in camara, pentru iarna
Raspunsuri - Pagina 15
Idora spune:
Reteta asta am facut-o acum vreo 5 ani si mi-a iesit SUPER!!Fiind plecata apoi prin strainataturi,n-am mai incercat-o dar o s-o fac din nou anul asta.Eu am facut intr-un butoias(de plastic)de 15 l dar se poate face si in mai mare sau mai mic (dupa preferinte)
Muraturi asortate (legume si fructe)
Am pus fructe si legume asortate, adica: gogonele, conopida, castraveti, pepene, struguri (doar boabele)cu boabe mari si albi,ridichi din alea rosii (cred ca merg si alea albe, lungi), prune, varza taiata in sferturi, morcovi, catei de usturoi,pastai de fasole n-am pus dar o sa pun (am citit aici ca trebuie oparite inainte), plus ca acum o sa incerc cu mai multe fructe si legume(ce gasesc pe piata).
Am pus saramura peste ele, adica la 1 l apa,1 lingura de sare mare.
Neaparat pentru a arata bine, se pune si o sfecla rosie sau o varza rosie taiata in sferturi(sau mai multe, depinde de marimea butoiului), pentru a da muraturilor culoarea roz, f.apetisanta.
F.simplu de facut si f.bune.Mie cel mai mult (vorbesc de fructe acum, ca legumele au gustul obinsnuit, doar ca sunt roz)mi-a placut pepenele, strugurii si ridichile (nu sunt fructe dar sunt neobisnuite cand se folosesc pt.murat).
Pepenele e bine sa fie mic, taiat in jumatati, sferturi,sau intregi-daca sunt intregi, se inteapa cu o furculita in mai multe locuri ca sa se mureze.
Bineinteles sa nu uitati de condimente ca boabe de piper, frunze de telina, marar, foi de dafin,hrean, dupa gust si preferinte.
Va spun eu, o sa-i dati gata pe toti cu astfel de muraturi, plus ca arata f.bine. si au un gust deosebit(fructele)
------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.
poze
Liseberg-Göteborg
bubu05 spune:
Ioana, ciupercile sunt la conserva, nu proaspete.
Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz
mirelaispir spune:
merg si ciupercile proaspete, dar trebuie curatate, tocate, oparite si apoi calite un pic, deci...
mirela
akella spune:
Vinete umplute cu zarzavat
Se aleg vinete tinere, se taie codita si se despica la mijloc pe lung. Se pun in apa clocotita putin sarata si se lasa sa fiarba pana devin moi. Se scot din apa, se aseaza pe o masa curata sau pe o planseta de lemn, se acopera cu o alta planseta pe care se pun greutati si se lasa sa stea astfel timp de 2-3 ore. Aceasta operatie se face pentru ca sa se scurga bine zeama neagra din vinete.
Se umplu apoi cu legume taiate fin (varza alba, morcovi, telina, patrunjel si cativa catei de usturoi): se ia fiecare vanata, se umple cu zarzavat prin despicatura facuta si se leaga cu cozi de telina oparite. Se aseaza in borcan si se toarna deasupra apa fiarta cu sare si otet (rece). La 2 l apa se pune un pahat de otet de 9 grade si sarea necesara.
Se pun 2 scandurele in cruce si se leaga cu celofan. Se pastreaza la loc rece.
Carmen_Marieta spune:
Chutney picant
Ingrediente
300gr. vinete, 2 catei de usturoi, 1 mar(Golden auriu), 100gr. stafide, 300gr. zahar, 1 ardei rosu iute, 2 cuisoare, ghimbir ras, 5dl. otet de mere, 1 ceapa;;;
Se spala vinetele, se taie capetele si , impreuna cu coaja , se taie bucati. Marul se spala ,se taie felii;ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt.Se pun toate intr-o cratita, se adauga otetul, zaharul ,stafidele, condimentele si sarea si timp de 1 ora fierbem.Punem sosul in borcane inchidem ermetic si , timp de 5 minute punem borcanele cu gura in jos.
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.
Carmen_Marieta spune:
GHIVECI PENTRU IARNA
Ingrediente
6kg vinete; 4kg rosii; 3kg ceapa;1kg masline negre;5kg gogosari ; 1/2kg usturoi ; 1/2L otet ;1/2L ulei; 50 grame sare; 50 grame zahar; foi dafin; frunze de telina
Se curata vinetele, gogosarii,ceapa,usturoiul,dupa care vinetele se taie in cubulete de 2-3cm ,iar gogosarii ,usturoiul si ceapa se taie fideluta si se calesc in ulei (fiecare ingredient separat).Rosiile se dau prin masina de separat seminte ,iar sucul de rosii se amesteca cu otetul sarea si zaharul.
Dupa ce avem toate ingredientele pregatite se va pune in fiecare borcan cate 2 linguri de amestec de suc cu 2 frunze de telina si o frunza de dafin dupa care se aseaza in straturi celelalte ingrediente calite ; pana se va umple borcanul ; se va completa cu restul de suc fiecare borcan.
Se inchid borcanele si se dau la cuptor cu focul mic timp de 50 minute.
Succes.Se consuma ca aperitiv.
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.
Carmen_Marieta spune:
CONSERVA DE FASOLE TECI (PASTAI )
Ingrediente
4kg- fasole pastai;5kg- rosii;100 grame zahar
50 grame sare, 10-15 legaturi patrunjel frunze
Se curata tecile de moate si se rup in doua; rosiile se dau prin masina de separat seminte.Se pun la fiert intr-un vas tecile , rosiile sarea si cu zaharul.
Se fierb pana se inmoaie tecile, dupa care se dau jos de pe foc si se adauga patrunjelul .Se amesteca bine si se pun la borcane de 800gr.(atentie- borcanele se vor umple pana in umeri) ; se pun capacele ,dupa care se pun la cuptor cu focul mic timp de 1 ora pentru sterilizare
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.
Carmen_Marieta spune:
mcmeu asa ii fac:ardeii se coc,se curata,se pun intr-un vas.
Zaharul,otetul,sarea,piper,dafin se dau intr-un clocot si se lasa la racit.(se poate pune si conservant)Apoi amestecul se toarna peste ardei care se pun la borcane.
Dak vrei i-ti spun cantitatile exacte, dar eudemult ii fac "ochiometru" in functie de cati ardei raman...
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.
katty spune:
Idora, ce bine suna reteta ta de Muraturi asortate cu legume si fructe! Mi-o copiez si incerc sa fac si eu in weekend!
Eu de luni incoace am copt ardei (gras si kapia) si am pus la congelator, am si tocat, iar aseara am facut pentru prima data in viata Gogosari in otet, sper sa iasa bine! Am adaptat 2 retete pe care le aveam!
Catalina & Robert-Andrei (4 ani)
Poze aici
varsta lui Andrei
Liliann spune:
Originally posted by bubu05
Azi am facut Zacusca:
Ingrediente:
- pt. 10 borcanele de 400g aveti nevoie:
-2 kg de vinete coapte, 2 kg de gogosari copti, 2 kg de ardei capia sau gras rosu copti, 1 kg de ceapa, 1/2 kg de morcov, 1/2 l ulei, un borcan de bulion de 800g, 2 borcane cu ciuperci intregi, sare si piper dupa gust, foi de dafin.
Mod de preparare[/i]: Ceapa se taie cubulete mici si se inabuseste in ulei, apoi se adauga morcovul ras pe razatoarea mica si se lasa sa se inmoaie si sa scada. Se adauga gogsarul si ardeiul copt taiate cubulete mici, apoi vinetele tocate mic si se amesteca bine. Se adauga bulionul, condimentele si se baga la cuptor la foc mic, amestecand din cand in cand in oala. Se adauga si ciupercile taiate dupa preferinta(cubulete sau feliute), scurse de zeama. Cand a mai scazut compozitia si este fiarta bine se scoate din cuptor, se pune in borcane, se inchid repede cat sunt fierbinti, apoi se aseaza pe tava de la cuptor si se mai lasa vreo 15 min in cuptor. Se stinge focul si se lasa in cuptor pana se racesc.
Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz
[/quote]
ma tenteaza sa fac acestsa reteta de zacusca, dar spune-mi te rog, cum iese la gust?
mama mea face zacusca mai grasa, trebuie musai sa o mannci cu ceva muraturi, daca nu vrei sa
dar am mancat zacusca de la altcineva acum mai multi ani si era foarte...nu stiu cum sa spun, light, puteai s-o mananci fara paine si nu ti se facea rau.
o alta pb este cu borcanele, trebuie cumva sterilizate/uscate f.bine in cuptor sau e de ajuns sa fie sterse f. bine ?
trebuie sa marturisesc ca nu am facut niciodata nimic pt iarna (imi da mama mereu, dar chestii clasice : gogonele/castraveti/gogosari/varza murate/in otet) dar unele retete mai complexe de aci chiar ma tenteaza a draq de mult si nu prea as vrea s-o dau in bara .
va multumesc pt retele si pt raspunsuri