Dependenta de o colega de gradi.Cum sa procedez?
Buna ziua!
Incerc sa scriu cit mai scurt si clar.
Ieri, pentru fiica mea - Otilia, 4 ani - a fost prima zi de gradinitza anul acesta.Mentionez ca ea a vrut sa mearga mai devreme decit ne hotarisem noi sa o ducem(15 sept.)pentru ca 'mi-e dor de colegi'.Ok...ieri toate bune!Au fost 4 fetite din toata grupa, am gasit-o vesela, a fost vesela cind mi-a povestit ce a facut.
Azi-dimineata...bilci!A ajuns cu ta-su la gradi si brusc incepe sa plinga cu suspine ca ea nu ramine la gradi pentru ca nu e Maria.
Maria e vecina noastra, prietena ei, au crescut impreuna, toata vara mi-a 'cintat' ca ii e dor de Maria!
Si nu a putut fi convinsa sa ramina...nici ta-su, nici doamna(care tine mult la ea) nu avusera succes.Plingea si decreta ca nu mai vine la gradi pina nu vine Maria.
In primavara a mai lipsit Maria vreo 3 saptamini si in fiecare dimineata Oti punea placa:'nu ma duc la gradi ca nu e Maria'.Si vreo doua zile ne-a ametit si a ramas cu surioara ei si cu doamna care are grija de cea mica.Dar nu a avut intensitatea din dimineata asta.
Mi-a dat-o ta-su la telefon de la gradi si suspina de nici nu putea sa vorbeasca...azi a dus-o la tataie...miine nu stiu ce vom face.
De fapt, nu stiu cum sa procedez sa invete sa socializeze si cu alti colegi(deja au 'bisericute', cite 2-3 fetite), ca de fapt si asta e un motiv pentru care nu merge fara Maria(cred eu).Cum sa procedez sa nu-i ranesc sentimentele?...Maria e prietena ei, o iubeste.Cum sa evit o hotarare drastica?Ca nu as vrea sa prinda ura de gradinita!
Multumesc pentru rabdare si ajutor!
DORIS cu doua minuni
Raspunsuri
ralu spune:
Doris-eu cred ca un rol in chestia asta ar trebui sa-l aiba si educatoarea. Adica... ar trebui sa faca cu ei anumite activitati de genul : sa se lucreze in grupulete (2 -3 copii), dar grupuletele sa le faca ea. Si astfel Otilia sa lucreze impreuna cu alti copii si sa-i cunoasca mai indeaproape pe altii.(Maria si Otilia sa fie in grupulete diferite)
Aici,in Franta, copiii nu au aceeasi colegi toata gradinita, sau toti anii de scoala cum era la noi (clasele 1-8). In fiecare an ii amesteca. In felul asta nu sunt dependenti unul de altul.
Tu, nu stiu ce ar putea sa faci?! Decat poate sa iesi mai des cu ea in parc, sa se imprieteneasca si cu alti copii. Sa nu se joace numai cu Maria. Sa-i explici ca trebuie sa se duca la gradinita cand NU este Maria, ca sa-i povesteasca Mariei dupa aceea ce s-a facut acolo (ca MAria sa nu piarda)-ceva de genul asta, cu ocazia asta va invata sa stea la gradi si fara Maria, dar va avea ideea ca o ajuta pe prietena ei. Asta este parerea mea.
Te pup si bafta!
crini spune:
O rezolvare imediata nu stiu cum se poate avea.
Insa pentru a nu mai avea probleme in viitor te sfatuiesc sa incepi sa-i chemi acasa alti copii de la gradinita (cate unul o data) sa se joace cu ei, sa se imprieteneasca. S-ar putea sa nu ii cunoasca bine si de aceea sa nu fie atasata si de alti copii.
Daca incerci sa ii creezi activitati comune cu ei, iesit in parc, mers la un spectacol, cofetarie impreuna cred ca se va deschide si in clipa in care nu e unul dintre prieteni se va orienta spre cei prezenti.
sirod spune:
Multumesc pentru raspunsuri, fetelor!
Ralu, m-am tot gindit azi sa vorbesc cu educatoarea, mesajul tau imi da incredere ca nu sint deplasata.
Si ideea cu kematul copiiilor in compania ei imi place, la asta nu ma gindisem.Multzam Crini!
De asemena o sa mergem in alte locuri de joaca unde nu e Maria, sa vada ca poate sa-si faca si alti prieteni.
Daca mai aveti idei, solutii, va multumesc aniticipat.
DORIS cu doua minuni