Probleme cu administratorul de bloc

Probleme cu administratorul de bloc | Autor: dilaural

Link direct la acest mesaj

Buna,

am si eu o problema cu o "doamna" administrator de bloc si nu stiu cum s-o rezolv, poate imi dati un sfat!.
De trei ani de zile de cand sunt impreuna cu sotul meu ne hartuieste continuu. Ea este administrator la socrii mei in bloc si de cate ori ne vede venind in weekend acolo face tam-tam ca ne trece la intretinere.
De data aceasta cred ca situatia se repeta a patra oara. De trei ori a reusit socrul meu s-o calmeze si o data au platit o persoana in plus doar pt a nu "strica relatiile de vecinatate" cu doamna respectiva.
Ideea este ca eu si sotul meu stam pe parcursul saptamanii in casa tatalui meu. Deci nu am cum aduce chitanta ca platesc acolo intretinerea ca stam la casa. La socrii mei mergem numai sambata si stam acolo pana duminica seara sau luni dimineata. In timpul saptamanii nici nu trecem pe acolo.
Si nu si nu ca ea ne trece la intretinere ca au facut vecinii scandal!!! De fapt, acesta este pretextul...
Din noiembrie ne-am cumparat un apartament si am inceput sa-l amenajam incet-incet. Socrul meu i-a dus chitante ca platim si acolo intretinere. A zis ca ea vrea o adeverinta de la asociatia de locatari, ceea ce nu putem obtine inca pt ca faptic nu stam inca acolo si platim doar caldura nu toata intretinerea.
Pe urma a zis ca vrea de la notariat o declaratie in care tatal meu sa declare pe propria raspundere ca stam la el in casa.
Dar eu nu inteleg de ce trebuie sa fac toate aceste chestii numai pt a-i face ei jocul!??!?
Are vreun temei legal sa ne ceara aceste lucruri?
Eu stiam ca te poate trece la intretinere numai cand stai 15 zile consecutive in locul acela. Plus ca socrii mei au si apometre...
Unde pot gasi legea sau reglementarea in care se stipuleaza autoritatea acestor administratori de a te trece la intretinere?
Si - de asemenea - unde pot face o reclamatie? Care este institutia care controleaza asociatiile de locatari?

Multumesc mult!

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;104/st/20060619/dt/7/k/ce22/preg.png

Dilaural 30+ cu Andreea Eliza

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daniela_daneza spune:

Laura , ti-am dat PM.ACELEASI PROBLEME LE AM SI EU..

Dany

'Daca dragoste nu e, nimic nu e!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Nu-l mai bagati in seama.
Cu adevarat, plateste intretinere doar cel care locuieste in apartament 15 zile pe luna, nu ocazional. Si atunci este vorba despre o cota de participare, nu despre toata suma.
Administratiile de proprietari functioneaza dupa o Ordonanta din 2001, apoi au mai aparut cateva acte normative, care aduc precizari, nu modifica esential.
In 2003, Ministerul de Finante a elaborat un ghid privind functionarea acestor asociatii. Ti-l trimit daca vrei, da-mi o adresa de mail.

Oricum, stabilirea cotei de participare la intretinere a celor ce locuiesc cel putin 15 zile in apartament este atributul Adunarii generale, nu a administratorului. Uite aici:
Adunarea generala a asociatiei de proprietari analizeaza principalele aspecte si adopta hotarari cu privire la:
a) activitatea de administrare si de intretinere a condominiului, aprobarea lucrarilor de reparatii capitale si reparatii curente ce urmeaza a se efectua in cursul anului, incheierea contractelor cu agentii economici furnizori ai serviciilor si lucrarilor de care beneficiaza asociatia de proprietari, precum si modul de realizare a obligatiilor pe care aceasta le are fata de persoanele juridice sau fizice cu care are relatii;
b) expertizarea tehnica a cladirilor care prezinta niveluri insuficiente de protectie la degradari sau avarieri si a lucrarilor de interventie/consolidare, potrivit legislatiei in vigoare;
c) bugetul de venituri si cheltuieli; stabilirea cotelor de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul stabil in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar minimum 15 zile pe luna; stabilirea perioadei pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna; participarea proprietarilor la cheltuielile de administrare si de intretinere a cladirii; modul de folosire a fondurilor proprii; activitatile pentru care se pot incheia contracte de prestare de servicii;
d) modul de folosire a spatiilor comune si, in unele cazuri, schimbarea destinatiei unor asemenea spatii. Schimbarea destinatiei acestor spatii nu se va putea face decat cu acordul majoritatii membrilor asociatiei de proprietari si, in mod obligatoriu, cu acordul celor direct afectati din vecinatate, atat pe orizontala, cat si pe verticala;
e) activitatea de administrare a condominiului, respectiv prin persoana fizica atestata si angajata cu contract individual de munca sau cu conventie civila de prestari de servicii ori persoana juridica specializata, cu care se incheie un contract de administrare;
f) conditiile de angajare a administratorului prin prezentarea si analiza dosarului de angajare a acestuia sau, dupa caz, a contractului de administrare ce urmeaza a fi incheiat cu o persoana juridica specializata;
g) cuantumul garantiei materiale care trebuie depusa de catre administrator;
h) alegerea comisiei de cenzori, precum si stabilirea sarcinilor detaliate ale membrilor acesteia;
i) numarul si functiile persoanelor necesare pentru administrarea si gospodarirea cladirii, functiile care se remunereaza, cuantumul si modalitatea de actualizare a remuneratiilor;
activitatea comitetului executiv si a presedintelui;
j) rotunjirea la leu a contravalorii obligatiilor de plata.
Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari privind buna intretinere si exploatare a condominiului sunt obligatorii si pentru proprietarii din acelasi condominiu care nu sunt membri ai asociatiei.

Pe de alta parte, legal, nu se face proba CONTRA. Adica nu tu trebuie sa dovedesti ca NU LOCUIESTI acolo, ci el sa demonstreze CA LOCUIESTI. Asta e general valabil.

M-am intins. In concluzie, nu-l baga in seama. N-are ce sa-ti faca. Si daca continua magariile, convocati Adunarea generala si schimbati-l. Administratorul nu este SEFUL, este doar un ales al vostru, deci vi se subordoneaza.
Nu exista nici o institutie care sa controleze Asociatiile de proprietari. Ei sunt metodologic sprijiniti de primarii, exista un birou specilaizat in acest sens. Le poti scrie eventual, ca sa-ti confirme ofiacial oarecum ca ai dreptate, si sa-i bagi hartia sub nas desteptului. In rest, asociatia poate lua ce hotarari vrea, evident in limitele legii.

Scrie-mi daca n-am fost clara, sa mai sistematizam informatia.

Daca s-ar putea, cred ca ar fi util sa apara reglementarile privind asociatiile de proprietari in pagina legislativa a lui Marius (daca n-o fi deja, n-am verificat). Constat ca sunt multi cu probleme la tema asta. Daca este nevoie de texte, stau la dispozitie cu toata placerea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dilaural spune:

Multumesc tuturor pt raspunsuri.

Din fericire am rezolvat-o in modul cel mai diplomatic cu putinta in sensul ca am amenintat-o: "... daca nu esti om cu noi, nici noi n-o sa fim cu tine". Si am facut o sesizare catre Primaria sectorului 3 in care enumeram abuzurile facute de administratoare si i-am pus-o sub nas.
"Vrei sa ne arzi... atunci luni aceasta hartie va fi depusa si inregistrata si sa te vedem pe unde scotzi camasa..."
Rezultatul: si ea si presedintele de bloc au venit sa-i implore pe socrii mei sa nu depunem hartia la primarie ca ei nu au de unde sa plateasca amneda care va veni (deci stiau perfect ca sunt in neregula cu multe!)

In fine.,.. bine ca s-a rezolvat si va multumesc!

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;104/st/20060619/dt/7/k/ce22/preg.png

Dilaural 31+ cu Andreea Eliza

Mergi la inceput