Gem/dulceata de capsuni???

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nushulica spune:

readuc subiectul pe prima pagina ca a venit iar vremea capsunilor

azi vreau sa cumpar 4 kg de capsuni sa fac gem dupa reteta dianei am facut si anul trecut si a iesit delicioasa numai ca am facut putina si s-a terminat repede

ce vreau eu sa intreb...la cea de anul trecut am tinut-o intr-un dulap si a prins un pic de mucegai deasupra...cand am vazut asa am bagat imediat borcanele la frigider ca nu cumva sa se strice...oare ce am gresit??de ce s-a intamplat asta??


INGRID

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Nusha: ai "sterilizat" borcanele dupa ce ai pus dulceata in ele? Este adevarat ca nu ma pricep dar stiu ca asa se intampla daca nu au fost "sterilizate" bine.
A, si mai stiu un truc, invatat de la mama sotului: dupa sterilizare aseaza borcanele cu gura in jos si asa le lasa in camara.

Nu fac dulceata/gem din motive de gabarit depasit dar pt. pitica cred ca o sa fac ca sa nu cumpar din comert.


Daca tot ai readus sub. in discutie am si eu o intrebare pt. specialiste:

Se poate face dulceata/gem de capsuni(sau alte fructe) fara sa pun zahar, miere sau alt indulcitor si fara conservanti? Nu e suficienta dulceata fructelor?

Ma intereseaza conservarea si nu gustul, oricum vor fi dulci.
Compotul se poate face si este bun. Dar dulceata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nushulica spune:

darria n-am sterilizat nimic am pus doar borcanele cu gura in jos pana a2a zi le-am tinut asa...dar trebe fierte in oala ca la conservele de gogosari?sau cum?


edit: iti dai seama ca la cat sunt eu de "experta" nu te pot ajuta ...sigur intra fetele gospodine acush si te vor lamuri

INGRID

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Darria, in afaa de gem de prune nu am facut niciodata gem sau dulceata fara zahar deloc. capsunile sunt cam ascrisoare, nu cred ca ies bune la gust fara sa pui zahar. in plus zaharul are si rol de conservant.
eu fac in fiecare an cu gelfix, cel la care trebuie doar 500g zahar parca pentru 1 kg de fructe. iese perfect si nu e prea dulce.

Roxana

edit: nu se mai fierb borcanele dupa ce se umplu cu dulceata/gem. se spala foarte bine inainte de utilizare si eventual se pun in cuptorul cald, asa goale (eu nu am facut niciodata asa si nu a mucegait nimic). dupa ce se umplu si se inchid se pun cu gura in jos si se lasa acoperite cu o patura pana se racesc complet. dupa aceea se depoziteaza in camara/dulap. daca prin mucegai pot fi urmatoarele cauze: nu a fost fiert destul gemul; nu au fost spalate bine borcanele; nu au fost inchise bine capacele si a intrat aer si implicit microorganisme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Darria, dulceata nu prea ai cum sa o faci fara zahar (sau alti indulcitori), pentru ca e vorba de un sirop in care se afla fructele. Dar gemul, de ce nu, doar exista magiun de prune, care se face fara pic de zahar. Eu personal n-am experienta nici in facutul magiunului de prune, nici al altui gem de fructe fara zahar, dar poate stiu alte fete.

Nushulica, borcanele trebuie sterilizate, ca sa se omoare microbii care ar putea provoca mai tirziu mucegai sau alte belele. Eu le sterilizez la microunde, pun borcanele curate si goale in cuptor si le tin 5 minute la putere maxima. Atentie, se inferbinta! Capacele le fierb citeva minute intr-un ibric. Iau cu o prosop borcanul din cuptor, torn dulceata fierbinte in el, infiletez bine un capac fiert in prealabil si rastorn borcanul pe o patura. In acest mod umplu toate borcanele, le acopar cu alta patura si las pina la racirea completa, abia dupa aceea le intorc cu capacul in sus. Nu mi-a mucegait si nu mi s-a umflat capacul de la absolut nici un borcan, si le pastrez in debaraua din apartament. Numai dupa deschidere mut borcanul in frigider.
Am inteles ca borcanele se pot steriliza cu acelasi succes si in cuptor, sau intr-o oala cu apa fiarta, dar nu stiu exact tehnologia.

------------------
Numai bine,

Natalia si Vlad
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Roxana si Natalia, va multumesc mult pt. explicatii
Atunci anul acesta fac pas la dulceata si ma gandesc la gem fara zahar. Dar o sa salvez ce spuneti pt. anul urmator. Si uite asa ma invata pitica bucatareasa
Nu stiam ca asa se sterilizeaza corect, am mai bagat ceva la dovleac

Nusha: eu sterilizam in cuptor borcanele(cu capacul in sus) cu div. chestii din legume. Cu fructele nu stiu. Asez borcanele umplute in tava de la cuptor, pun un pic de apa in tava(se poate si fara dar eu nu ma pricep) si le las pana sunt aproape de fierbere. Apoi le scot asa fierbinti si le asez cu capacul in jos.
Dar uite ca specialistele au o metoda mult mai buna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nushulica spune:

fetelor multumesc frumos sper ca anul asta sa-mi reuseasca dulceata...adik a iesit buna si anul trecut dar nu m-am priceput sa sterilizez borcanele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marybell spune:

kiss buna ideea sa deschizi un astfel de subiect fiindca uite mai profita de retetele fetelor si una ca mine, care nu prea se pricepe prin bucatarie...
va multumesc si eu fetelor, am facut azi si a iesit super buna, numai ca ma ales reteta in care fierbi inatai siropul ca sa iasa cu capsunile intregi.


Marybell si Erik (23 dec 2006)
poze bb
varsta lui Erik

Mergi la inceput