ceaiul de musetel... nociv?
Tocmai am citit un articol despre gravide unde scria ceva de genul ceaiurile din plante ar trebui folosite cu precautie, cit mai diluate posibil, (de exemplu, ceaiul de coji de portocala), ca si-asa se stie ca ceaiul de musetel e de-a dreptul nociv pentru o gravida!!! A mai auzit cineva de asa ceva?
Raspunsuri
ruscus spune:
eu nu cred ca ceaiul de musetel este rau pt gravide, eu stiu ca ceaiul de musetel este un calmant foarte bun, cat despre ceaiul din coji de portocale e posibil sa fie toxic pentru ca portocalele sunt tratate cu tot felul de substante.
parpalak spune:
Pai tocmai, ceaiul de coji de portocala era dat ca exemplu la ceaiurile care nu-s chiar asa de toxice.. Iar despre ceaiul de musetel stiam si eu ca-i calmant, dezinfectant, bun la aia, la ailalta.. Si astia vin cu vesti cum ca-i toxic.. !!!!!!!!!
cl spune:
Parpalak, tote ceaiurile medicinale folosite timp indelungat pot face rau. Trebuie folosite 10-14 zile, pauza tot 14 zile, apoi le poti bea 10-14 zile, pauza si tot asa. Daca ti-a spus medicul ca este daunator ceaiul de musetel, inseamna ca asa este. Cand eram gravida am citit despre niste ceaiuri, care imi pareau inofensive(imi pare rau ca nu le mai stiu numele) ca fac rau in timpul sarcinii. Stiu ca marea majoritate trebuie evitate(mai ales cele laxative) si ca pot face mai mult rau decat bine. Cel mai bine este sa vorbesti cu medicul tau!
Claudia
Otilia spune:
S-a mai discutat despre ceaiul de musetel pe forum, ba chiar s-au mai iscat si citeva certuri pe subiectul asta.
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2245
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5908
Subiect controversat...
@+...
Otilia & La Adelita
parpalak spune:
Otilia, merci de linkuri, s-a facut un pic mai lumina in zona.. :) Sint de acord ca poate sa functioneze ca factor iritant (ca si ceaiul de macese, de altfel, sau magiunul). Dar articolul meu zicea ca-i toxic pentru gravide, nu nociv in afectiuni oculare. Sa fie doar numita alcalinitate de vina? Adica doar favorizator de infectii? Ca eu cind zic toxic, ma gindesc la verde de paris, etc... :)
Claudia, nu mi-a zis doctorul ca ar fi toxic, ci am citit un articol intr-o revista despre bebei.
Acuma, vorba aia, fiecare cu organismul lui. Cred ca ceaiul negru e mai iritant pentru stomac decit ceaiul de musetel. Pe de alta parte, pe mine bananele nu ma constipa, ci chiar dimpotriva! Numai ca articolul nu zicea ca ceaiul ar fi toxic in functie de organism..
Poate ca chiar o sa intreb doctorul pina la urma..
dialu spune:
Nu stiu ce articol poate fii acela care spune ca ceaiurile de plante sunt toxice pentru gravide. Poate numai unul foarte prost. Ceva toxic este toxic pentru toata lumea! Gravidele nu sunt o alta specie.
A, poate vrea sa spuna ca ceaiurile din anumite plante nu sunt recomandate pentru ca pot provoca contractii sau pot dauna fatului in primele 3 luni de geneza e cu totul altceva.
La cursurile prenatale am primit o lista cu ceaiuri care se pot consuma pe perioada sarcinii si alaptarii si nu numai se pot consuma ci chiar sunt recomandate. Insirui cateva plante si efectele lor:
- Musetelul – tonic, binefacator, ajuta la calmarea durerilor, insomnie si multe altele. In timpul sarcinii ajuta impotriva starilor de greata si starilor de voma, iar dupa sarcina la vindecarea mastitei:
- Echinaceea – imunostimulant, antiviral, antifungic, antialergenic. Efect detoxifiant, ajuta la coborarea febrei si stimuleaza transpiratia.
- Fenicul –ajuta digestia prin secretia enzimelor de digestie, contra constipatiei si crampelor, contra retentiei de apa, problemelor respiratorii, infectiilor urinare, stimuleaza productia laptelui;
- Tei – relaxant general, indeparteaza starile de tensiune si anxietate, ajuta la un somn linistit, folosit de asemenea pt. indigestii, raceala, migrene. Datorita efectului tonic al bioflavonilor pe care ii contine asupra vaselor de sange este utilizat pentru ridicarea tensiunii, palpitatii si varicoze venoase;
- Menta – racoritor si stimulant, usureaza problemele digestive, raceala, starile de rau in perioada sarcinii, impotriva inflamatiilor mucoasei intestinale, ajuta in cazul colonului spastic, boala Chron si colite ulceroase. Este astringent si decongestionant si usureaza starile de greata, febra, dureri de cap;
- Frunze de zmeur – tonic al uterului din luna a 4-a de sarcina, in timpul nasterii si in perioada postnatala (actiunea relaxanta a fragarinei asupra muschilor uterului), combate diarea, anemia, obosela si starile de slabiciune. Previne starile de greata in perioada sarcinii. Uzitat de-alungul vremii pentru a preveni avortul, a asigura o nastere sigura si eficienta si a stimula productia laptelui. Usureaza durerile menstruale si reduce sangerarea;
- Red bush – (nu stiu denumirea in romaneste) ceai traditonal in Africa de sud, este un tonic, ajuta in cazul alergiilor, dat de asemenea copiilor cu alergie la lactoza sau pentru colici, ajuta contra starilor de rau, diaree si deranjamente gastrice;
- Hibiscus – intareste sistemul imunitar si promoveaza eliminarea toxinelor, imbunatateste starea in cazul racelilor si gripei, scade febra. Bun in cazul infectiilor digestive, diaree, enterite. Efect relaxant asupra sistemului nervos – insomnie, oboseala, iritabilitate, dureri de cap;
Cam astea ar fi cele mai principale ceaiuri indicate pe perioada sarcinii si bineinteles folosite in concordanta cu efectele fiecaruia dintre ele. Eu pot spune ca am baut din toate in perioada sarcinii (mai putin nevinovatul musetel care, din pacate, nu-mi place) si nu am observat nici un efect toxic.
Cele prezentate mai sus sunt o traducere dintr-un rezumat extras din mai multe carti publicate in domeniu: The herbal encyclopaedia – http:/www.wic.net/waltzark/herbenc.htm, The green farmacy by J. Duke, The complete woman’s herbal by A. MacIntyre, Book of herbs by M. Roberts.
Scuze pt. link, poate il va muta moderatorul, dar poate este util.
Cam atat pot spune eu despre ceaiuri. Sper ca va va fi de folos!
Si mai sper ca nu v-am plictisit.
Diana siPatric