Catina-retete

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Joker, ai mai descoperit ceva?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Eu am cumparat catina si am facut sirop pt. iarna .Nu stiu daca o sa tina l-a, facut cu aceeasi cantitate de zahar ca si la celelalte siropuri. Deci

1 kg de catina
1.2 kg zahar
o canita de apa
o lamaie

am incalzit apa , zaharul si zeama de la lamaie si le-am dat in fiert . am racit siropul si am pus catina curatata si spalata in el. L-am lasat la macerat 2 zile . Am zdrobit cu pasatorul catina in sirop si lea-m pus la fiert 15 min. Le-am strecurat prin sita -e ideal daca ai o centrifuga , eu am dar eram la mama care n-are .
L-am pus la sticle si l-am fiert la bain-marin 30 min. siropul e foarte bun are un gust usor acridor. ii dau la pitic suc in fiecare zi ca-i place . Vreau sa mai fac vre-o 4 kilograme de catina .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns brendamitran spune:

da' ziceti-mi si mie de unde luati cantitatile astea industriale,ca io am gasit 2-3 ramurele la o singura taraba,la noi in ramnicu sarat

BRENDA

"COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI"
http://community.webshots.com/user/brendamitran

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

nu, din pacate nu am mai gasit..dar cred ca ai putea sa incerci sa le tratezi ca pe fructele clasice de facut dulceata..poate merge...

Brenda, in piata Big Berceni sunt care vand cu gramezile si chiar cu sacosele


...atentie, mesaj patentat...cine stie cunoaste
Joker...mama de ied zapacit

EDUTZ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dianami spune:

Uitati reteta mea de dulceata:

Dulceata de catina

Ingrediente
: 2 kg bobite de catina, spalate bine, 2 kg zahar, 2 cani de apa.
Preparare: Se fierbe un sirop din apa si zahar, aprox. 15 min la foc potrivit. Cand incepe sa faca bule mari se pun bobitele si se lasa la fiert, adunand spuma formata.
Cand dulceata devine lucioasa si isi schimba culoarea (ceva portocaliu inchis-maroniu) si este legata, se stinge focul.
Se pune calduta in borcane bine spalate si uscate si se lasa la racit fara capac, pt. a prinde crusta. Apoi se pun capacele si se depoziteaza in camara.

Obs. Puteti pune odata cu bobitele si sucul unei lamai, previne zaharisirea si ajuta la pastrarea unei culori frumoase.


www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70720" target="_blank">Diana si domnisorica Iulia Anastasia (15 iulie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dianami spune:

Pt. iarna puteti pastra catina uscata. Cumparati din piata ramurele de catina sau fructe gata culese, le treceti sub un jet de apa, apoi le puneti la uscat afara la aer, dar nu in soare, sau in cuptor (incalziti bine cuptorul, stingeti focul si puneti tava cu fructe. Usa o lasati intredeschisa. Operatiunea se repeta de cateva ori). Sunt uscate atunci cand sunt zbarcite si tari.

Daca ati folosit ramurele, dupa uscare le scuturati si bobitele cad singure.

In acelasi mod puteti usca afine ori coacaze negre sau rosii, sunt la fel de pline de vitamine.

Fructele uscate se pastreaza in saculeti de panza sau pungi de hartie.


www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70720" target="_blank">Diana si domnisorica Iulia Anastasia (15 iulie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dianami spune:

Am mai gasit cateva retete energizante sau pt. intarirea imunitatii, in "Retete si diete" (colectia "Carticica practica").

1. Preparat de catina cu miere:
Ingrediente:
10 linguri catina uscata macinata fin, 10 linguri miere, 10 boabe de ienupar uscate si macinate fin.
Preparare: Se amesteca ingredientele. Mai puteti adauga miere daca nu va place consistenta initiala.
Se iau 2 lingurite pe zi, inainte de masa, pana la ora 14 (catina are efect energizant).

2. Catina cu miere:
Ingrediente:
1 kg boabe de catina, 1 kg miere de tei.
Preparare: Intr-un vas ce se inchide ermetic se pun boabele spalate, scurse si strivite cu o lingura de lemn si mierea. Se acopera si se pune vasul in frigider, pt. 2 saptamani, amestecand continutul prin rasturnare.
Se iau 2-3 lingurite pe zi din amestec, inainte de micul dejun.

3. Ulei de catina:
Ingrediente:
2 pumni de boabe de catina uscate, 1/2 l ulei de masline.
Preparare: Intr-o sticla de 1 l se pun boabele de catina si apoi uleiul. Se lasa la macerat 14 zile, intr-un loc caldut, agitand sticla in fiecare zi.
Dupa 14 zile se filtreaza uleiul, se pune in sticle mici, inchise la culoare, intr-un loc racoros si uscat, la intuneric.
Se foloseste ca antidiareic sau in infectii urinare, 1 lingurita pe zi, dimineata, sau ca remediu contra arsurilor solare (se maseaza pe pielea inrosita).

Sa va fie de folos!


www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70720" target="_blank">Diana si domnisorica Iulia Anastasia (15 iulie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

Suc de catina in 3 variante

Reteta de baza: 1 kg de fructe de catina, putina apa, zahar in volumele recomandate mai jos.

Mod de preparare: Fructele se spala in 2-3 ape, apoi se zdrobesc cat se poate de bine (cel mai simplu e sa folosim storcatorul de fructe) si se storc cu ajutorul unui tifon. Sucul obtinut se pune deoparte, iar peste resturi (seminte, coji etc.) se mai pune putina apa (cam o cincime din cantitatea totala), se amesteca, se lasa 20-30 de minute si se mai storc o data. Sucul rezultat se amesteca la rece cu zahar, in urmatoarele variante: Varianta 1 - 1 parte volum suc, 1 parte greutate zahar. Exemplu: 500 ml suc si 500 g zahar sau 250 ml suc si 250 g zahar. Varianta 2 - 1 parte volum suc + 1,5 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 750 g zahar sau 250 ml suc si 375 g zahar. Varianta 3 - 1 parte volum suc si 2 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 1 kg zahar sau 250 ml suc si 500 g zahar.

Varianta 1 este mai acrisoara, varianta 3 este dulce. Majoritatea barbatilor prefera varianta 2. Copiii prefera variantele 2 si 3. Doamnele prefera varianta 2. Eu prefer varianta 1 si 2. La varianta 2 si 3 se poate adauga acid citric (sare de lamaie), dupa gust.

Daca nu se bea imediat, sucul de catina se tine la rece sau se adauga 1-2 aspirine la 1 litru de suc. Dizolvarea zaharului se face la temperatura camerei in care se prepara sucul, pentru a se pastra vitaminele si aroma. Gustul este foarte placut, seamana cu un amestec de caisa si ananas. Culoarea este galben-portocalie, deosebit de placuta.

Efect: energizant, creste rezistenta la efortul fizic si intelectual, antigripal, intaritor al sistemului imunitar, anticancerigen.

Sucul de catina se bea sub forma de sirop, adaugand apa sau apa minerala (20-30 ml sirop la 150-200 ml apa) in functie de gust si de efectele constatate.

Sucul de catina alba se poate asocia cu suc de struguri, zmeura, afine, mere, portocale, lamaie, morcovi, varza, asociate chiar 2-3-4 intre ele. Se poate asocia si cu cafeaua neagra, micsorand baza acesteia, micsorandu-i efectul si nocivitatea. Consumul exagerat de cafea prezinta riscuri in aparitia pancreatitei si a hipertensiunii.


Am mai intrebat lume si mi-a spus ca a facut-o ca orice alta dulceata de fructe de padure...ma bate gandul sa o comit si eu de dulceata de catina

...atentie, mesaj patentat...cine stie cunoaste
Joker...mama de ied zapacit

EDUTZ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

Fructe zdrobite

Pentru cei care au dintii buni, fructele de catina se pot zdrobi cu furculita intr-o farfurie, pana ce se transforma intr-un terci. Se adauga zahar sau miere (dupa gust), amestecand bine de tot. Se lasa 30 de minute. Se amesteca din nou, apoi se consuma ca atare, mestecand bine, pentru a faramita si cojile si semintele. Ingerarea completa a fructelor este ideala pentru ca nu se pierde nici una dintre comorile de substante pe care le contin.


...atentie, mesaj patentat...cine stie cunoaste
Joker...mama de ied zapacit

EDUTZ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

Catina uscata

Se asaza boabele de catina pe o tava. Se incinge cuptorul la temperatura maxima, se baga fructele pentru a suporta un soc termic scurt de 100 de grade. Apoi temperatura se coboara la 50-60 de grade (treapta mica a cuptorului). Cand fructele sunt uscate, se scot si se lasa sa se raceasca. Se macina fin, prin rasnita de cafea. Se conserva in borcane de sticla. Praful e bun pentru ceai: o lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa in clocot. Se lasa sa se infuzeze, apoi se bea.

Efect: mareste pofta de mancare, rezistenta la efort fizic, intelectual. Are efect anticonstipant.


www.formula-as.ro/revista_334184.html" target="_blank">Sursa Formula AS

...atentie, mesaj patentat...cine stie cunoaste
Joker...mama de ied zapacit

EDUTZ

Mergi la inceput