Nelamuriri

Nelamuriri | Autor: CristiCiju

Link direct la acest mesaj

In primul rand imi cer scuze daca s-au mai postat problemele noastre. Eu am cautat si pe farumul asta si pe altele si prin legi insa nu m-am lamurit. Deci:

Sotia este angajata din 1 septembri 2005, inainte a mai lucrat din 1 septembrie 2003 pana 15 martie 2004 (cand a nascut primul copil si NU a primit indemnizatia de crestere)). Acuma este insarcinata din nou si ar trebui sa nasca in jurul datei de 18iulie2006, cand ar avea 10luni jumate muncite.
- cat trebuie sa fi lucrat ca sa poata intra in concediu medical (acum 2 saptamani si-a luat concediu medical 4 zile si contabilul de la scoala i-a zis ca trebuie sa fi lucrat 9 luni pentru a-i calcula concediu deci pentru cele 4 zile nu a primit nici un ban deci nu sunt calculate la vechime. Este corect sau nu? Eu am citit undeva de 6 luni de cotizatie.)
- pentru primirea indemnizatiei de crestere a copilului trebuie sa fi lucrat 12luni in ultimul an inainte de nastere. Unele persoane mi-au zis ca trebuie sa fi lucrat 10luni.
- daca intra in concediu prenatal acesta se calculeaza la vechime (in cazul ca ar fi valabila situatia cu 10 luni sau se schimba legile pana naste sa aiba aiba lucrate cele 10 luni)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Pt concediu medical sunt suficiente 6 luni lucrate. Pt urgente si alte cateva categorii nici macar astea 6 nu-s necesare. Deci trebuie sa solicitati plata acelui concediu medical (dupa 3 ani se prescrie acest drept).
Nu o spun numai pt ca nu a primit bani pt cele 4 zile; dar nici stagiu pt pensie nu este, nici stagiu pentru concedii medicale, nici pt CIC. Contabilul de la scoala sa citeasca OU 158/2005, acolo scrie tot despre concedii medicale.
Perioada de concediu medical (pt boala sau prenatal etc) ESTE stagiu asimilat, care conteaza pt a avea dreptul la CIC (si la pensie/vechime).
In forma actuala, legile spun ca sunt necesare 12 luni lucrate pt a beneficia de CIC; sper sa le ajute Dumnezeu pe toate viitoarele mamici care au 10 luni, dar nu 12 lucrate, si sa le dea minte legiutorilor nostri, ca sa aprobe modificarea OU 148 (cum e in proiect), astfel incat sa aiba dreptul la CIC chiar in aceste conditii. Multa sanatate va doresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristiCiju spune:

Multumesc mult pentru raspuns si sa speram sa se modifice (iar) legea. Si la primul copit tocmai bagasera legea cu 10 luni si tot nu a prins nici un ban desi pe vechea lege primea indemnizatia.
Multumesc si numai bine!

Mergi la inceput