Galusti cu prune!
Raspunsuri - Pagina 3

adriana_mihnea spune:
Dupa reteta pusa de mine n-am patit vreodata sa se desfaca...
Intr-adevar este destul de greu de lucrat cu aluatul, dar trebuie sa te ajuti cu faina. Gombotzii astia trebuie bine impaturiti, ca daca le lasi vreo mica fisura se rup.
Poate i-ai lasat si mult la fiert. Nu trebuie decat vreo 2-3 min. dupa ce s-au ridicat la suprafata.
Daca te frig, rostogoleste-le cu ajutorul cratitei, adica rasuceste cratita pana se acopera tot aluatul. Mai folosesc si lingura d elemn, dar cu grija sa nu le rup.
Ai mai pus faina in plus? Ca si asta ii intareste...
Nu stiu ce altceva sa zic. Nu-s experta in galuste, dar mi-au reusit de cate ori le-am facut. Reteta este corecta.
Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)
Creatii culinare


april spune:
quote:
Originally posted by mcm
Cam 10% din ele s-au desfacut in timpul fierberii.
Galustile facute azi sunt departe de a se topi in gura..............
Cristina
draga mea nu dispera, ca orice reteta trebuie facuta de mai multe ori pana cand o "simti" cum se face. Eu cam asa patesc, dar dupa ce fac de 2-3 ori o reteta ma "prind" si o "simt"


Soleil spune:
Eu am de la bunica o alta reteta, fara cartofi.
Pui la fiert 500 ml apa cu 50 ml de ulei si un praf de sare. Cand fiarbe, torni 300 g de faina si amesteci intr-una pana iese un aluat vascos. Se aduna repede faina, cam in 2-3 minute.
Lasi la racit pana-i un pic caldut si apoi pui 2 oua. Ouale se pun pe rand si se freaca bine aluatul pana se incoporeaza bine oul.
Daca aluatul e prea tare, se mai pune inca un ou sa il mai fluidizeze putin.
Se face repejor asa, mai complicat e cu frecatul aluatului cu ou ca te cam doare mana .
Apoi se ia parte din aluat, se face asa, ca o bagheta mai groasa, sa da prin faina si apoi se taie bucatele. In fiecare bucatica se pune pruna (eu pun jumatati de pruna taiate pe "lat" ca sa zic asa, nu pe lung") si se impacheteaza. Oricum, se lucreaza cu faina pe masa si pe mana ca altfel se lipeste aluatul si nu iese nimica.
Se pun la fiert in apa clocotita - pana se ridica la suprafata, eventual 3-4 minute in plus. Apoi se tavalesc prin pesmet prajit amestecat cu zahar.
Cam asta e. Is moi si bune


katty spune:
Am facut si eu aseara dupa reteta Alynutzei, au iesit foarte bune! Multumesc mult! E interesanta si reteta Flavianei (Soleil), mai ales daca nu ai cartofi (cum s-a intamplat la mine in ultimele zile)!!! Am s-o incerc cu urmatoarea ocazie!
Catalina & Robert-Andrei (4 ani)
Poze aici
varsta lui Andrei


Alynutza spune:
Katty, ma bucur ca ti-au iesit gombotii. Si eu am programata o portie in seara asta.
Aluatul spus de Soleil mie imi seamana foarte tare cu cel de eclere...
Nunta noastra de vis
www.youtube.com/watch?v=A0TRU7LWAb0" target="_blank">Videoclip nunta 1
www.youtube.com/watch?v=ymnOMBTa_RA" target="_blank">Videoclip nunta 2
Luna de miere


Soleil spune:
quote:
Originally posted by Alynutza
Aluatul spus de Soleil mie imi seamana foarte tare cu cel de eclere...
Pai da! Da' sa stii ca ies super galustele cu prune. Nu-ti fie teama, ca nu iese "ecler cu prune"




CRISMIR spune:
Si eu am facut zilele trecute galusti cu prune,pacat ca nu le-am facut poza,au iesit super gustoase,putin cam mari dar ok....reteta eu o fac din ochi,dar e cea cu cartofi,nu cantaresc nimic...insa mai adaug un zahar vanilat si coaja de lamaie,le da un gust super bun...CRISTINA(MCM) probabil ca ai pus prea multa faina sau nu le-ai fiert destul...oricum,data viitoare ori sa-ti iasa bine,persevereaza
....eu iubesc galustile cu prune,pt ca aici nu gasesc prune tot timpul anului,mi-am luat acum si am pus si la congelator sa fac la iarna
Mirela si puiul scump, Robert Cristian(19 oct.2004)
Poze cu noi avem la casuta de sus


danyce spune:
Alynutzo, bravo pt succesele culinare!Uite unde dau si eu de tine.Si ca sa fiu on-topic...chiar mi se par interesante ponturile tale vis-à-vis de prepararea galustelor.Nu am facut deloc de cand sunt in NL, dar reteta asta chiar e tentanta.Pacat ca-s la dieta
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei



otiliarusu spune:
E prima data cand intru pe "La bucatarie" si ma interesa cu totul altceva, dar din curiozitate nu am putut sa nu vad retetele voastre de galuste cu prune, mai ales ca am facut si eu zilele trecute si mi-au iesit gustoase, desi aveam emotii pentru ca nu mai facusem de foarte mult timp(nu sunt eu mare bucatareasa, dar imi place, mai ales daca ai si timp si cu ce!). Am citit tot si am ramas surprinsa sa vad si alte "soiuri" de galuste!
Da, in Ardeal se numesc gombotzi, cele cu prune, iar cele fara bunica mea le zice(de la strabunica citire) "putze de ingeri".
Vroiam sa fac niste observatii personale, pe care mi le-a facut si mie bunica, cand am invatat sa fac galuste:
- cartofii se fierb cu o zi inainte, ca sa nu fie plini de apa(ce duce la un aluat moale)
- zaharul nu se amesteca cu pesmetul decat in momentul in care il torni peste galuste: zahar si separat pesmet(in caz contrar se intareste pesmetul)
- mie nu-mi place scortisoara, deci...fiecare cu gusturile lui(nu contesc ca nu sunt bune), dar as fi gata sa incerc cu caise uscate.
- aluatul "meu" se face(asemanator uneia dintre retetele de aici): cam 7-8 cartofi potriviti se fierb cu coaja, se curata pentru a doua zi, cand se dau prin masina de tocat-robot. Se adauga putina sare, putin ulei, un ou si cam 3 maini de faina. Aluatul tre sa se desfaca de vas cat de cat. se iau bucati de aluat cu care se fac, pe rand batoane(la ce lungime vreti) groase cam cat ar fi 2 degete(ma iertati pentru dimensiuni, dar nu le am cu...), care se tai cat sa intre 1/2 pruna pe lungime. O bucatica taiata, daca o tii cu mana stanga, cu degetul aratator drept se gaureste prin rotire circular, apoi pui pruna. Am uitat: cand incepi sa faci aluatul scoti samburii, rupi prunele in doua, si presari putin zahar peste ele(nu foarte mult sa nu lase zeama tare). pentru o tura, modelezi cat intra o data in oala-cratina in ce le fierbi, ca sa nu le pui pe rand in oala, ca unele vor fi fierte, altele nu. ele sunt aproape gata cand se ridica la suprafata. Eu le gust si-mi dau seama cam cat sa le mai las(ceea ce stim fiecare, ca doar suntem...mari). Le scot cu lingura-strecuratoare(sau cum se numeste...). Pesmetul (cumparat sau facut in casa) il prajesc in putin ulei, la foc moderat, apoi il presar peste galuste, impreauna cu zaharul.
-pentru "pute de ingeri" bastoanele se fac groase ca de grosimea unui deget etc.
-am mancat la niste prieteni cu gris prajit in loc de pesmet(era cam la fel...cui ii place sa simta ceva mai nisipos ...)
Cam asta e reteta bunicii mele, la care am gresit si eu, pentru ca nu i-am ascultat toate aceste sfaturi.
Pofta Buna!
Bogdan,minunea pentru care trebuie sa multumim cerului in fiecare clipa(1 noiembrie 2004)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/drog78/my_photos
