Dezbaterea mostenirii!
Va rog sa ma sfatuiti intr-o problema!
Tatal meu a murit acum 2 luni, iar mama si noi am ramas mostenitori.
Tata are un teren mostenit de la parintii lui morti,iar acum mama ar vrea sa il vanda. Titlul de proprietate este pe numele tatalui meu decedat si ma intreb daca mama il poate vinde chiar daca nu e ea titulara.
Oare ar tb dezbatuta mostenirea ca sa fie trecute toate actele pe numele mamei si ea sa poata vinde fara sa ii mai tb acceptul copiilor? As vrea sa fie lucrurile cat mai simplificate si ea sa poata face ce doreste fara semnaturile nostre!
Multumesc!
Cristina
Raspunsuri
danyalo spune:
Indraznesc sa-ti raspund pentru ca am trecut prin asa ceva acum 2 ani la moartea tatalui meu.
Noi (adica mama eu si sora mea) a trebuit sa dezbatem sucesiunea la notar. Din pacate te anunt ca mama ta nu poate vinde nimic fara voi. Cel putin nu inainte de succesiune. Atunci se aduc la masa succesorala toate bunurile mobile si imobile care se impart intr-o cota indiviza parca se numeste( scuze daca poate nu formulez corect termenii caci nu am terminat dreptul...eu spun doar ce am facut noi). Mamei ii revine cea mai mare parte cred ca 2/3 iar voua copiilor parca 1/3. Insa noi atunci am cazut de comun acord ca masina tatalui sa fie trecuta pe numele sorei mele...am facut alt act iar la succesiune parca am mentionat asta. Oricum, ideea e ca pana nu dezbateti succesiunea mama ta nu are cum sa vanda nimic. Atunci veti intreba notarul cum trebuie sa procedati mai departe!!
Sper ca ti-am fost de folos.
silvi_2005 spune:
Pentru a rezolva problema cat mai simplu trebuie deschisa succesiunea. Daca vrei ca vanzarea terenului sa nu va implice si pe voi, renuntati in scris la mostenire, sau ulterior acceptarii acesteia imputerniciti-o notarial pe mama voastra sa vanda terenul.
Silvi
CryssUK spune:
Va multumesc pt raspunsuri!
As mai vrea sa stiu:
1.Noi suntem obligati sa dezbatem mostenirea (presupunand ca nu mai vrem sa vindem nimic). Si care e termenul legal?
2.Dupa cat timp de posesie linistita a unui teren , poti deveni proprietar?
Probl e ca tata are titlu de propr pe acel teren, dar o alta pers l-a folosit de vreo 10-13 ani si l-a si ingradit ca si cum ar fi al lui.
Daca imi amintesc bine, acum vreo 6 ani tata i-a trimis un avertisment si voia sau l-a dat in judecata . Intr-un final au cazut la intelegere ca acea pers sa se foloseasca de roadele lui in continuare.
Cristina
silvi_2005 spune:
Daca in termen de 6 luni nu renunti in scris, notarial la mostenire, se considera ca ai acceptat-o tacit.
Cat despre folosinta terenului de catre o alta persoana sa ai grija sa nu invoce uzucapiunea, verifica sub ce forma si in baza a caror acte foloseste tereneul. Ai grija, daca e rauvoitor poate invoca uzucapiunea de 10 ani si sa solicite instantei sa-i recunoasca lui dreptul de prorietate asupra tereneului.
Silvi
codruta_grg spune:
Silvi, eu stiu ca trebuie sa fi folosit 30 de ani, nu 10, terenul ca sa poata fi invocata uzucapiunea.
Codruta &
www.snugglepie.com/ezb/284495.png" target="_blank">Petra Alexandra (9 august 2005)
& 
www.euroski.go.ro" target="_blank">SCOALA SKI
a.cicel spune:
Si eu stiu ca tot 30 de azi e termenul la uzucapiune. Si oricum cel care a folosit terenul nu poate intra in posesia lui decat prin hotararte judecatoreasca. trebuie sa deschida proces la tribunal, sa cheme ca martori vecinii si sa demonstreze ca el a fost de buna credinta si pe perioada cat a folosit terenul, acesta nu a fost revendicat de nimeni.
Andreea
25+ 
POZE
Lona spune:
Trebuie vazut exact daca este posesor de buna-credinta si daca are un just titlu. Asa poate cere uzucaparea terenului dupa 10 ani.
Deschide succesiunea, si stinge-i si dreptul de uzufruct (vezi cum e formulata "intelegerea" aceea).
silvi_2005 spune:
Se poate invoca si uzucapiunea de 10 ani, art 1895 C. civ ( daca adevaratul prorietar locuieste in circumcriptia tribunalului judetean unde se afla terenul) si 20 de ani daca proprietarul se afla in alta circumscriptie. Eu i-am scris lui crissUK, ca sa aiba grija, eu lucrez in domeniu si am intalnit prin tribunale tot felul de situatii, nu vreau sa zic ca domnul care foloseste si a ingradit terenul e de rea credinta dar trebuie avut grija. Cel mai bine e sa faci contracte daca inchiriezi un teren ![]()
Silvi
silvi_2005 spune:
2.Dupa cat timp de posesie linistita a unui teren , poti deveni proprietar?
Probl e ca tata are titlu de propr pe acel teren, dar o alta pers l-a folosit de vreo 10-13 ani si l-a si ingradit ca si cum ar fi al lui.
Daca imi amintesc bine, acum vreo 6 ani tata i-a trimis un avertisment si voia sau l-a dat in judecata . Intr-un final au cazut la intelegere ca acea pers sa se foloseasca de roadele lui in continuare.
Din cauza acestor afirmatii i-am sugerat sa aiba grija, pupici
Silvi
CryssUK spune:
Va multumesc tuturor!
Si tata tot jurist a fost, insa el era f relaxat in privinta acelui teren.S-a incapatinat sa nu-l vanda , cu gand sa faca casa peste vreo 100 de ani (poate).
Persoana care se foloseste de pamant,locuieste gard in gard cu terenul si l-a ingradit cu tot cu al lui. Mie nu-mi suna bine chestia asta.
Tata era oarecum ''prieten'' cu acea pers , de asta nu a vrut sa faca lumina in priv acelui teren.
NU exista nici un act scris intre el si tata(din cate stiu).
Oricum chiar daca ar incerca sa invoce uzucapiunea de 10 ani, tot nu poate deveni proprietar, pt ca tata i-a ''nelinistit'' posesia, acum cativa ani cand a vrut sa vanda terenul.
O sa o sun pe mama sa o intreb in ce judet e terenul, pt ca am impresia ca e in alt judet decat cel in care locuim noi.
Va multumesc ca mi-ati sarit in ajutor!
Pupici,
Cristina