Se poate sa fii cununat de nasi de alta religie?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

buna! sunt catolica, ma casatoresc in mai putin de o luna cu un ortodox. nasii amestecati ei ei (ea catolica, el ortodox). biserica....ortodoxa, desi as fi vrut la catolici (dar si-a bagat soacra coada ). si nu, nu cred ca nasii la noi sa detina un rol sau sa plateasca ceva. stiu ca numai la ortodocsi nasa plateste voalul si coronita miresei, nasii platesc lumanarile si taxa la biserica. atat. la catolici, nimic de genul acesta!!! si este mult, muuuuuuuuult mai spectaculoasa slujba. eu regret ca nu pot sa ma marit asa. poate mai tarziu sa imi conving sotul sa facem o slujba micuta si la catolici.

casa de piatra finilor tai si multa distractie!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

quote:
Originally posted by NicoletaB

da mai dar evanghelistii nu danseaza
daca faci o nunta in religia lor, canta muzica pe fundal, toata lumea vorbeste cu ttoata lumea, mananca, beau sucuri
si apoi acasa
no offence pt evanghelisti, dar am rude in religia asta iar la nunta am zis ca-s la parastas

unchi-miu s-a casatorit ortodaox de dragul nevestisii sa aiba nunta ca tot omul, dar acum sunt amandoi evanghelisti, iar la nunta n-a dansat DELOC pt ca si asa isi "tradase" religia

Asa ai simtit tu, dar sunt oameni care se bucura si se distreaza fara obisnuitele obiceiuri ale nuntilor ortodoxe (nu ma refer la dans), asa se simt ei bine si sunt si oameni care nu beau deloc, niciodata si de exemplu nici la noi la nunta nu a fost vreo bautura alcoolica.
Deci suntem diferiti si trebuie sa respectam acest lucru. Nu te obliga nimeni in final sa stai la o nunta la care te simti ca la inmormantare, nu?

If you don't stand for something, you'll fall for anything.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Initial creeata de bep81

Ma numesc oana, sunt noua pe forum (ma rog, sunt nou inregistrata, am mai citit pe forum pe aici)si am si eu o nelamurire...La anu' (iunie 2007) ne-am hotarat sa facem pasul decisiv (adik nunta ); nasii nostri, prietenii cei mai buni ai nostri, sunt crestini dupa evanghelie...si de curand am aflat ca nu ar fi posibil sa fim cununati de perosane care nu sunt de aceeasi religie (anume ortodoxa). V-ati confruntat careva cu aceasta situatie? Stie cineva o biserik unde sa nu se tina cont de asa ceva? (ceea ce mi se pare, personal, o prostie...pentru noi, nu conteaza religia...ei sunt prietenii nostri, si nu pot accepta ca aceasta chestiune legata de religie sa fie un impediment). daca poate sa ma ajute cineva, as fi foartrecunoscatoare. Thanks

Canoanele(regulile) nuntii ortodoxe cer ca nasii sa fie ortodocsi,in nici un caz neoprotestanti,protestanti sau religii necrestine.Probabil va fi posibil daca veti ascunde acest lucru preotului,ceea ce nu mi se pare corect,dar fiecare procedeaza cum doreste.Probabil e suparator pentru tine sa auzi asta,dar aceste cerinte au un inteles spiritual,nu sunt puse de florile marului.Cum zicea cineva aici,nunta la biserica nu e obligatorie.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorex spune:

Merci, blackgirl0, decci scap mai ieftin ..:P

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NicoletaB spune:

Asa ai simtit tu, dar sunt oameni care se bucura si se distreaza fara obisnuitele obiceiuri ale nuntilor ortodoxe (nu ma refer la dans), asa se simt ei bine si sunt si oameni care nu beau deloc, niciodata si de exemplu nici la noi la nunta nu a fost vreo bautura alcoolica.
Deci suntem diferiti si trebuie sa respectam acest lucru. Nu te obliga nimeni in final sa stai la o nunta la care te simti ca la inmormantare, nu?

Nu nu asa am simtit eu, ci daca n-a dansat a facut-o strict din motive religioase.
Nici cand era ortodox nu bea, dar de dansat rupea gura targului.
La nunta nu m-a obligat nimeni sa merg, ci am facut-o din placere, respect pt unchiul meu si am respectat regulile comunitatii lor.

Dar a fost nunta LUI, nu a MEA care a fost asa cum am vrut eu, nesimtandu-ma stingherita de ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcm spune:

Mi se pare ciudat sa aiba fini crestinii dupa evanghelie. Daca voi ati ales ca ei sa va fie parinti spirituali, din punct de vedere spiritual ei ar trebui sa-si dea seama ca nu pot face acest lucru pentru ca nu aveti aceeasi religie. Si daca ...spiritual nu aveti aceleasi tangente cu nasii alesi nu vad de ce vreti sa faceti cununie religioasa in conditiile astea.

Cristina si bebe Alexia Maria Uimirea (02.10.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisoi_turbat spune:

Mai, dragelor!

Da, nasii sunt parintii spirituali!
Dar asta inseamna ca de acum incolo ei te invata, te sfatuiesc etc pentru ca stiu cum sa o faca! Ei sunt (si in acceptiunea bisericii, trebuie sa fie!) morali, intelepti, toleranti, saritori, credinciosi pentru a juca rolul de nasi pentru viitoarea pereche!

Ideea este: ei te invata!
Si intrebarea bisericii se pune asa: cum te pot invata despre credinta (ortodocsa, credinta adevarata, n.r.)niste nasi care sunt pagani?
Fiindca, pentru biserica nostra, orice alta religie sau secta reprezinta paganitatea (si nu ma refer in sens literar, pagan=turc)!

Asta-i problema in ochii bisericii!

O sa va redau spusele lui Pr. ILARION ARGATU de la Cernica despre casatoria cu un pagan (stiu ca nu e cazul, dar vreau sa vedeti cat sunt de categorici!):
" arab, chinez, japonez, turc, acestia sunt de credinte pagane si cu obiceiuri straine, care nu se potrivesc cu firea noastra. Daca te-ai casatorit cu un pagan care este musulman sau budist sau inchinatori la zei, vei fi judecat cu acestia. Vei avea judecata si osanda paganului si inchinatorului la dumnezei staini si mincinosi si vei calca porunca intai" - "445 Raspunsuri Duhovnicesti la intrebarile credinciosilor"

Problema cu sarutatul icoanelor in biserica este corecta, dar nu si afirmatia ca preotul nu a intrebat care este religia nasilor!!
O sa ma intrebati de ce!
Pentru ca, si eu am aflat de curand, rolul primordial al preotului nu este de a informa ci de a raspunde intrebarilor credinciosilor! Adica, el nu-ti spune ce sa faci decat daca intrebi! Se merge pe principiul" "cere si ti se va da, intreaba si ti se va raspunde!"
Eu n-am intrebat si le-am zis de dulce preotilor cand am inteles ca am pacatuit fara sa fiu instiintata de eventualitatea asta, dar un prot batran mi-a spus cum sta treaba!

Tot el mi-a recomandat sa cer indrumare preotilor batrani si in special in Lacasurile unde se face Liturghia zilnic!

Eu, va doresc lumina!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

quote:
Originally posted by pisoi_turbat

Mai, dragelor!

Da, nasii sunt parintii spirituali!
Dar asta inseamna ca de acum incolo ei te invata, te sfatuiesc etc pentru ca stiu cum sa o faca! Ei sunt (si in acceptiunea bisericii, trebuie sa fie!) morali, intelepti, toleranti, saritori, credinciosi pentru a juca rolul de nasi pentru viitoarea pereche!

Ideea este: ei te invata!
Si intrebarea bisericii se pune asa: cum te pot invata despre credinta (ortodocsa, credinta adevarata, n.r.)niste nasi care sunt pagani?
Fiindca, pentru biserica nostra, orice alta religie sau secta reprezinta paganitatea (si nu ma refer in sens literar, pagan=turc)!

Asta-i problema in ochii bisericii!

fii bun, daruieste, intelege...

Foarte rau daca asa stau lucrurile! In ochii lui Dumnezeu suntem egali iar din punct de vedere religios si teologic si crestinii dupa evangheli sunt... crestini. Ca voi ii priviti ca pagani este alta treaba si nu asta ne invata Isus.

Adica niste crestini dupa evanghelie nu pot fi morali, saritori, credinciosi? Si daca tot vorbesti de toleranta, in sensul in care tu vorbesti de celelalte religii nu mi se pare deloc ca exprimi toleranta.

Cati nasi ofera finilor cunostinte religioase in adevaratul sens al cuvantului? Cati citesc Biblia? Cati merg la biserica? Hai sa facem o statistica...

Ortodoxia e credinta adevarata doar in viziunea ortodocsilor, si unii catolicii si protestanti, islamul etc sustin acelasi lucru. Fiecare are dreptul sa aleaga.

Nu se renunta niciodata la prejudecati iar cand e vorba de practicarea spiritului crestin, Dumnezeu cu mila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Comi spune:

quote:
Originally posted by Jocelyn
Cati nasi ofera finilor cunostinte religioase in adevaratul sens al cuvantului? Cati citesc Biblia? Cati merg la biserica? Hai sa facem o statistica...

Si daca multi nasi nu sunt ceea ce ar trebui sa fie pentru finii lor (nu le ofera cunostinte religioase, nu merg la biserica) putem noi trage concluzia ca "merge si asa" si ca nu sunt importante lucrurile astea ?!
Nu foloseste la nimic o astfel de statistica.

Nasii trebuie sa fie prieteni si calauzitori spirituali. Ambele in aceeasi masura!
Si neimpartasind aceleeasi credinta nu vad cum ar putea sa se "achite"
onorabil de sarcina atat de plina de responsabilitate pe care o au in fata lui Dumnezeu. Nu vad cum un crestin dupa Evanghelie ar putea sa sfatuiasca un ortodox in problemele sufletului si mantuire din moment ce are convingeri diferite. Este imposibil.

Un crestin dupa Evanghelie poate fi prieten bun cu un ortodox, dar niciodata nas.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anelize spune:

Si daca totusi noi,ca fini,ii vrem ca nasi pe prietenii nostri care sunt unul de religie crestin-ortodoxa,iar altul din alta religie,nu ne poate cununa cel crestin-ortodox impreuna cu mama,sora sau nasa sa? Si in acest caz sotia nasului,pe care o vom numi pe viitor "nasa",ce rol va avea in timpul ceremoniei religioasa?Va sta langa miri sau nu? Le va pune verighetele sau nu? Toate acestea le va face sotia nasului,sau asa-zisa nasa? Cineva imi spunea ca ruda nasului doar se va invarti cu lumanarea,dar restul obiceiurilor (pusul verighetei,asezarea coroanei,etc) le face sotia nasului.
Voi cum stiti?

Mergi la inceput