parinti foarte necajiti- ce pot face?

parinti foarte necajiti- ce pot face? | Autor: columbiana

Link direct la acest mesaj

este vorba de o familie de prieteni, o fosta colega de facultate;
pe scurt, au doi copii, din care unul are 22 de ani, a fost sportiv de performanta- la nivel national, adica turnee, echipament scump, bani din ce cistiga el, mai antrena copii cu bani etc, dar nu exagerat- si nu de la parinti mai ales; nu mai face sport, si ar trebui sa munceasca sa se intretina;
numai ca a intrat in gasti dubioase, banii nu-i ajung, isi ameninta parintii care au chemat politia de citeva ori- care politie ii da drumul, mai ia si o amenda care tot parintii o platesc in final, vine acasa si o ia de la capat; ii santajeaza ca se sinucide daca nu-l ajuta sa-si plateasca datoriile la camatari, ca daca ajunge la inchisoare va iesi de acolo si-i va omori pe toti; a vindut ce-a gasit de valoare prin casa, tot, parintii acum se feresc de el, cu banii, cu tot;
nu-l pot da afara din casa, au incercat, s-a intors; scandal nu mai face de cind au chemat politia, dar tot ii ameninta si-i tine pe toti in stres, nervi, etc. tatal i-a tras si o bataie, o singura data, anul trecut, cind a amenintat-o pe mama cu cutitul, si tot degeaba...; acum s-a calmat dar incearca coarda 'sensibila" cu sinucisul, familie care nu-l ajuta, camatarii care-l ameninta, etc.
a zis toamna trecuta ca incepe scoala, a mai obtinut de la ei niste bani pentru prima sesiune de facultate, binenteles ca nu s-a dus...a lucrat- parintii i-au rezolvat si un job, nu s-a dus decit vreo doua luni, cica mediul nu-i prieste....
mai au un copil apropiat de virsta, i-au crescut la fel pe amindoi, celalalt e un student de A+, si-a deschis firma lui, munceste in paralel, e cuminte, politicos si bine-crescut, de ti-e mai mare dragul de el; au aplicat aceleasi metode de educatie pentru ambii, si sunt la poluri opuse, deci nu parintii au gresit- cel putin ei nu gasesc unde;
sunt fosti bugetari, s-au chinuit sa-i creasca, acum au o firma a lor unde lucreaza de dimineata pina-n noapte, ea a fost operata acum cinci ani de cancer pe ovare, radioterapie, etc,acum traieste intr-un stres groaznic, eu ma rog sa nu se inbolnaveasca din nou.

ce pot face? eu...mi se stringe sufletul ca nu am cum sa-i ajut, ca sistemul e neputincios...

.........

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns voinea spune:

In primul rand parintii trebuie sa vorbeasca cu un psiholog sa ii ajute sa faca fata situatiei. De gresit , clar ca s-a gresit undeva, dar acum nu mai conteaza, trebuie reparat ce s-a stricat. Nu exista o reteta anume, si din datele pe care le-ai furnizat nu se poate spune fa asta sau asta ca nu se stie de la ce s-a ajuns asa. Anturajul are o influenta mare asupra comportamentului unui om dar nu mai e un pusti ca sa fie la varsta teribilismului si sa nu isi dea seama de situatie.

Parerea mea este ca parintii sunt foarte permisivi si sa nu ii mai dea bani. E la varsta la care trebuie sa si-i castige singur.Parerea mea e sa nu insiste cu facultatea, sau ce scoala vor ei, pentru ca el nu vrea asta de la viata lui acum, ei vor asta pentru confortul lor personal, si asta ii starneste frustrari baiatului. sa se duca la munca fizica sau intelectuala, la un serviciu pe care si-l gasesre SINGUR, nu prin relatiile parintilor. Eu personal i-as pune in fata 2 optiuni: ori te pui pe treaba (si nu ma refer la inceput de scoala ) ori iti croiesti sungur drumul asa cum crezi de cuvinta. Cand a imprumutat bani de la camatari trebuia sa se gandeasca de unde sa ii dea inapoi. Cred ca baiatul nu e maturizat si e obisnuit ca ca un scandal obtine ceea ce vrea. As merge pana la a-l da afara din casa, si categoric nu i-as mai da nici un ban.

Poate ar fi mai bine sa ia legatura cu prietenii lui si sa le spuna care e situatia, pentru ca ei ai in acest moment cea mai mare influenta asupra lui. Daca ei sint oameni de inteles, atunci o sa fie foarte benefic pentru baiat. Atmosfera de stres si eventual creizele din familie nu fac decat sa accentueze frustrarile baiatului. Poate ca toti ar trebui sa isi mai vada de grija lor personala ca sa isi revina fiecare (mama, tata) si o sa priveasca cu alti ochi viata si abordarea problemei. E foarte greu sa gasesti o rezolvare cand ai nervii intinsi la limita

Adina si dragalasii ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gandacel spune:

Eu sunt optimista de felul meu, insa accept si ca anumite lucruri se intampla pentru ca trebuie sa se intample. In cazul pe care il descrii tu, nu vad nici o iesire. Probabil ca acestui baiat trebuie sa i se intample ceva nemaipomenit (fie rau, fie bun) ceva care sa ii schimbe complet modul de gandire. Nu circumstantele trebuie schimbate, ci interiorul lui. Solutia nu cred ca este in mana parintior, nici a ta. Nici a fratelui "bun". Este in acela care a luat-o pe un drum gresit. Sau poate ca asa e sa fie, poate el este cel care va "obliga" pe altii sa invete inca o lectie... Nimic nu se intampla fara sens. Incearca sa accepti ce nu poti schimba.

Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana1974 spune:

quote:
Initial creeata de Ana Stroe

ce pot face? eu...mi se stringe sufletul ca nu am cum sa-i ajut, ca sistemul e neputincios...

Ana, nu inteleg, care sistem e neputincios..sau, ma rog care sistem si ce ar trebui sa faca pentru ei?

Imi pare rau pentru prietenii tai...oricum, numai in ei si in cei aproape de ei stau resursele si solutiile...

vidiazni, sticla ... dauneaza grav sanatatii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Roxana,

aici daca ai asemenea probleme faci apel la autoritati; care "preiau" tinarul, il includ in tot felul de programe de reabilitare ( a nu se intelge case de corectie): consilieri, psihologi, unde este obligat sa se prezinte; mai este teama de lege, care acolo nu exista, mai e si mentalitatea diferita- aici de pe la 14 ani sunt incurajati de parinti sa-si ia joburi in vacanta pe la mc-donald,s.a., si dupa 18 ani parintii nu mai au nici o obligatie fata de ei; stiu ca nici in Romania, dar acolo sparge apartamentul, intra peste tine si...

parintii sunt efectiv neputinciosi, pentru ca politia da din umeri si spune "n-avem ce face", am mai scris- l-au amendat, si in final amenda au platit-o tot ei.
uite un ex: mama lui a rugat un agent de circulatie sa-i ia carnetul( au masina, dar numai el o foloseste aproape exclusiv- pentru ca au facut greseala sa-i cumpere o utilitara celuilalt baiat- dar ala o foloseste pentru firma lui, asta pentru umblat aiurea in gasca)
agentul respectiv s-a trezit a doua zi cau probleme la serviciu, un alt smecher si-a utilizat pilele sa verifice in reteaua politiei ce si cu, si nu aparea nicaieri carnetul derbedeului asta si infractiunea comisa;
asa ca tipul era sa-si piarda jobul, a avut de dat explicatii sefului, si baiatul cit pe ce sa afle ce i-a facut prietena mea, si s-ar fi lasat iar cu scandal si amenintari la adresa parintilor.

apropo de psihologi, au incercat si asta, i-au platit parintii citeva consultatii, d-rul a schimbat vreo doi psihologi, cica nu-i convenea profesionalismul lor, si tot praf s-a ales...

http://community.webshots.com/user/pozemontreal

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RaluD spune:

Ei, asta-i buna.
Cum adica sunt neputinciosi?
Sa-i ia masina, sa-l dea afara si sa se "sinucida" daca vrea!
E o situatie oribila, nici nu vreau sa-mi imaginez prin ce trec bietii parinti, dar asta e parerea mea si eu asa as face...

Raluca, Emi cea scumpica si bebelusa Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loma spune:

sa se roage la Dumnezeu.

Mergi la inceput