De cand se poate lua concediu prenatal?
Sunt insarcinata in saptamana 25. DNP este 10 august. De cand as putea sa intru in prenatal?
Am gasit in norme urmatorul lucru: "Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere. Concediile pentru sarcină și lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de
pțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice."
Din ce am inteles eu, pot sa imi iau prenatal si cu 80 de zile inainte. Asta in conditiile in care durata minima obligatorie a concediului de pauzie e de 42 de zile, iar cele doua concedii - pre si postnatal - se pot compensa intre ele.
Este asa sau nu? POt sa imi iau prenatal mai mult decat cele 63 de zile?
Va multumesc pt raspunsuri.
Andreea
25+ 
POZE
Raspunsuri
MaryP spune:
Eu mi-am luat din saptamana 30 de sarcina (fortata de imprejurari, ca am probleme cu rinichii si a trebuit sa stau la pat). Mie mi s-a spus ca in mod legal pot sa beneficiez de concediu din saptamana 32.
anabordea spune:
Da, si eu stiu ca iti poti lua cu 84 zile inainte de DPN
Ana, mamica de
Diana Alexia (28.02.2004) si
Daria Oana (6.01.2006)
arghirmonica spune:
Si eu intru in concediu prenatal in 8 mai adica in saptamana 29 de sarcina.Medicul de familie imi dadea chiar mai repede.La mine DPN 18 iulie...Ma gandesc ca daca nu era legal nu nici nu se punea pr de concediu...asa ca calculeaza sa iti ramana macar 50 zile dupa DPN si restule ti le iei innainte.
Am vazut discutii cum ca daca nasti mai tarziu de alea 42 zile vezi Doamne nu mai beneficiezi de CIC.Nu e adevarat.Singura chestie care se intampla e aceea ca in zilele care depasesc cele 42 zile nu esti platita de niciunde.Asa ca daca vrei poti sa iti iei 84 zile fara frica.
NUmai bine
Monica,28
a.cicel spune:
Multumesc frumos de raspunsuri. Eu insa tot nelamurita sunt. Medicu de familie zice ca nu imi da inainte de saptamana 30 prenatal. De fapt si ala mi-l da ca mai poate face smecherii. Ca de fapt si de drept numai din saptamana 32 se poate da. Sunt de acord ca pot naste mai tarziu decat DNP, dar chiar cu 20 de zile? Adica de la 42 de zile obligatorii sa se ajunga la 63? Mi se pare prea mult.
Andreea
25+ 
POZE
lucians spune:
fetelor,si eu am o nelamurire:DPN-18 iulie,e obligatoriu sa-mi iau prenatalul?Si daca nu-l iau ,ma obliga sa-l iau dupa nastere,inainte de postnatal?Chiar daca o sa-mi iau doar cateva zile de prenatal,sa zic dupa 10 iunie,restul se cumuleaza cu postnatalul,sau nu?Pe mine m afecteaza fff mult cei 85%brut,asa ca ideea e sa intru mai repede in posesia CIC-ului.Va pupic si astept raspuns de la voi.
arghirmonica spune:
Lucians,dupa nastere trebuie sa iti iei doar 42 zile din concediul prenatal si dupa aia intri in CIC.Adica e obligatoriu sa iti efectuezi 42 zile din alea 126.
So,iti calculezi zilele din 10 iunie pana cand nasti +42 zile dupa nastere.
Te pup,Monica 31