Dulceata din coji de pepene verde?

Fetelor am mancat acum multi ani in urma la niste rude din slovacia aceasta dulceata si tare buna a mai fost. Acum a murit si aceea matusa la care am mancat si a murit si bunica iar eu tot ma gandesc poate stie cineva aceea reteta.
E foarte buna.......Daca cineva o stie rog sa-mi spuna si mie.
Mii de multumiri, CORINA
Raspunsuri

ab5174 spune:
Asta eate ce am gasit eu pe net:
http://reteteculinare.gradinamea.ro/1_641_Dulceata_de_pepene_4376.html


joker spune:
Ingrediente :
1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet
1 kg de zahar
1/2 l de apa
zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 gr glucoza
vanilie
De la pepenii verzi se intrebuinteaza partea alba de la coaja ( care poate fi oricit de groasa ) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza. Eu am curatat-o cu cutitul pt curatat cartofi . Un pepene rosu pentru o familie formata din 2 persoane e cam mare .. deci daca si la voi se intimpla sa nu il puteti minca intr-o singura zi atunci sa faceti cum am facut eu.. dupa ce mincam o felie, coaja o curatam de partea verde si puneam in punga de plastic la congelator. Cind a sosit ziua X de am reusit sa mincam tot pepenele am scos toate cojile din congelator, le-am dezghetat -fara grija caci nu se "fleoscaiesc" - si apoi le-am taiat cubulete si am continuat dupa cum spunea reteta.
Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe , apoi feliile se taie pe grosime ( trnasversal) in felioare de 1 cm latime. Este preferat sa se taie cu cutitul riglat ca sa fie cit mai aspectoase; in acest caz felioarele vor fii mai late de cca 2 cm. Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade ( eu am folosit otet de vin alb de numai 6 grade si a fost de ajuns). Cind apa clocoteste , se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sai sau mai mult ( eu le-am lasat sa fiarba putin peste 2 ore ) , pina cind acestea capata un aspect sticlos , transparent. Otetul le intareste imediat ; de aceea fierb greu . Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte , in prealabil , in apa cu otet , se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa , se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in strecuratoare, apoi se cintaresc . Greutatea cojilor va fii egala cu greutatea zaharului adaugat. . Eu am facut aceasta operatiune seara, inainte de culcare ( motiv pentru care am uitat sa fac poze ). Am fiert cojile in apa cu otet, le-am spalat de mai multe ori in jet de apa rece si chiar intre doua jeturi le-amlasat putin in apa .. imi era frica sa nu miroasa a otet. Apoi le-am pus in strecuratoare si le-am lasat asa peste noapte. Dimineata le-am presat cu mina in strecuratoare ca sa iasa si ultimul fir de apa .. oare din cauza asta ca erau prea scurse nu prea am avut sirop la sfirsit ?
Zaharul ( 1 kg) se divolva in 1/2 l de apa .. eu am avut numai 700 gr de coji oparite si scurse si deci am pus 700 gr de zahar si 350 ml apa .. si cind siropul da in clocot , sde pun cojile de pepene , zeama de lamiie ( sau glucoza) si vanilia. Din nou am facut o modificare , vanilia am pus-o aproape de sfirsit, caci ma gindeam sa nu isi piarda aroma prin fierbere indelungata. Se fierb pina se leaga siropul, Nu trebuie sa se lege prea mult , caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel...atentie, mesaj patentat...cine stie cunoaste
Joker...mama de ied zapacit
EDUTZ


crista-s spune:
Joker citeam si nu intelegeam cum de a ajuns mesajul meu aici ... Eu tocmai ce ma pregateam sa scriu reteta ...Eu insa acolo in www.reteteculinare.ro/forum/discutii/dulceata_de_coji_de_pepene_rosu-819/" target="_blank">original am scris in 2 culori textul ..cu verde reteta gasita pe net si in cartea de bucate si cu negru explicatiile mele
. Si la mine acasa facea bunica, insa ea nu isi mai aminteste nimic.. iar eu nu am fost ispirata sa ii cer reteta cind inca se mai putea, insa Corina, dupa reteta asta mie mi-a iesit exact ca dulceata pe care o facea bunica si ea o stia de la mama ei ... si tot asa ajungem la niste origini mai indepartate si tare balcanice
Acum sa va arat numai poza ... pentru reteta "patentata" de mai sus ...
Dulceata in farfurie
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."


joker spune:
MEA CULPAAAA: imi cer scuze, din viteza nu am respectat uzantele
www.repertoar.ro/culinare/reteta.asp?ID=634" target="_blank">SURSAiti-ma urmatoarea data...cand ma prindeti dati!!
Crista-s, ...atentie, mesaj patentat...cine stie cunoaste
Joker...mama de ied zapacit
EDUTZ


corina costea spune:
Multam' fetelor maine incerc sa fac sa vad ce-mi iese. La mine nu este problema cu adunatul cojilor ca mancam o lubenita de 8-10 kile zilnic asa ca am coji la discretie. Important este sa nimeresc reteta.
Daca iese mai fac sa am si mai tarziu cand nu o sa fie lubenite.
Pupici, Corina
