 250 g biscuiti , 125 g nuci , 1 pahar apa , 2 linguri cacao, 5 linguri zahar,2-3 linguri rom , coaja rasa de lamaie , visine din visinata , nuca de cocos rasa , alba sau colorata , pt. decor. Se dau prin masina de tocat carne biscuitii si nucile apoi se pun intr-un castron. Separat , se prepara intr-un ibric,pe foc, un sirop din apa , cacao si zahar. Siropul trebuie sa fie subtire. Fierbinte , se toarna peste biscuiti si nuci , se adauga romul si coaja rasa de lamaie amestecandu-se bine. Cu mana uda , se formeaza mici sfere, punand in mijloc cate o visina din visinata si apoi se tavalesc prin nuca de cocos. Se lasa la uscat 2-3 ore . P.S.:Pentru acest tip de prajituri , exista f. multe variante , inclusiv albe ( ca si bomboanele Raffaello) , sau in forma de braduti- cu o forma speciala. Cu drag , magnolia.


ioana2004 spune:
Mersi din suflet Magnolia...,
Mariana mami de...IOANA 2006(1 an 11 luni si 4 zile..)


joxy spune:
Cartofii la cofetarie sunt facuti in principal din resturi de la alte prajituri (ramase de la confectionare, nu adunate de pe mese). Info asta o am din interior...
Cu respect,
G.
www.siteaudit.ro


magnolia spune:
Nu numai la cofetarie.Si eu mai fac bilute din marginile care imi raman de la alte prajituri ,mai ales la sarbatori.Sunt la fel de bune si oricum, decat sa le aruncam... cu drag, magnolia.


devylla spune:
magnolia merci de reteta,nu stiam ca se introduce in comp si cartof,oare se simte la gust?
Daia cartofii de cofetarie aveau o aroma mai deosebita....
japonia prin ochii unui amator,www.danasoft.com/sig/devylla.jpg" target="_blank">despre tine
www.tickercentral.com/view/65wn/1" target="_blank">sabina


alayna spune:
O fi asta reteta? Ca eu n-am mai auzit de ea...parca am trait in codru
Ai nevoie de:
300g cartofi fierti in coaja se curata si se sfarma
200g biscuiti sfaramati
150 g nuca macinata
200 g zhar pudra
2 linguri cacao
1 fiola esenta rom dr Oetker(scuzati reclama dar este singura b\de calitate!)
2-3 linguri unt(daca o faci de post foloseste margarina)-cat sa lege compoziti
1 plic glazura cu gust de ciocolat-Aceeasi marca)
Cum procedezi cartofii se amesteca impreuna cu biscuitii, nuca, zaharul, esenta de rom si unt cat sa lege compozitia.Se imparte compozitia in doua.Intr-o parte se pune cacao.Pe o folie de alumuniu sau pe o bucata de celofan se intinde compozitia alba de marimea si forma unei coli A4.Peste aceasta se intinde compozitia colorata.Se ruleaza , se aseaza pe platou si se toarna glazura pregatita conform indicatiilor de pe plic.Se lasa la rece 2-3 ore.
Trucuri:
1.in compozitia colorata poti sa pui stafide-dupa ce le-ai tinut o ora in rom, sau fructe confiate
2.pe fiecare felie taiata poti face un mot mare si serios din frisca.In varf pui o aschie de ciocolata si servesti sub numele de tort.
Sursa: http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/dulciuri_fara_cuptor-381/
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)


Alynutza spune:
Si eu stiu ca prajitura cartof se face din marginile care pica de la alte prajituri, preferabil cu crema. Din pacate reteta nu am, si nici nu prea stiu ce gust ar trebui sa aiba ca n-am mancat niciodata prajitura asta.
In schimb pot sa-ti dau sa incerci o reteta, eu ii zic putzishoare:
Din 6 oua, 6 lg. zahar, 6 lg. faina se face un pandispan: albusurile se bat spuma, se adauga zaharul, 1 plic zahar vanilat, apoi galbenusele si faina. Se coace. Se taie cubuletze mici si se usuca in cuptor ca si crutoanele. (e preferabil sa faci pandispanul cu cateva zile inainte, sa-l tai si sa-l lasi asa in tava sa se usuce de la aer prima data, si apoi la cuptor, ca nu consumi asa mult gaz si se usuca mult mai bine.
1 pachet unt/margarina (ce preferi/folosesti tu de obicei) se freaca spuma cu 150 gr. zahar pudra. Se pune cacao dupa gust (mie imi place mai amaruie, mai ales ca apoi se combina cu blatul care e mai dulce). Se poate aroma cu esenta de rom (eu folosesc cu succes esenta de rom de la Orlando, mie personal mi se pare mai buna ca si cea Dr. Oetker). Crutoanele uscate se dau prin robot sa se farame ca un fel de pesmet, o parte din ele se lasa bucatzele mai mari, care sunt f. bune si crocante. Se adauga in crema si se amesteca. Cu mana uda se fac putzishoare din aceasta compozitie, care se tavalesc prin nuca de cocos. Daca doresti, poti sa mai pui in compozitie alune/nuci prajite si taiate bucati si/sau stafide.
