Ma poate ajuta si pe mine cineva sa ma indrume cum se declanseaza procesul de divort? Ce acte iti trebuie si unde le depui, cat dureaza si asa mai departe. Ce taxe trebuie platite? Cum se desfasoara partajul? Ce se intampla in cazul in care sunt copii minori la mijloc? Nu prea stiu nimic despre subiectul asta si, din pacate, ma intereseaza.
Va multumesc,
Cristina
Raspunsuri
ancamironiuc spune:
Draga Crystine,
imi pare tare rau ca te intereseaza insa am sa incerc sa te lamuresc.
Exista doua forme de divort: prin acord, caz in care amandoi va doriti acest lucru si semnati cererea sau din motive temeinice, caz in care semnezi cererea numai tu. Prima forma este ceva mai rapida si scutita de formalitati majore de genul tentativelor judecatorului de a va impaca sau al termenlor mai lungi.
Actele, nu stiu sigur care sunt necesare, se depun la judecatoria din raza domiciliului comun, in cazul in care a-ti locuit impreuna. Daca aveti adrese diferite se depun la judecatoria din raza domiciliului sotului tau. Desi se depune la judecatorie se judeca la tribunal.
Cat dureaza este greu de spus pentru ca tine si de volumul de dosare pe care il are instanta pe rol, mai precis sectia speciala care se ocupa de minori si familie. Si in acest caz, acordul vostru poate scurta mult din termene.
Cererea trebuie sa cuprinda urmatoarele:
a. numele voastre
b. adresele la care pot fi primite citatii si alte acte si adresele din buletin, daca sunt diferite
c. numele copiilor minori nascuti dincasatorie
d. extract de casatorie
e. extrat de pe certificatele de nastere ale copiilor daca sunt minori
Se plateste o taxa de timbru fixa care difera dupa cum suntetu de acord sau cererea este inaintata numai de unul dintre voi si timbru judiciar de 3000 lei vechi.
Cererea se depune personal la presedintele judecatoriei care fixeaza termen de judecata. Sotul tau va fi citat la acel termen.
Tot sotul tau va trebui sa depuna o intampinare prin care sa explice ceea ce invoci in cerere (sa se apere prin aceasta) si sa formuleze propriile pretentii. Impotriva intampinarii tu vei putea depune o cerere reconventionala. Sa iti explic... tu ceri desfacerea casatoriei din anumite motive. El se apara prin inatmpinare si invoca alte lucruri iar tu o combati prin cererea reconventionala, daca doresti.
Partajul se desfasoara in functie de aceste cereri si de situatia de fapt. In principiu tot ceea ce a fost dobandit in comun de catre soti, in timpul casatoriei se imparte in functie de cotributia acestora. In practica asta o va stabili instanta. Daca ai un copil lucrurile se mai schimba...in bine pentru tine. Partajul depinde de multe iar cum nu ai spus nimic despre bunuri nu pot nici macar sa imi dau cu parerea.
Daca sunt copii minori regula este ca acestia raman cu mama. Exceptia: o mamam denaturata, alcolista sau cine stie ce si nu este cazul!
Sfatul meu este sa iti iei un avocat ca este jungla acolo
! Pot insa sa iti spun ca depinde si de sotul tau. Daca a-ti ajuns la un acord si se comporta civilizat nu ar trebui sa ai surprize, in caz contrar este mai greu!
Sper ca te-am ajutat iar daca mai ai nelamuri...posteaza! Ah, si sper ca am inteles bine ca este vorba de tine...poate te-am divortat aiurea, ca deh este 00.00 noaptea
!
ANCA SI EMA
ANCA si EMA
Crystine spune:
Multumesc mult Anca. Da, din pacate, este vorba de mine. Daca mai am nelamuriri mai postez. Pana atunci imi pregatesc dosarul.
Cristina
kriss79 spune:
Anca,probabil nu esti de specialitate intrucat sunt cateva greseli in postarea ta..
Crystine>ti-am trimis pe mail detalii la intrebarile tale..
POZE
Cristina S.
ancamironiuc spune:
quote:
Originally posted by kriss79
Anca,probabil nu esti de specialitate intrucat sunt cateva greseli in postarea ta..
Crystine>ti-am trimis pe mail detalii la intrebarile tale..
POZE
Cristina S.
Partial adevarat
ANCA si EMA
lulu75 spune:
Cristina, poate totusi mai poti rezolva problema. E trist ca un copil sa cresca fara unul din parinti. Dar tu stii mai bine.
Luminita si
Andrei Tudor - copilul meu cu ochii ca cerul(16 august 2005)
Album Andrei
Crystine spune:
Luminita, din pacate nu numai un copil, ci doi o sa creasca fara tata. Dar ca sa-ti dai si tu seama de problema citeste, te rog, ce am postat la "In unul sau doi..." subiectul cu "Bautura" - e pe pagina a 2-a.
lulu75 spune:
Imi pare extrem de rau ca nu se mai poate face nimic. Si copilul meu creste fara tata pt ca acesta a hotarat ca ii e mai bine fara noi. Multa bafta tie si puiutilor!
Luminita si
Andrei Tudor - ingerasul meu cu ochii ca cerul(16 august 2005)
Album Andrei
barbye spune:
Din pacate si eu trec prin asa ceva. Dar sper sa nu tina prea mult.La noi s-a rezolvat totul de bun acord.