Cristina,
Imi pare rau ca nu se arata nimeni sa te ajute.
Acum mi-e situatia foarte clara.Aici daca nu ai viza de rezidenta permanenta in pasaport si mentiunea asta adaugata de autoritatiile romane,ambasada nu iti poate elibera pasaport pe numele schimbat.
Pe de alta parte,daca cumva pierzi/ti se fura pasaportul iti vor elibera o adeverinta temporara ca sa te poti intoarce in tara si rezolva problema.
Ei,acum nu stiu cum privesc englezii problema(banuiesc sunt mult mai drastici decit suedezii judecind dupa ce formulare de viza turistice si rezidenta mi-a fost dat sa vad).
Ma gindesc ca din moment ce ai o viza valabila si cineva iti poate aranja actele in Romania prin procura,tu poti sta linistita in UK sa-ti soseasca actele,cu conditia ca viza ta e valabila in tot acest timp.
Problema ar fi ca englezii ti-or cere dupa schimbarea actelor,sa depui din nou cerere pentru obtinerea vizei pe noul nume.
Eu as contacta oficiul pentru straini si i-as intreba cit dureaza acest proces si daca in acest rastimp ai dreptul sa stai si sa studiezi in continuare.Aici de exemplu,nu te da nimeni afara pina nu se ia o decizie legala de neacordare a vizei...(in ultimul timp aici s-a ajuns la grabirea deciziei pentru a evita statul costurile implicate)
Nu te descuraja,suna si la Ambasada Romana si intreaba-i daca se poate prin procura(in care sa se mentioneze un motiv temeinic pt.care tu nu te poti deplasa in tara personal) sa-ti rezolve cineva din tara schimbarea actelor.
iti doresc mult succes
Mariana
mama de Monica(1998)
Matei(2001)
si Markus
(17.02.2006)