Baba italian-cum?

Baba italian-cum? | Autor: scarmanus

Link direct la acest mesaj

Ma adresez specialistelor din Italia sau celor care cunosc si apreciaza (peste masura fie vorba intre noi ) baba al limoncello . Un lichior pe baza de rom sau lamaie gasesc si eu, dar ce ma fac cu baba, tanand cont de faptul ca nici briosele normale nu-mi cresc, iar din cate am citit pe internet baba nu este altceva decat niste briose mai mici. Astept cu interes si creion in mana .
Grazie!

pisici, flori si jucarele

______________________________
When the heart is full of love, the world is full of beauty

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Scarmanus,

eu nu am facut niciodata dar am gasit o reteta cu poze si explicatii ( e in italiana dar iti traduc) www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=11206&highlight=baba" target="_blank">aici.
Eu am facut multe dintre retetele prezentate aici si mi-au iesit, acum babą nu e o reteta prea usoara deci nu stiu ce zic si in plus nu am verificat-o ...

Este un babą al rhum ...
Pt aluat:
350 gr faina (tipo Manitoba) - e o faina americana care creste mai usor
20 gr drojdie de bere proaspata
100 gr margarina
3 oua
50 gr zahar
150 ml lapte caldut
1 praf de sare


Pt sirop:
1 lt. apa
500 gr zahar
coaja de la o lamiie
coaja de la o portocala
200 ml rom
1 fiola de esenta de rom

pt ornat:
crema pasticcera ( asta e clasica crema de vanilie ... cea pt cremsnit : lapte, faina , zahar, oua si vanilie)
visine

Preparare:
Dizolvi drojdia in laptele calut. Topesti margarina.
Pui intr-un castron faina, zaharul, ouale, sarea, margarina topita si drojdia dizolvata. Framinti pina obtii un aluat moale la jumatate intre lichid si solid.
Lasi sa creasca o ora. Framinti din nou si il lasi iar la crescut pt minim 1 ora.
Framinti din nou,( aici persoana carea scris reteta avea 2 forme mai maricele dar poti face in forme mici sau intr-una mare ) imparti aluatul si il pui in forme de ciambella ( adica de colac cu gaura in mijloc ). Tu poti pune in forme mici daca ai de gogoasa americana... cu gaura in mijloc.
Mai lasi sa creasca din nou 2.5 -3 ore .. cu cit creste mai mult cu atit e mai "buretos" ( adica cu gaurele )..
Se coace la 180 grade min 25 minute . Se lasa sa se raceasca alte 10 min in cuptor cu focul stins.
Intre timp se prepara siropul unind apa, zaharul, cojile de lamiie si portocala intr-o oala, se pun la foc si se fierb 15 min. Se lasa la racit si se adauga si romul si esenta.
Cind babą-ul e racit il insiropam: ea ( doamna care a scris reteta ) toarna siropul peste babą, in forma in care a fost copt, il lasa sa absoarba, varsa alt lichid si iar asteapta sa se absoarba, continua pina cind siropul nu maie avģbsorbit si iese pče afara din forma. Il lasa asa scufundat cam 30 minute, prajitura devine foarte "buretoasa"
In acest moment se rastoana prajitura peste un grilaj, ca sa iasa lichidul in exces.Cind a pierdut tot lichidul in exces (Atentie nu tb sa se usuce de tot, tb sa ramina bine inmuiat ) se pune pe platou, posibil cu marginea putin mai inalta, de fapt, pe fund va lasa ceva lichid.
Mijlocul se umplu cu crema .
Si se acopera crema cu visinele .
N.B. pt babą, mai mult decit pt alte dulciuri, sunt foarte importante fazele de dospire. ul e sa ai o prajitura prea moale cu gust de rom. In schimb, babą trebuie sa fie ca un burete, dar, ca si consistenat elastic, nu trebuie sa se sfarime.


************

Si aici alta de pe un site napoletan , si cum prajitura le apartine cred ca e mai aproape de adevar .. dar cum spuneam eu nu am incercat reteta ... Uite www.gennarino.org/baba.htm" target="_blank">aici

Cu ocazia asta le vezi si in forme mai mici sau diverse ( cum ar fii cea de savarina - in josul paginii - cea spiralata ).

reteta pt 20 de forme mici si de facut in cam 45 minute daca ai robot pt framintat .. daca nu ...

220 gr faina di forza - aia americana - manitoba ...
12 gr drojdie de bere
3 pua (daca sunt mari sunt suficiente 2 oua si un galbenus)
70 gr unt
30 gr zahar
sare
faina si unt pt forme

sirop:
500 gr apa
200 gr zahar
coaja de la o lamiie

se prepara maiaua din drojdie, o lingura de apa , 30 gr zahar si 25 gr faina
se lasa la crescut sa se dubleze.
Intre timp se face siropul. Cind acesta s-a racit se adauga romul .. dar nu mult .. cu alta cantitate de rom se vor stropi babą cind vor fii gata.
Cind maiaua a crescut se adauga restul ingredientelor si se amesteca cu robotul la viteza medie cam 30 min
Aluatul se framinta pina cind daca iei o bucatica intre 2 degete sa fie atit de elastic incit sa devina transparent . Atunic a fost framintat indeajuns.
Se lasa la crescut acoperit sa isi dubleze volumul.
Se pune coca in forme(unse si infainate) doar 1/3 din volum pt ca trebuie sa creasca pina ajunge la marginea superioara si chiar un pic mai mult.
Se coc la 180 grade cam 20 min.. pina sunt aurii
Cind sunt reci se arunca in siropul caldut ( 40 grade celsius) si se amesteca pina se imbiba bine. Se scot si se storc usor ( prin comprimere) si tb sa isi recapete forma originala . Sunt ca nsite bureti . Se pun pe farfurie si se stopesc cu rom sau limoncello.

Uite www.gennarino.org/prepababa.htm" target="_blank"> aici si pozele cu prepararea ...

Sper sa iti fie de folos..

Cristina

una.. alta...


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Cristina , multumesc frumos. Toate bune si frumoase, numai ca nu stiu ce are faina asta Manitoba mai mult decat alta faina 00 speciala pentru prajituri. O sa ma uit la supermarket sa vad ce gasesc, habar n-am ce faina e aia si cum tre sa arate. Cu ocazia asta am vazut cum arata forma de baba pe siteul ce mi l-ai dat, e asa draguta, arata ca un degetar si ma face sa ma gandesc la lumea piticilor toata povestea asta cu baba, nu stiu de ce. Am cumparat de la supermarket un borcan de baba in sirop de rom, dar nici macar nu se apropie de baba al limoncello pe care l-am mancat acum 5-6 ani in Napoli.

pisici, flori si jucarele


When the heart is full of love, the world is full of beauty

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Pai si nici nu cred ca vei gasi in alta parte decit la Napoli Babą adevarat ... Asa e .. si apoi si limoncello daca il cumperi citeste bine ce scrie pe sticla .

Iti caut sa vad ce e manitoba asta pe care o lauda toata lumea.. si revin...

Eu nu am mincat inca .. sa imi fie rusine! dar am vazut la supermarket tot asa in borcan. Eu ma gindeam ca e un fel de cozonac inmuiat si chiar daca am auzit numai uvinte de lauda nu aveam incredere, italienii astia cum sunt laudarosi de mor ma gindeam ca se dau ei mari ca de obicei

Cristina

una.. alta...


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Am gasit ..

Faina obtinuta din griu originar din provincia Manitoba din Canada.
Este o faina de forta. Forta e data de continutul de proteine ( dar nu numai ) iar o faina e considerata de forta daca absoarbe cantitate mai mare de apa si dc coca obtinuta e mai rzistenta . Astea din griu nord american sau canadian sunt cele mai puternice si sunt cele mai bune pt piini mai speciale si pt produse de patiserie cu drojdie. Deci asta absoarbe cam 90 % din catitatea ei in lichid .. Cele medii care absorb lichid numai in 65 % sunt bune pt pizza si piine frantuzeasca iar cele mai slabe sunt pt biscuiti , grisine... pina in 50 %.

Stai ca am mai invatat ceva tot citind aici, ca pt dulciurile in care pui praf de copt e indicata o faina bogata in amidon si saraca in proteine .. deci NU manitoba .. cica, zic ei pt asta se folseste amidonul( de porumb,sau cartofi) in amestec cu faina .


Deci alege faina pt aluaturi dospite in functie de cite proteine scrie pe pachet .. sa aiba cit mai multe. Si invers proportional pt fursecuri si grisine..



Cristina

una.. alta...


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Cristina esti mortala cu cozonacul la borcan, dar rade harb de oala sparta, ca si eu dupa ce am mancat mi-am imaginat ca de fapt is niste briose sau savarine inecate in lichior. Intr-adevar, la Napoli sunt ceva de neimaginat de bune, la fel ca si pasta alla vongole, am mancat si in Roma dar nu se apropie defel de alea de la Napoli. Limoncello cand am cumparat era din zona Amalfi (Capri), buuuuun de as fi baut asa cate-un pic-pic-pic toata ziua , chestia asta de sirop din borcanul ce l-am cumparat e dezgustator de dulce, si nici macar nu e parfumat ca la carte cu rom, insa l-am cumparat din lipsa de altceva, tu insa daca ai timp sa cauti si gasesti nu lua pentru nimic in lume altceva decat baba al limoncello de Amalfi.

Pusiche,

pisici, flori si jucarele


When the heart is full of love, the world is full of beauty

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Pentru inceput daca nu ai forme d-astea "ca degetarele" fa in forma de gogosi americane alea cu gaurica la mijloc. Asa esti ami sigura ca nu ies crude in mijloc, asta pina faci odata ca sa stii cit sa tii la cuptor in functie de cuptorul tau, de faina folosita ... ca dehhh retetele astea nu sunt chiar batute in cuie ... eu recunosc cu mare rusine ca de fiecare data nu folosesc aceeasi cantitate ( asta pt ca nu mereu cumpar acelasi tip de faina ) si in plus depinde cit de cald e in casa .. si alte nebunii .. Eu pe siteul ala de unde am pus prima reteta am citit si am vazut poze de pizza facuta cu citeva grame de drojdie ( maxim 3 - si proaspata ) la 1 kg de faina ... dar in sudul Italiei .. deci e cald rau si umed ca la voi...
Daca rasfoiesti forumul ala cu retete si iti atrage ceva atentia trimite PM ca ma pun pe tradus.

Cristina

una.. alta...


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

scarmanus daca faci reteta sa-mi spui cum a iesit.din poze pare delicioasa.

crista daca mai intri aici imi traduci si mie reteta asta te rog
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=14183
multumesc de pe acum.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

buna fetele,
am intrat aici doar ca sa va spun ca eu stiu ca "baba" al rhum este savarina obisnuita.dar,facuta de italieni,probabil ca e bestiala:-D.din cate stiu eu (si dupa cum arata in poze), unele retete de savarina folosesc faina de gris(deci un gris ff fin)-poate asta e manitoba.

succes la babe:-)

o sa fac si eu cand o sa am timp si ce mai trebuie:-D.

...if you know what I mean.(proverb american :-D)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Osna uite reteta de tarta de lamiie :
PER LA PASTA FROLLA= pt foaia de tarta – e cea sfarimicioasa din care se fac si bisuiti

120 g. di farina= 120 gr faina

50 g. di zucchero=zahar

50 g. di burro=unt

1 uovo= ou

1 pizzico di sale= un praf de sare

PER LA CREMA= pt crema

100 g. di zucchero= zahar

2 tuorli= 2 galbenusuri

50 g. di burro= unt

la buccia grattugiata di un limone= coaja rasa de la o lmiie

il succo di 1 limone= sucul de la o lamiie

2 cucchiai di farina= 2 linguri de faina

200 g. di latte= 200 g lapte

PER LA COPERTURA DI PASTA MARGHERITA= pt partea de deasupra din pasta marherita

100 g. di burro= unt

100 g. di zucchero= zahar

1 pizzico di vanillina= un pic de vanilina

1 pizzico di sale= un pic de sare

2 uova= oua

1 tuorlo= galbenus

2 cucchiai di latte= 2 linguri lapte

120 g. di farina= faina

20 g. di fecola di patate= amidon de cartofi

1 bustina di lievito= 1 plic de praf de copt ( cred ca are 16 g ... )

INOLTRE ( in plus)

zucchero a velo = zahar pudra
Pt tarta: lucrati faina si zaharul, untul, oul, sarea; aluatul e moasle si lipicios. Acoperiti o forma de tarta ( tort) cu diam de 22 cm , strivind aluatul direct pe fund si pe margini.Asezati in frigider
pT CREMA: intr-o craticioara amesteca galbenusurole cu laptele si sucul de lamiie; adaugati si coaja de lamiie rasa.
Puneti pe foc meiu , adaugati untul care se va topi, amestecati pina cind crema incepe sa clocoteasca.Cind incepe sa dea in primele clocote ( face primele bole), se da la o parte de pe foc , se lasa sa se raceasca si se unge cu ea pe fundul tartei ( lasind citeva linguri de crema deoparte).
Pt coca cu care se acopera : bateti ouale si galbenusul cu zaharul, pina cind compozitia va fii spumoasa si se va albi, adaugati untul un praf de vanilinia , sare si laptele . Adaugati faina, amidonul si praful de copt .Turnati peste crema acoperind bine, cu lingura ca sa se aseze uniform .
Decorati facind linii din crema cu sacul de patiserie ( punga ).
Coaceti 50 min in cuptorul deja cald la 160°. Cind se scoate din cuptor se lasa sa se raceasca si apoi se pudreaaza cu zahar pudra.

Ortansa nu e gris .. e o faina dintr-un tip de griu divers de cel ce creste in Europa .

Cristina

una.. alta...


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

cristina multumesc.in week-end se executa!




Mergi la inceput