Cand bona paraseste bebelusul...
Din senin si pe neasteptate bona noastra, de care eram incantati, foarte multumiti si cu care ne purtam cat se poate de frumos si de prevenitor, ne-a anuntat ca de saptamana viitoare nu mai vine.
Nu ca ar vrea bani mai multi. Nu ca ar fi ceva care o supara ci pentru ca a gasit o slujba cu carte de munca si cine stie cand mai are ocazia asta la varsta ei (38 de ani).
Abia ce ne-am intors din concediu (platit, in avans, ca sa aiba si ea bani de vacanta, ca oameni suntem) si deci eu nu mai pot lua alte zile libere sa o obisnuiesc pe Irina cu noua bona (daca oi gasi alta in doar o saptamana.) Nu prea am la cine apela, nici mama, nici soacra nu-s disponibile, prin vecini nu e nici o baba de treaba.
Irina are un an si opt luni si bona a stat cu ea de cand avea un an. Se plac foarte tare una pe alta, fetita mea se bucura cand o vede, cum sa-i explic eu ca sa priceapa ca nu mai vine bona? Ce efecte are asupra copilului schimbarea bonelor? Cum pot sa fac lucrurile mai usoare pentru ea?
Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Doua veri frumoase
Raspunsuri
lbelciug spune:
Draga mea, imi pare extrem de rau ca treci prin asa o situatie. Si eu as fi disperata daca m-ar lasa bona din senin.... asa incat nu stiu ce as putea sa te sfatuiesc. Probabil ai putea incerca sa iti iei concediu fara plata pana gasesti alta bona si eventual se acomodeaza Irina cu ea. O alta posibilitate pe care eu te-as sfatui sa nu o excluzi este mersul la cresa. Aici ar interveni si problema locurilor disponibile, dar sunt sigura ca oricare ar fi incercarea de cautare (bona sau cresa) vei gasi in final o solutie.
Multa bafta!
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005)
Poze August
Forum despre Flori Presate
szivarvany spune:
Cunoastem situatia ... din pacate am trecut si noi. Mandra mea avea 1 an si vreo 4 luni cand ne-a parasit bona (40 de ani) dupa ce a stat cu ea de la 7 luni. Ne-a parasit de la o zi la alta.
Spre fericire Giulia s-a adaptat foarte rapid cu noua bona, care este mai in varsta fata de prima, parca i-ar fi bunica. De prima nu am mai pomenit niciodata, nu am explicat, nu am comentat. Pur si simplu a aparut noua bona care este de milioane si care a stiut sa se faca placuta din prima clipa.
Mi-a fost foarte, foarte teama de reactia fie`mi si de efectele acestei schimbari asupra ei. Dar nu s-a intamplat nimic, doar eu am plans ca nebuna gandindu-ma la tot felul de scenarii despre impactul schimbarii asupra psihicului copilei. Si nimic. Totul a fost ca pana atunci. Ba mai bine este. La noi a fost un lucru pozitiv schimbarea bonei, chiar daca nu am ales noi schimbarea.
Succes si la voi sa fie la fel de benefica aceasta schimbare !!!
Daria & Giulia (2004 08 16)
Mik spune:
Witchie, ma tem ca tu pui problema pe dos : "Cand bona paraseste bebelusul". O bona e o angajata, sa aiba grija de puiul tau e pentru ea un job (poate ca oricare altul), e nu e obligata sa aiba vreo relatie afectiva cu fetita ta.
Copiii se adapteaza foarte usor ! Curaj !
Mik.
tinatache spune:
nu-i poti face tu carte de munca, daca asta doreste?
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Witchie spune:
Mik,
stiu ca acum reactiile mele sunt probabil exagerate si temerile mele probabil neintemeiate. Dar crede-ma, aceasta bona se atasase de fetita foarte tare, o lua la ea acasa, ii aducea din cand in cand fructe si clame de prins parul si daca facea o supa de pui pt fata ei ii aducea si irinei o portioara... Imi tot spunea ca o iubeste ca pe fiica-sa si ca si-ar dori sa pastram relatia si dupa ce n-o sa mai lucram impreuna. Eu stiu ca sunt naiva sa cred toate dulcegariile astea. Dar asa-s eu, tot cred in oameni ca-s buni si daca ii tratezi frumos iti vor raspunde la fel de frumos. Imi pare rau mai ales ca bona asta e genul de om care iti lumineaza casa cand iti deschide usa si in atatea luni de zile n-a ridicat o data tonul la Irina. De-aia zic ca ne paraseste. Nu i-am cerut sa o iubeasca, pur si simplu s-au placut reciproc. Eram foarte multumiti si aveam o relatie mai mult decat buna. Chiar ii spuneam ca dupa ce Irina creste ii voi da recomandari foarte bune si am sa o ajut sa gaseasca alt copil daca va dori. Insa acum sunt pur si simplu terifiata la gandul ca intr-un timp foarte scurt trebuie sa gasesc pe altcineva. Abia ne-am intors din vacanta la bunici unde Irina n-a acceptat sa stea cu nimeni altcineva decat cu mine.
Cresa e exclus liviana, cine mi-o primeste asa pe nepusa masa? Cat despre concediu fara plata nu se pune problema, avem chirie de platit si alte angarale. Cred ca mamagiuliei pricepe cel mai exact prin ce trec:(
M-am interesat daca ii pot face eu carte de munca. Din pacate taxele pe care ar trebui sa le platesc eu ca angajator nu mi le permit si asa cum mi-a explicat rozi ar fi o alergatura lunara, in plus, in conditiile in care oricum nu am timp fiindca ea mai tarziu de ora 16.30 rar se intampla sa stea.
Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Doua veri frumoase
buli spune:
Anda, tocmai am depasit si noi acest moment neplacut.
situatia era cam la fel, numai ca Matei are 2 ani si 8 luni.
se placeau, era ca al patrulea membru al familiei.
eu am rugat-o pe ea sa-i explice direct lui ca e nevoita sa plece. eu nu m-am bagat deloc in discutia asta.
noi l-am tratat mereu pe Matei ca pe un om mare, i-am explicat tot si mereu a inteles. chiar de cind avea 1 an, 1 an si ceva.
succes, asta e.
sint oameni care trec prin viata noastra si apioi pleaca.
bine ca ii lasa amintiri placute.
szivarvany spune:
Witchie, si io cred in bunatatea oamenilor ... inca ...
In sambata in care s-a obosit respectiva sa vina sa-mi predea cheile (ne-a prins in plimbari) nu am reusit sa schitez nici un gest, nici macar nu am salutat-o. Norocul face ca nu a trebuit sa o revad.
Am facut plimbarea si ajunse acasa m-am pus pe telefoane sa caut bona tot cu recomandare.
Luni am strabatut toate gradinitele si cresele si am ramas cu gust amar.
Norocul a fost ca vecina mamei prietenei sa aiba o alta prietena care fusese ingrijitor maternal. Ei bine, este o persoana care se vede ca si-a crescut copiii si a avut 4 generatii de copii in ingrijire.
Nu trebuie sa-ti povestesc cate nopti am plans ...
Eu am ales sa nu fac mare tam-tam din schimbare pentru ca nu vroiam sa rascolesc amintiri in legatura cu prima dadaca. S-a evaporat si gata. Giulia a acceptat schimbarea ca atare, ca doar nu avea de ales nici ea si nici noi.
Daria & Giulia (2004 08 16)
danielai spune:
Anda, imi imaginez prin ce treci si sunt alaturi de tine, cu o vorba buna macar. Irina o sa uite, e mica si se ataseaza repede. Nu te lasa inselata de aparente, dragostea catre mama e diferita si mult mai profunda, e o legatura speciala.
ana maria spune:
Mik e adevarat ca intre bona si familie e o relatie contractuala doar ca bebelusa la un an si 8 luni chiar se poate simti parasita, nu are cum sa inteleaga ca parintii ei o plateaua pe femeie... Mama inteleg dar copilul?
Witchie eu te sfatuiesc sa o pregatesti deja pe Irina si sa ii spoui ca bona in curand nu va mai veni. Iti urez sa gasesti repde alternativa!
Ana Maria si Victor Stefan (15 12 2004)
Succes si s-auzim numai de bine!!!
paula2003 spune:
Nu-mi vine a crede. Cum a putut sa-ti faca una ca asta si nu ti-a lasat mai mult timp sa cauti.
Paula & Alexa(13.12.1003) & Paul(03.01.2006)