Cum sa-l invat sa vorbeasca?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

daniella,eu zic sa nu te descurajezi. sa iti spun de ce:
chiar daca se confirma diagnosticul, copilul tau este f f mic si 100% va recupera.

si eu ma speriasem la 1 an si ceva allui ALEXIA mea. sa va spun de ce.la 1 an, ne-am mutat singuri.copilul spunea in momentul ala vreo10 cuvinte cu sens.
ei,din mom in care sarcinile gospodariei au cazut pe capu meu exclusiv(sotul vine noaptea de la munca) am cam neglijat-o,luata fiind cu treburile. si uite asa am ajuns la 1 an jumate cu un copil care regresase enorm.nu mai spunea decat vreo 3 cuvinte si unicul sau scop in viata era alergatul .
si va dati seama ca atunci cand am realizat asta(dintr-un copil precoce,care la 2 luni radea in hohote si la 9 spunea clar "cuciu" la catel) ajunsese in urma confratilor. mai mult, capatase doua ticuri(le are si in prezent) falfie mainile cand se bucura,ridica umerii(mai rar)
si m-am pus pe citit,ceea ce iti recomand si tie.site-ul autism.ro,repet chiar daca al tau copil nu are asa ceva,e f util chiar si parintilor cu copii ok.
si lasa treburile gospodaresti pe mai tarziu si ocupa-te numai de el atat cat e treaz .incearca sa-l implici in ceea ce faci si, mai important,cauta sa il ti in compania altor copii.
nu neaparat sa-i vb intr-un ci sa cauti sa-l faci sa COMUNICE. in orice fel si chip.
eu asa am facut. repet,m-am gandit si eu la autism(mai ales ca avea acele ticuri(stereotipii)
ma intreba cineva daca sunt psiholog.nu,nu sunt,dar am citit pe tema si oricine poate sa o faca.
fi-mea a recuperat tot, desi la limbaj este inca in urma fata de capitolul intelegere si performanta 'telectuala.dar comunica,face prop de trei patru cuvinte,chit ca gramatical sunt varza,mai nou foloseste "eu"
daca sunt stimulati,in joaca, repet ,nu stresat,nu chinuit sa repete dupa tine un cuvant sau altul,pot inmagazina informatie de nici nu va ganditi.
pana pe la 4 ani,a mai spus cineva,se formeaza conexiunile neuronale pe care le va avea toata viata. copilul se naste cu un potential si daca tu sti sa il stimulezi, va atinge limita maxima a acestui potential.
dar in joaca.repet,fara nici o constrangere.
ia matale,Daniella cati colorate, incepe sa-i arati,sa-l intrebi ce-i acolo,vezi cum reactioneeaza.
eu am ajuns cu fi-mea la concepte abstracte de multimi ,intersectii de multimi,nu mai vorbesc de alfabet pe care il viseaza si mai nou e in stare sa lege doua litere in silaba.
are 2 ani si 4 luni si e un copil absolut normal,nici urma de genialitate,nici nu as vrea, dar a ajuns aici pt ca incepand de la 1 an juma am fost numai langa ea,i-am raspuns prompt la toate solicitarile.
nu va luati de mine, nu ma catalogati drept nebuna care isi chinuie copilu,pt ca nu e asa ,copilul meu se joaca ,si in casa si afara la copii in nisip, nu l-am stresat niciodata, dar i-am aratat(uite mami asta e litera a) si i-a placut,drept pt care data viitoare cand a vrut sa "citim litelele" am fost prompta.

"Copiii vostri nu sunt ai vostri . Ei vin prin voi, dar nu din voi. Puteti sa le dati dragostea , nu insa si gandurile voastre, fiindca ei au gandurile lor. Le puteti gazdui trupul dar nu si sufletul. Puteti nazui sa fiti ca ei , dar nu cautati sa-I faceti asemenea voua, pentru ca viata nu merge inapoi , nici nu zaboveste in ziua de ieri”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

sper sa nu va socheze interventia mea dar copilul meu are 2 ani si 7 luni, nu vorbeste deloc si mie nici prin cap nu-mi trece sa-mi fac probleme si nici sa consult vreun medic

"il est plus facile de dissocier un atome, que de se débarrasser d'un préjugé"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KSorana spune:

Dar intelege ce-i spui?Si cite limibi se vorbeste in casa?Ca s-ar putea sa fie unul dintre motive.

Mergi la inceput

nu vorbeste deloc,nici macar da/nu mami tati chestii din astea? sau n u vorbeste cursiv?
totusi vad ca ai scris "deloc" si asta hm..nu stiu ce sa zic, oi fi eu paranoica...dar la 2 ani si 7 luni nu cred ca e ok.
si daca nu vorbeste cum comunica totusi? pt ca la un an e una, si chiar si copilul de un an comunica,scoate silabe,intinde mana si zice ceva genul"aaaaa",dar la 2,7 ani nivelul de comunicare copil/adult sau copil/copil este altul,daca ma intelegi,e curios,intreaba ce-i aia? de ce? etc,are preferinte...daca nu vb DELOC cum comunica totusi? pt ca oricum ai lua-o , la v asta daca nu vb, comunicarea, si implicit acumularea de cunostiinte este clar deficitara.

poate totusi sunt eu paranoica, dar eu una nu am vazut copil sa nu vb deloc la 2,5 ani si sa fie ok.

"Copiii vostri nu sunt ai vostri . Ei vin prin voi, dar nu din voi. Puteti sa le dati dragostea , nu insa si gandurile voastre, fiindca ei au gandurile lor. Le puteti gazdui trupul dar nu si sufletul. Puteti nazui sa fiti ca ei , dar nu cautati sa-I faceti asemenea voua, pentru ca viata nu merge inapoi , nici nu zaboveste in ziua de ieri”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga Patou, ma raliez la cele spuse de Flaviuza.Cum poti sa comunici cu un copil care nu scoate nici un sunet la aproape 3 ani (mai sunt doar 5 luni pana atunci).Eu nu spun ca exista copii, viitori genii, care vorbesc mai tarziu, dar o silaba, o vocala tot zice si un astfel de copil.Un copil care invata sa comunice non-verbal (prin semne) renunta cu greu la acest fel de comunicare.Este prea simplu doar sa arati si sa ti se dea lucrul dorit.De ce sa mai depuna efort sa denumeasca ? Sigur ca traim intr-o lume a alienarii (si datorita high-tech-ului), dar oamenii au nevoie de oameni, sa-i inteleaga pe ceilalti si sa se faca intelesi.Trebuie sa-i vorbesti mult copilasului tau.Si poate intr-o zi o sa-ti raspunda.Scuza-ma daca am fost un picusor mai aspra.Dar mi s-a parut anormal sa nu te ingrijorezi ca puiutul tau nu spune absolut nimic.In sufletelul lui sunt convinsa ca se ascund multe lucruri pe care ai vrea sa le stii.

Mergi la inceput

BETIANA exact asta am vrut si eu sa spun. ca si fi-mea,desi primul cuv cu sens l-a spus la 10 luni, prop cu sens deabia la 2 ani si 2 luni a inceput. dar diferenta intre cum comunica la nivel de cuvinte disparate si cum comunica acum cand imi spune de ex "mami ma utula gatu'" e imensa. si observ o schimbare majora la capitolul intelegere de cand se exprima cat de cat fluent.
eu citisem ,nu o data,ca daca,la doi ani in cap limbajul e inferior limitei de 10 cuv cu sens,exista o intarziere mica de limbaj,chiar daca bebe pricepe si executa. si tind sa cred ca aia nu sunt nebuni sa nu stie ce vorbesc.
da,ex cazuri cand "isi" dau drumul dupa 3 ani, dar"dat drumul" inseamna fluenta, nu cuvantul "mami" sau da/nu.

si da, stiu ca un bebe bilingv vb mai greu , dar cred ca totusi spune si el cuvinte,ev in ambele limbi ,macar cateva, inainte de doi ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Ne apropiem de 2 ani. De 2 luni luam B Complex si Tanakan. De la B Complex ne-am ales cu o pofta de mancare de lup si in consecinta cu o burtika mare. Peste o luna mergem din nou la control.

Ceva progrese in sfera intelegerii sunt. Cu sau fara subiectivismul de rigoare eu zic ca intelege aproape tot. Ca ceea ce nu aproba se materializeaza in zbierete tine un picut si de rasfat.
Vocalizeaza mai mult decat inainte. Cand e vorba de repetat dupa mine insa nu vrea sa repete decat ma-ma-ma. Cu toate ca poate scoate si alte grupuri de sunete si o face cavd vrea el. Asa ca le repet eu dupa el si il amuza grozav.

..cam atat. Cam putin. Nu reusesc sa scot de la el un DA sau un NU nici cu politia. Cand ar trebui sa spuna da (pe care il poate pronunta) scoate un icnet mormait care lui i se pare mai sic. Sau pur si simplu nu vede legatura lui da cu intrebarea mea, cu toate ca am inceput sa-mi termin toate intebarile in "da", doar-doar va aproba ceva pe limba noastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

daniela...acum am vazut sub.tau...

la faza cu clopotelul sa.l intrebi pe socra.miu...ca el a frecat o zi la un clopozel ruginit ca sa.l faca alb si curat sa.i dea sa bea Alexandrei din el...si ea dupe ce a baut l.a tratat cu flit...ca tot nu zice decat ce vrea ea...

...io vin sa te incurajez...frate.miu a vorbit la 3 ani...direct in propozitii...nu ca ma laud...dar e genial...pitix acuma a inceput sa spuna propozitii si ea direct...ca pana acum zicea vreo 10 cuvinte...acum le leaga...io nu zic sa nu mergi pe la medici...dar totusi nu face o obsesie din asta...

...pediatra picei are specializare in psihiatrie infantila...cand o tot bateam io la cap ca nu vb.pitix...imi spunea mereu sa o las in pace...adevarul e ca pitix nu vorbea dar arata tot...era vina noastra ca ii executam mereu comenzile...si de fapt ea vorbea mult...dar chineza veche...acu a inceput sa rupa si romaneste...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Anca, apa din clopotel nu i-am dat. Inca. Ca n-am procurat obectu' .

Nu stiam ca si Pitix a vorbit mai greu. Al meu nici la bebeleasca nu-i foarte guraliv.

PS Cine-i pediatra Alexandrei?

Mergi la inceput