Cum se face friptura de vita la cuptor?

Cum se face friptura de vita la cuptor? | Autor: sirimie

Link direct la acest mesaj

Iese mai bine daca fierb carnea inainte? Ce condimente trebuie sa pui? Se face in apa sau in ulei (sau ambele). Nu ma pricep deloc

Multumesc frumos!


Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

Poze de la Mot

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aime spune:

Eu folosesc in general muschi de vita, dar fac si din pulpa cand nu am muschi. Si procedez asa: ung un pic carnea cu ulei si o condimentez cu delikat, piper, cimbru, oregano, usturoi, busuioc (cand am) sau cu condimnete din la plic. O las sa stea la frigider peste noapte, intr-o punga, a doua zi o pun in vasul de iena, cu capac (la inceput) si apa (nu f multa) si o dau la cuptor. Pe masura ce scade apa, completez cu apa si vin. Depinde de cat de frageda este carnea, o tin cam o ora, o ora jumate, poate 2 (cand e pulpa), dar spre sfarsit inlatur capacul si ma asigur ca mai am si sos din care pun cu lingura peste carne. Alaturi de o salata verde iese f gustoasa.
Cateodata, adaug si cartofi taiati in 4 pe langa carne, dar nu odata cu carnea mai spre sfarsit, acestia se fac destul de repede.
Pofta buna!

aime

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Iti multumesc mult de tot!


Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

Poze de la Mot

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hristina spune:

Daca e vara, eu pun in tava,ceapa, morcov,ardei,rosie, cartof! Ii dau un gust super si le poti servi pe farfurie, alaturi de carne si sos.
Vinul sa-l pui intotdeauna indoit cu apa;si sa-l pui mai spre sfarsit ca altfel carnea se intareste; la fel si bulion, daca vrei sa-ti iasa sosul rosu!

Revin ca tipa ploada!

Kasi si Victoria ( 23 iulie 2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/kasivitan/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Kasi multumesc mult de sfaturi!
Sa iti traiasca fetita si sa se faca repede mare si nazdravana!


Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

Poze de la Mot

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happiness_4_us spune:

Dar gulasul cum se pregateste?

Nana Motoc
Nunta noastra!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Friptura de vita cu galuste de cartofi

Ingrediente: 2 morcovi, 180 g telina, 200 g praz, 5 cepe, 125 ml otet, 700 ml vin rosu, 2 lg. boabe de piper, 3 foi dafin, 4 cuisoare, 1 kg carne de vita, 2 lg. ulei, 40 g bulion, 40 g faina, 500 g cartofi cruzi, 250 g cartofi fierti, 75 ml lapte, nucsoara

Se taie cuburi 1 morcov, 100 g telina, 100 g praz si 2 cepe. Se amesteca impreuna cu 500 ml apa, otetul, 300 ml vin, 1 lg. boabe de piper, 2 foi dafin, si 2 cuisoare. Carnea se spala, se aseaza intr-un castron si se acopera complet cu marinata. Se acopera castronul cu un capac si se lasa carnea la frigider 3 zile. Apoi se scoate carnea din marinata si se strecoara zeama; se da in fiert.
Se taie cuburi restul de ceapa, morcovi si telina. Prazul se taie rondele mari.
Se preincalzeste cuptorul (200°). Se sterge carnea, se sareaza, se pipereaza si se prajeste in ulei intr-un vas cu capac. Apoi vasul se aseaza in cuptor.
Se adauga cuburile de ceapa, morcov si telina si se prajesc pana prind culoare. Se adauga boabe de piper, foi de dafin, si cuisoare. Se adauga prazul.
Se adaugă bulion si faina si se prajesc putin impreuna. Se stinge de 2 ori cu cate 200 ml vin si se lasa sa scada. Se acopera friptura pe jumatate cu marinata fierbinte.
Friptura se lasa sa se inabuse in cuptor 90-120 de minute si se intoarce la fiecare 20 de minute. Zeama de la friptura se completeaza mereu cu marinata fiarta sau cu apa.
Se scoate friptura din sos si se pastreaza la cald. Se strecoara zeama si se da in fiert. Se potriveste sosul de sare si piper, dupa gust.
Se decojesc cartofii cruzi, se rad si se storc intr-un prosop; se pastreaza zeama. Se lasa sa stea pana se precipita amidonul. Cartofii fierti se dau prin masina de tocat.
Se da in fiert laptele. Cartofii fierti se amesteca impreuna cu amidonul precipitat din zeama, cartofii rasi, lapte, sare si nucsoara, dupa gust.
Cu mainile tapetate cu faina se formeaza galuste de cartofi. Daca sunt prea moi, se adauga gris. Se pun galustele in apa fiarta cu sare si se lasa 20 de minute, fara sa fiarba.
Se taie friptura si se aseaza pe un platou. Se toarna deasupra sos si se aseaza galustele. Se orneaza cu verdeata si se serveste cu varza rosie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Gulas cu cartofi

Ingrediente: 200 g carne de vita, 100 g carne de vitel, 200 g carne de porc, 1 ceapa, 500 g cartofi, 1 frunza dafin, 1 lg. ulei, 1 lingurita boia de ardei, sare

Ceapa se toaca si se caleste in ulei. Se adauga boiaua si carnea taiata cuburi. Dupa cca 10 minute se adauga 1,5 l apa fierbinte si se fierbe acoperit cca 1 ora.
Se adauga cartofii taiati cubulete, dafinul, sare si se mai fierbe 30 de minute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Gulas de vita cu ardei gras

Ingrediente: 300 g ceapa, 3 catei usturoi, 3 lg. untura, 1 kg carne de vita, 3 lg. boia dulce, sare, piper, 1 lg. chimen, 3 lg. bulion, 1 l supa (instant), 2 ardei grasi rosii, cate 1 ardei gras galben si verde, 1 ardei iute, 1 leg. patrunjel verde

Ceapa si usturoiul se toaca si se calesc intr-o lingura de untura. Carnea de vita se taie cuburi mari si se prajeste, separat, in restul de untura. Se adauga ceapa si usturoiul calite si se pudreaza cu boia. Se adauga sare, piper, chimen si bulion. Se toarna supa, se acopera si se lasa sa fiarba inabusit cca 60 de minute la foc moale. Ardeii grasi se taie fasii, iar cel iute se toaca.
Se adauga ardeii la carne si se mai lasa sa fiarba mancarea cca 30 de minute. Se mai potriveste o data de sare si piper.
Se toarna gulasul intr-o supiera si se orneaza cu patrunjel verde tocat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Eu stiu sa fac o friptura mai speciala -cineva mi-a zis ca e friptura englezeasca . Nu mai stiu de unde-am luat-o dar e foarte gustoasa

va trebuie vre-o 2,5 kg de pulpa de vita (sa nufie de-aia moarta de batranete )pe care o intaindeti cat mai mult. Adica bucata mare o pana apropape de jumatate si apoi o desfaceti si inca o data si odata -la sfarsit arata ca o ,,paturica , de grosimea dubla a unui snitel nebatut(2 cm ).Separat faceti din trei catei deusturoi , piper alb , cimbru , un pic de busuioc un dresiing gros. -sfaramati usturoiul ca pt, mujdei, puneti o ceasca de ulei de masline in care adaugati apoi celelalte amintite mai sus.Cu acesta ungeti toata carnea pe partea de dinauntru. cantitatea trebuie sa fie suficienta incat sa ramana in strat subtire pe toata suprafata carnii.Carnea se ruleaza ca pt. rulada si se leaga cu ata (exista niste ,,ciorapei speciali in care o bagati , daca gasiti ).
Se baga intinsa ca o rulada intr-o punga de plastic la congelator si se lasa pana a dpoua zi.
Se pune la cuptor asa congelata . Nu stiu sa va spun cam cat sta -depinde de cuptor (electric sau cu gaze ) si de ...varsta vacii din care prvine .
In tava in care o puneti la cuptor adaugati putina apa cat sa nu se arda tava . Se poate roti pe toate partile ca sa se rumeneasca frumos.
La sfarsit se scot atele si e gata .
daca va place mai puteti pune la umplutura si ciuperci. Este foarte gustoasa , si foarte aspectuasa .Secretul sta in faptul ca ea sefragezste cu uleiul de masline atat cand o congelam cat si cand se decongeleaza . Acesta intra in carne si nu mai e atoasa si uscata . Sper sa va placa .

Mergi la inceput