Sarcina si lauzie...
Indemnizatia de sarcina si lauzie se calculeaza ca 85% din venitul mediu pe ultimele 6 luni sau, asa cum mi-a zis azi ginecologul...care pare destul de sigur pe ceea ce spune, 85% din venitul mediu pe 6 luni din ultimele 12...Asadar, avem posibilitatea de a ne alege cele 6 luni pe care sa ni se faca media??????????
Marina
Raspunsuri
Rozi spune:
Nici o sansa!
Formularea dr este corecta, dar are si o continuare importanta: 6 luni din ultimele 12 DIN CARE SE CONSTITUIE STAGIUL DE COTIZARE. Deci pt stagiu se cauta 6 luni in ultimele 12. Daca se gasesc
, pt calcul se iau in considerare ultimele 6 calendaristic.
Anca_B spune:
Buna,
Stie cineva ce cod trebuie scris la rubrica cod diagnostic pe certificatul medical in caz de sarcina?
Multumesc
Rozi spune:
Daca te referi la cod indemnizatie este 08 pt sarcina si lauzie.
Daca nu:
"Pentru înscrierea codului de diagnostic se va utiliza clasificația internațională a maladiilor CIM, revizia a 10-a OMS (CIM - 10) - Lista cu 999 coduri de boală, în caractere numerice.
La înscrierea codului de boală se va trece forma clinică a bolii: acut, subacut, cronic."
Citat din Ordin nr. 125 din 14/03/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
matahut spune:
Revin la intrebarea referitoare la concediul de sarcina! Eu am pe langa serviciul de baza si un contract pe durata determinata de 1 an (de la 1 oct 2005 la 30 sept 2006)in invatamanat, unde platesc de asemenea asigurarile de sanatate. In acest contract insa, desi e pe 12 luni se specifica ca nu sunt platita decat 10 luni - exceptie fac lunile iulie si august, cand nu exista activitate didactica. Eu ar trebui sa intru in cele 63 de zile de sarcina la sfarsitul lui iulie, dar vreau sa imi iau 84 (si ginecologul, vad ca nu opune cine site ce rezistenta) pentru a putea intra de la 1 iulie. Mi-e teama ca atunci cand se va face media pe ultimele 6 luni sa nu intre si zile din iulie, necotizate si deci neplatite! Dupa lege totusi am impresia ca se cauta 6 luni din ultimele 12 in care ai cotizat si deci ai fost platita (adica 1 ianuarie- 30 iunie), asa incat nu ar fi o problema daca imi iau concediul abia la sfarsitul lui iulie, fiindca media se va face doar din lunile cotizate. Hm, oare asa e? Oricum, am inteles ca urmeaza sa primesc de la fiecare dintre locurile de munca (unde platesc asigurari de sanatate) pe care le am separat, 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni!
Marina
dilaural spune:
Buna,
am si eu o intrebare!
Am inteles ca indemnizatia de sarcina si lauzie reprezinta 85% din media bruturilor din ultimele 6 luni.
Daca intr-una din cele 6 luni am avut si un bonus destul de mare care figureaza pe flutursa la total venituri brute, se va aduna si acesta, asa este?
Adica ceva de genul: brut luna 1 + brut luna 2 + brut luna 3 + brut luna 4 + (brut luna 5 + bonus) + brut luna 6 = X
X : 6 = Y
si din acest Y eu voi primi 85%!
Corect?
Multumesc!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;104/st/20060619/dt/7/k/ce22/preg.png
Dilaural
31+ cu
Andreea Eliza