Tare ingrijorata
Sint tare,tare ingrijorata ca sint in luna a 9 deci cam intr-o luna ar trebui sa nasc si saptamana trecuta am facut din nou un set de analize de singe (aceleasi ca la inceputul sarcinii) si abia acum doctora a sesizat ca am RH negativ.
Problema mea este ca pina acum nu am facut nici un vaccin preventiv care stiu eu se face in saptama 28.
Astazi am primit un telefon sa merg miine de urgenta sa fac vaccinul.
Intrebarea mea este este prea tirziu acum?
Ce probleme pot sa apara?
Din cite am intele sint probleme numai daca bb are RH pozitiv si singele nostru intra in contact ceea ce s-ar intimpla numai la nastere.
Este adevarat , ce fel de probleme pot aparea?
Dana
Raspunsuri
azibel spune:
Si eu am Rh negativ,despre care am aflat cand incercam sa raman insarcinata si nu prea reuseam.In timpul sarcinii faceam un examen de sange pentru determinarea "Titrului de anticorpi"(nu sunt doctor ,s-ar putea strecura o greseala in denumire).Mi s-a spus ca este periculos pentru copil numai cand nivelul anticorpilor (daca prin aceasta analiza si-ar semnala prezenta) este mai mare de un anumit numar,si ca in orasul meu in 20 de ani in vreo 2 cazuri au aparut situatii cu numar mare si a fost nevoie de interventie chirurgicala pentru a scoate copilul,sa nu fie afectat.Eu nu am avut anticorpi.Dupa nastere mi s-a administrat un vaccin anti -D pentru ca baietelul meu era Rh-pozitiv.Copilul (are 2 ani si 4 luni este foarte bine dezvoltat din toate punctele de vedere) dar la nastere a facut un icter mai puternic chiar la o zi dupa nastere si a tinut-o tot asa cele 4 zile cat am stat in spital,insa in rest era mancacios.
Acum sunt din nou insarcinata in 7 luni si pe la 4 luni mi-am facut testul de anticorpi si nu erau prezenti.O sa mai fac probabil (la recomandarea doctorului cu care sper sa ma vad la sfarsitul saptamanii)unul ,doua dar sansele de a apare si apoi de a ajunge la nivelul periculos pentru fat cred ca sunt foarte mici.
Despre problemele care ar putea apare drept sa-ti spun eu am citit prin carti,situri nu erau prea incurajatoare si le-am cam uitat.
Nastere usoara si nu te ingrijora!
teo1970 spune:
Draga Dana,
si eu sunt in aceeasi situatie (sau mai bine zis am fost).
Problemele apar/pot aparea numai daca sotul tau este Rh+, sau si mai bine zis daca bb este Rh+.
Indiferent daca bebe va fi Rh+ sau Rh-, el nu va avea nici un fel de problema (asta daca este prima sarcina; ai mai avortat inainte sau mai ai alti copii? nu?!).
Problemele pot aparea doar la a doua sarcina, in cazul in care prima (deci bb actual) este Rh+. In acest caz, daca bb 1 este Rh+ sangele tau produce anticorpi anti Rh (adica un fel de "anti singele lu' bb1"), care ar putea afecta singele lu' bb2 (daca el ar fi Rh +).
Oricum,cu o monitorizare atenta (sunt sigura ca se face acolo, se face si la noi!) si cu vaccinare, totul se rezolva.
Chiar daca s-ar fi intimplat sa nu fi stiut Rh-ul tau si de peoblema asta - in ziua de azi exista metode moderne si rapide de rezolvare a unei astfel de probleme pt. bb.
Dar, repet, daca este primul copil si prima sarcina nu ai de ce-ti face griji. Atentioneaza totusi medicii la nastere si obligatoriu trebuie sa-i faca lu' bb grupa sangvina si Rh-ul.
Sanatate multa pt. tine si bb!
PS Daca bb va fi Rh+ mama Rh- trebuie sa faca in primele 72 ore de la nastere un vaccin anti-Rh. Asta din 2 motive: chiar daca acum poate spui ca nu vei mai avea un alt copil, nu se stie niciodata, si urmatorul bb ar putea fi afectat; si 2: exista posibilitatea (Doamne fereste in cazul unui accident etc.)ca tu sa ai nevoie de o transfuzie rapida si nu exista - din diverse motive; aici in Ro se intimpla- singe Rh- (care este mai rar), trebuie sa-ti faca o transfuzie cu singe Rh+ (cel mai comun); daca tu nu esti vaccinata anticorpii tai anti-Rh (aparuti de la bb1 Rh+)"anihileaza" singele de transfuzie.
Nu stiu daca am fost prea clara! Scuze!
Pupici!
Aalina spune:
Teo are dreptate.
Ar fi bine in primul rand sa vezi daca sotul tau are Rh+.
Acum iti poti face o analiza de sange care sa iti spuna daca ai dezvoltat anticorpi si daca nu e ok pana la nastere.
Insa la nastere sa anunti medicul ca ai Rh negativ pentru ca ei sa faca testul lui bebe. Daca bebe are Rh+ atunci in 72 de ore de la nastere trebuie sa iti faca un vaccin. Sa ceri acest lucru!
In rest va fi bine stai linistita.
roxanam spune:
O prietena de-a mea este acum in aceeasi situatie. A facut dozarea de anticorpi si inca nu sunt prezenti. I s-a recomandat un vaccin care trebuie facut in sapt 28 cel tarziu in saptamana 32 . Daca apar anticorpii atunci acest vaccin nu mai are nici un efect. va mai trebui sa faca inca un vaccin si dupa nastere pt a preveni aparitia anticorpilor in cazul unei sarcini viitoare.
Din cate stiu eu anticorpii apar daca a mai existat o sarcina anterior sau avorturi. In cazul in care la tine este prima sarcina atunci probabil ca poti sta linistita. Asta este doar parerea mea. oricum medicul va sti cel mai bine ce e de facut in cazul tau.