Nasi mici (obiceiuri de nunta in Ardeal)
Salut intru prima data pe forum..si bineinteles ca nu total dezinteresat . Am o dilema care ma tot framanta si poate e cineva care ma poate si ajuta. De curand, niste prieteni ne-au rugat sa le fim 'nasi mici', sau am mai auzit varianta de 'nasii miresei' (si am acceptat). Nunta va avea loc la Cluj, si acolo cica asa ar fi obiceiul cu 2 perechi de nasi...care ar fi intrebarea mea: ce presupune a fi 'nas mic'?..pana acum nu mai auzisem notiunea. As vrea dc ar putea cineva care este in tema sa-mi explice ce vom avea noi de facut, care ne sunt prin traditie responsabilitatiile in calitatea de nas mic. Multzumesc mult de ajutor.
Raspunsuri
printze spune:
Eu am participat la o nunta in Ardeal. Ciar daca esti "nas mic" ai aceleasi obligatii ca si cealalta pereche de nasi. Vor fi deci 2 perechi de lumanari si bineinteles panglica lunga pe care o vor tine toti in mana. Obiceiurile de legatoare nu exista si nici celelalte (cu gaina, jocul cadourilor pentru nasi...).
Si ce mai au in plus este starostele (adica cel care organizeaza nunta, conform unui orar bine definit)
Cam asta este ce stiu eu.
Poate ma mai completeaza cineva.
Sa va fie de bine si sa va traiasca finutii!
PS: Si eu sunt nasa in 3 septembrie.
printze
Alynutza spune:
Eu sunt din Cluj si m-am casatorit recent, dar nu am avut decat o pereche de nasi. Din cate stiu eu, si nasii mici au aceleasi obligatii, adica se ocupa de tot ceea ce tine de biserica (lumanari, panglica, piscoturi, miere - in Ardeal nu se da vin la cununia in biserica, ci piscot muiat in miere, platit preot/cor). Pe aici mai e obiceiul ca nasii sa ia cadou mirilor (de obicei se ia ceva serviciu de masa/tacamuri/pahare), dar daca va intelegeti bine cu ei, e mai bine sa intrebati, noi le-am spus de-a dreptul nasilor sa nu se apuce de luat cadouri, mai ales ca eu sunt innebunita dupa vase si alte cele si aveam cumparate de toate inainte de nunta. Ambele perechi stau la masa cu mirii, daca mirii hotarasc asa, atunci intra de-odata cu ei in sala (noi de exemplu am intrat fara nasi, ei erau deja acolo). Cred ca ambii nasi discuta pentru rascumpararea miresei/pantofului, dar nu-s sigura de asta. Oricum, ar fi o idee sa vorbiti si cu ceilalati nasi (daca ii cunoasteti) sa va intelegeti cu ei sa luati lumanari pentru biserica la fel si sa va impartiti indatoririle si contributia (de exemplu, rugati-i pe ei sa comande si lumanarile voastre pe care le platiti voi, bineinteles, sau sa cumpere ce va este voua peste mana sa aduceti tocmai din Bucuresti).
Sper sa-ti fi fost de folos cat de cat.
Nunta noastra de vis
www.youtube.com/watch?v=A0TRU7LWAb0" target="_blank">Videoclip nunta 1
www.youtube.com/watch?v=ymnOMBTa_RA" target="_blank">Videoclip nunta 2
Luna de miere
NoMemory spune:
Multzumesc mult de rspunsuri. M-am mai lamurit cat de cat..din cate ne spusesera mirii, noi ca nasi mici, nu aveam cine stie ce de facut...dar asa probabil ca va fi chiar mai dragutz. E cam complicat cu nunta (e pe 16 sept) pentru ca nici mirii nu sunt in tara momentan , noi nu cunoastem cealalta pereche de nasi, si fara intermedierea mirilor e cam complicat de stabilit ceva cu ei...uff..vedem noi cum ne descurcam..macar sa stim ce ne asteapta . De 'gatitul miresei' stiti ceva?( cine 'gateste' mireasa cand sunt 2 nase?)..sau de alte ritualuri specifice de acolo?
...mai e cam putin timp pana atunci..si o sa fie asa complicat de gasit cadou pentru miri...rochiae pt mine..ufff..
..oricum sunt incantata ca voi fi nasa...cu toate responsabilitatiile..
Alynutza spune:
Eu nu stiu nimic de gatitul miresei. Adica nu stiu sa tina de nasa, mai ales ca la noi, mirele merge dupa nasi, apoi impreuna dupa miresa, asa ca se presupune ca mireasa e gata cand ajung ei acolo. (se presupune, pentru ca si pe mine m-au asteptat, de obicei coafezele au rolul de a-ti pune nervii la incercare). Pe mine trebuia sa ma imbrace mama, tot ea sa-mi puna voalul si am incaput pe mana domnisoarelor si a nasei mele de botez pentru ca maica-mea avea niste emotii super mari si nu mai era buna de nimic. Apoi, la noi nu stiu sa existe obiceiul de a dezgati mireasa. Nici obiceiul cu turta. Insa tot ar fi bine sa vorbiti cumva cu mirii, ca depinde foarte mult de ei. Ca si noi la nunta am tinut cont doar de obiceiurile care ne-au placut noua.
Nunta noastra de vis
www.youtube.com/watch?v=A0TRU7LWAb0" target="_blank">Videoclip nunta 1
www.youtube.com/watch?v=ymnOMBTa_RA" target="_blank">Videoclip nunta 2
Luna de miere