tort de ciocolata

tort de ciocolata | Autor: mnarcisa

Link direct la acest mesaj

De la retete dietetice la bombe culinare

Eu sunt moarta dupa tortul de ciocolata dar nu stiu nici o reteta care sa imi iasa ca cel de la cofetrie.... si nici pe la cofetarie nu am vreo pila sa imi zica zi mie cum se face mai exact.
poate aveti voi
Si cu toate ca ma lupt cu kg in plus la o luna tot as incerca sa fac unul sa gust din el si restul sa il impart prin vecini, iar in oras mereu ma abtin si ma tot abtin.

Pupici

Narcis George si Narcisa

"Cu cat e mai intuneric cu atat stelele stralucesc mai tare."

http://pg.photos.yahoo.com/ph/smnarci2000/my_photos

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

TORT DE CIOCOLATA I

Blatul:
10 oua
10 linguri de zahar
12 linguri de faina
optional : praf de copt(juma de linguritza) stins cu zeama de lamaie.
un pliculet sau doua - zahar vanilat.


Se separa albusurile de galbenusuri. Daca gasesti niste oua cu galbenusuri mai portocalii blatul o sa iasa mai galben(in caz ca vrei sa-l faci de culoare deschisa).

Se bat "spuma" albusurile, pana se intaresc(ca o bezea) si nu mai curg. Eu le bat cu o paleta de lemn(ca nu mai am mixer).
Se incorporeaza treptat zaharul, batand energic dupa adaugarea fiecarei linguri.

!Din punctul asta nu mai folosesti mixerul.
Ai nevoie de o paleta de lemn sau o lingura de lemn sau un alt instrument usor.

Daca vrei: adaugi praful de copt stins cu zeama de lamaie si amesteci incet.
Galbenusurile, frecate cu zaharul vanilat, se incorporeaza lent in albusuri: miscarea poate sa fie descrisa ca un cerc vertical. (in general cand incorporam ceva miscam lingura in cerc .."orizontal").

Cum se incorporeaza faina?
- presari cate o lingura de faina pe bezeaua formata(din albusuri+galbenusuri+zahar) si incorporezi incet prin miscarea descrisa anterior. Nu treci la a doua lingura de faina pana nu o rezolvi pe prima.

Daca vrei sa faci blatul maro, adaugi in aceeasi maniera doua linguri de cacao in final.
Ungi forma de tort cu ulei, apoi o tapetezi cu faina. Dupa ce ai tapetat forma cu faina, torni compozitia in forma(ai sa vezi ca o sa curga incet singura, sigur, mai ajuti si tu cu o lingura ca intregul "aluat" sa coboare in forma.)
Preincalzesti cuptorul(180 grade) si lasi la cuptor(fara sa mai deschizi cuptorul)..supraveghezi eventual prin geam..timp de 40 minute.
Dupa ce il scoti din cuptor, nu-l scoti imediat din forma. Detasezi marginea formei la 5-7 minute dupa ce ai scos blatul din cuptor si apoi lasi blatul sa se raceasca. Abia dupa ce se raceste complet il tai.
Intre timp prepari siropul, cremele.
Siropul poate sa fie preparat din : apa(un litru), 250 g zahar, esenta de rom sau: apa(un litru), 250 g zahar, coaja rasa de la o lamaie.
Se pune apa la fiert, la foc mic, si se topeste zaharul in apa, amestecandu-se din timp in timp.
Daca adaugi esenta de rom, o adaugi dupa ce ai luat recipientul in care faci siropul de pe aragaz si dupa ce siropul s-a "racorit" un pic
Daca pui coaja de lamaie, atunci o adaugi cand siropul e inca pe foc, dupa ce s-a topit zaharul

Crema:
Se face din frisca lichida si ciocolata menaj. Ciocolata topita pe foc cu 50gr unt si, eventual, zahar dupa gust se bate la mixer dupa ce s-a inmuiat cu frisca pana devine totul o spuma.

Glazura:
100 gr ciocolata neagra
100 gr unt
15 gr ulei
Ciocolata amara se topeste la bain marie cu untul, cind e lichida jumatate se pune separat intr-un alt vas si se lasa la racit in timp ce cealalta jumatate se lasa in continuare in apa la 45 grade , cind prima jumatate s-a racit de tot se amesteca intre ele si se adauga uleiul care ii va da stralucire.

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

TORT DE CIOCOLATA II

200 g unt se freaca cu 200 g zahar pudra. Se adauga pe rand 6 galbenusuri. Separat se amesteca 100 g de cacao si 7 linguri de apa si 100 g zahar tos in baie de aburi.
Se raceste compozitia si se adauga in crema de mai sus. Un sfert din compozitie, 2 linguri pesmet, 6 albusuri batute tari se amesteca si se pun in forma de tort unsa si tapetata.
Dupa ce s-a racit blatul, se imbraca cu crema. Se orneaza cu krantz - se topeste zaharul pe foc si apoi se adauga nucile; se umezeste un fund de lemn si se rastoarna compozitia; dupa ce s-a racit se piseaza cu o sticla.


Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

TORT DE CIOCOLATA III

Blat:
-8oua
-250gr zahar
-200gr ciocolata
-2linguri cacao
-2linguri faina
-2linguri pesmet
-1/2 pachet praf de copt
-esenta rom

Crema:
-200 gr ciocolata
-2 linguri cacao
-1 pahar de lapte
-250gr unt
-250gr zahar
-5 galbenusuri
-1 lingura faina
-esenta vanilie

Sirop:
-1cana de zahar
-esenta
-2,3 cani apa
Pentru ornat 100gr ciocolata rasa

Proces tehnologic :
Blat :Se freaca galbenusurile cu zaharul,se adauga cacaoa+ciocolata topita( dizolvate cu putin apa),esenta,praful de copt stins.Se bat spuma albusurile de la cele 8 oua ptr. blat impreuna cu cele de la ouale ptr. crema.,se adauga faina,pesmetul si galbenusurile frecate.Se amesteca bine dar lejer sa nu se lase prea tare albusurile(se trece compozitia prin tel de jos in sus)Se coace la foc moale .Se lasa la racit ,se taie in trei sau in doua pe orinzontala(depinde cat de mult a crescut),si se insiropeaza cu un sirop facut din zahar, apa si esenta.
Crema :Se freaca galbenusurile cu zahar .Se adauga laptele,ciocolata,cacaoa si faina.Se fierba la baine-marie ,amestecand continuu pana se ingroasa.Separat se spumeaza untul si se agauga peste el putin cate putin din crema racita.
Se umple blatul cu o parte din crema iar cu restul se imbraca tortul.Se orneaza cu ciocolata rasa

Reteta asta am luat-o de la ADI69.
E tare buna!


Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

TORT DE CIOCOLATA IV - ZIS SI AFRICAN

1. 100 gr cacao
200 gr zahar
12 lg apa
Se pun la foc mic pana se leaga ca o smantana.

2. 300 gr zahar
2 1/2 sau 3 pachete de unt moale
8 galbenusuri
Se freaca spuma.

Se inglobeaza 1 si 2 pana se omogenizeaza.
Cele 8 albusuri spuma + 4 lg pesmet fin din biscuiti + 1/4 din crema (1 + 2) se dau la cuptor 30 min. la foc potrivit, intr-o cratita unsa cu ulei si "tapetata" cu staniol.
Dupa coacere si racire, se taie blatul in 2 sau 3 (depinde de grosime) si se ung feliile cu crema.
In blat se pot pune coaja de lamaie, nuci, stafide...

Reteta asta e de la ADRIANA_MIHNEA.

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

TORT DE CIOCOLATA V

Blat:
-6galbenuse
-1pc. zahar vanilat
-2 linguri cu apa
-150g zahar
-115g piscoturi de sampanie( de calitate)
-100g ciocolata amara
-100g nuci macinate si prajite
-6 albuse
-un pachet praf de copt

Crema:
-4 oua
-200g zahar + vanilie
-100g ciocolata amara, rasa
-250g unt
-2 linguri rom
-o lingura de cacao.

Glazura din 250g ciocolata

Galbenusele se spumeaza cu zaharul vanilat, apa si 75g zahar, se adauga piscoturile, ciocolata si nucile, praful de copt cernut si albusele batute spuma cu celelalte 75g zahar. Se pune in forma de tort si se coace 30-40 minute la 180°.
Cand e rece se taie in 3 bucati care se ung cu crema si se decoreaza.

Crema: ouale cu zaharul, vanilia, cacao si ciocolata se amesteca pe aburi pana se obtine o crema ca o smantana groasa se da la rece dupa care se amesteca cu romul si untul spuma.



Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

Alege care reteta iti pare mai interesanta!
Eu le-am incercat pe toate si toate mi-au iesit super bune!

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mnarcisa spune:

Multumesc

Am sa incerc peste 2 sapt ca acum deja am dat o tura prin oras si am servit o portie regeasca asa ca acum tre sa fac o pauza

Narcis George si Narcisa

"Cu cat e mai intuneric cu atat stelele stralucesc mai tare."

http://pg.photos.yahoo.com/ph/smnarci2000/my_photos

Mergi la inceput