Nunta intre Craciun si Boboteaza?
Fetelor, sper sa ma puteti ajuta cu o informatie. O buna prietena de-a mea locuieste in SUA impreuna cu prietenul ei. Si-au propus sa se casatoreasca in perioada sarbatorilor de iarna in Romania, parintii amandurora fiind in Romania, nemaivorbind de alte rude, prieteni, etc. Din pacate in calendarul ortodox scrie ca intre Craciun si Boboteaza nu se fac nunti - nu stiu exact de ce, pentru ca nu este perioada de post. Ei ar fi vrut sa organizeze nunta in jurul Revelionului, sau chiar de Revelion. Este vorba de o ceremonie destul de mica, doar cu prieteni apropiati.
Deci intrebarea este daca ati auzit de nunti care s-au facut in aceasta perioada, sau daca stiti ca este posibil sa organizezi o nunta in aceasta perioada, totusi? Poate cineva dintre voi stie ceva despre asta.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Aura
Raspunsuri
Comi spune:
Aura, imi pare rau , dar nu se fac nunti in perioada mentionata detine.
Motivul este usor de intuit. Uite, citez de pe situl Patriarhiei, ca sa fie un raspuns credibil:
"Nu se fac nunti in saptamana luminata (dintre Duminica Pastilor si Duminica Tomii), in Duminica Rusalulor, in rastimpul dintre Craciun si Boboteaza, precum si in ajunul tuturor praznicelor imparatesti, pentru ca veselia nuntilor sa nu intunece sau sa ne faca sa uitam bucuria duhovniceasca a celor mai mari sarbatori crestine.
Desi nu este post, perioada dintre Craciun si Boboteaza - adica sarbatorile de iarna - nu ar trebui sa fie umbrita de nici o alta petrecere insemnata care sa ne abata gandul de la sfintenia acelor zile. Cine stie? Poate sunt unii preoti care accepta sa cunune - asa cum se intampla si cu nuntile pe care unii preoti accepta, totusi, sa le faca in timpul posturilor, desi nu e voie - dar, cred ca e bine sa astepte sfarsitul sarbatorilor de iarna.
Poate daca e o ceremonie mica...
Eu as astepta totusi sa treaca si Boboteaza pentru a face nunta, chiar daca e mica.
Natasa spune:
Eu stiu o nunta petrecuta intre Craciun si Boboteaza, acum 20 de ani. Cred ca trebuie intrebati mai multi preoti.
Ghiocela spune:
Multumesc din suflet celor care mi-au rapuns la intrebare. Din ce am mai vorbit cu lumea din jur, se pare ca au mai fost cazuri de nunti in aceasta perioada, deci probabil ca se poate aranja. Acum ramane de intrebat, sper ca prietena mea sa isi rezolve problema.
Succes la pregatiri tuturor mireselor!
Aura
lgireada spune:
Eu am vazut o nunta de Revelion, dar la catolici :)
Oricum ideea a fost super, au avut artificii de exterior fara sa le plateasca, nunta fiind organizata undeva la et 20 :D
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos
ralucah spune:
Ghiocela eu zic ca prietenii pot face nunta linistiti. Anul acesta pe data de 7 ian am organizat 2 nunti si un botez. Ambele nunti au fost ortodoxe si nu au avut nevoie de nici un fel de derogare de la patriahie.
printze spune:
Ghiocela, ideea e ca ai putea sa organizezi nunta intre Craciun si Anul Nou dar numai cu o dispensa speciala emisa de un ierarh local.
Adresati-va preotului din parohia in care doriti sa faceti cununia si va va sfatui el ce sa faceti.
Bafta multa!
printze
kid2003 spune:
Ghiocela, o buna prietena de-a mea s-a casatorit acum 3 ani pe 31 decembrie la munte, la Bran, la biserica. e ortodoxa si nu a fost o problema, eu stiam ca se pot face nunti, dar poate a fost ea o exceptie? Nu stiu, cert e ca petrecerea de nunta a fost si petrecere de Revelion si toata lumea s-a distrat de minune.