Vreau sa merg la tata!
Raspunsuri - Pagina 3
xela29 spune:
Lulu, te afli intr-o situatie foarte sensibila.
Personal recomand, daca se poate, o perioada de proba, in care fata sa stea cu voi, cum ar fi vacanta de vara, dar sa stea in intregime cu voi si sa isi vada mama doar in vizite. Nu cunosc situatia, insa sunt multe amanunte de luat in considerare.
Eu ma aflu intr-o situatie oarecum apropiata. Eu nu am copii. Sotul meu are o fiica de 9 ani dintr-o casatorie anterioara. El are custodie comuna cu fosta nevasta insa fata sta cu mama si vine la noi in vizita doua week-end-uri pe luna si jumatate din vacante. De vreo 6 luni fata nu se mai intelege cu mama ei, se simte ignorata si si-a exprimat deschis dorinta de a fi cu noi. Sotul meu mi-a oferit sansa sa spun nu in cazul in care eu am afirmat anterior ca nu sunt pregatita sa am un copil, insa ar fi o nebunie din partea mea sa stau intre ea si tatal ei. Mereu am considerat ca soarta copilului e cea mai importanta. Problema e insa ca mama nu vrea sa ne ofere dreptul de resedinta. Aici intra in scena aspectele legale, pensia alimentara pe care sotul meu i-o plateste de 7 ani si faptul ca noi am avea dreptul la aceasi suma in cazul in care fata s-ar muta la noi. Desigur ca noi nu vrem bani, insa, din punct de vedere legal, daca aceasta mutare nu se face in scris, chiar daca fata sta cu noi, sotul este obligat sa plateasca pensie alimentara (ceea ce ar fi absurd) si in cazul in care nu plateste poate fi considerat ca a incalcat hotararea judecatoreasca initiala.
Astfel, pentru ca nu vrea sa fie judecata de familia ei si pentru ca nu vrea sa fie considerata o "mama rea", mama fetei a afirmat ca nu va semna niciodata o hartie prin care sa ne cedeze dreptul de a o avea cu noi, desi a recunoscut ca fiica ei nu vrea sa locuiasca cu ea. Ar fi insa de acord ca fata sa stea la noi oricand doreste ea. Noi insa nu putem accepta statutul de "solutie de urgenta" si de adapost oricand ele cearta, platindu-i mamei ei pensie alimentara si oferindu-i fetei toate cele necesare in acelasi timp.
Problema e foarte complicata si frustrarile sunt imense in ambele "tabere". Este foarte multa tensiune iar istoria in acest caz nu ne permite sa ne asumam riscuri (sotul meu a fost dus in tribunal de multe ori pentru marirea pensiei alimentare). Singura care sufera este fata. Mi se rupe sufletul si ne zbatem in fiecare zi cu aceasta situatie.
In aceste cazuri trebuie rabdare multa, maturitate, calm si trebuie avut mare grija cu un copil care e doar 8 ani. Trebuie sa fiti siguri ca asta vrea cu adevarat, ca nu e doar o toana. Noi am luat lucrurile in serios doar dupa ce fata ne-a sunat plangand de cateva ori, implorandu-ne sa stea cu noi si afirmand ca mama ei nu o vrea.
E dureros si nedrept, insa sunt si aspecte legale de luat in considerare. Analizati situatia cu mare atentie inainte de a lua orice decizie !
... words are tools...
alinaxeni spune:
Din ce povestesti tu pareti o familie in adevaratul sens al cuvantului.Poate ea chiar asta cauta,reguli,responsabilitati,ordine in viata ei,atentie din partea celor maturi.Uneori atentia parintilor face cat toti bani din lume.
alina
lu.more spune:
Revin, fiindca ma provocati . Multumesc.
In primul rand Oana, multumesc pentru tot ce ai scris. Poate parem asa vazuti din afara, familia perfecta de care spui, dar nu e chiar asa. Tonul dragastos si plin de tact de care vorbesti tu... daca ai sti ce chef as avea cate o data sa strig la ele (la toate trei), si ce obositor e sa repeti un lucru de 10 ori... inmultit cu 3, am impresia ca uneori copiii astia isi bat joc de noi.
Incercam sa stabilim niste reguli pe care sa le respecte, dar cum slabim putin cureaua, copiii profita si daca nu esti vigilent... te mananca de viu.
De asta m-am mirat la inceput ca cea mica vrea sa vina la noi, fiindca nu stiu cata libertate le oferim, dar se pare ca da, totusi, daca ea ne prefera pe noi.
Vineri iar am gasit-o pe Carla cu unghiile cat toate zilele, murdare, si murdara in urechi. Unghiile se taie o data la doua saptamani, cand vine la noi...
Cand am spalat-o pe cap, ieri dimineata, am descoperit ca are paduchi, de mi s-a intors stomacul pe dos, m-am enervat si i-am spus sotului meu s-o scuture putin pe fosta nevasta. Am intrebat-o pe Carla daca mama ei stie, daca i-a facut vreun tratament sa scape de animale, si mi-a spus ca nu, fiindca ea (fetita) se spala si se coafeaza singura. De unde rezulta ca pe langa timpul pe care maica-sa va trebui sa-l sacrifice pentru a acorda putina atentie copilei, va trebui sa mai adauge 20 de minute pe zi, s-o spele... Asta n-o banuiam. Cele mari se apala singure, ca sunt mari si stiu de acum cum sa faca, dar asta mica... macar s-o verifici ca s-a spalat bine! Si eu o las singura, ca vrea si ea ca cele mari, dar o spal eu mai intai pe cap, pe spate si la fundulet, apoi o las pe ea pentru restul. Dar o scot din baie, o sterg, o usuc, ii descurc parul...
M-am enervat ieri!
Xela, povestea ta e mai complicata decat a mea, fiindca e vorba de indaratnicia fostei sotii, se pare.
In situaita noastra, daca vine Carla la noi si Olivia ramane cu mama ei, nu ar mai plati nimeni pensie alimentara.
Daca in schimb Olivia ar veni si ea la noi, ar trebui sa ne plateasca mama lor noua, si cred ca situatia ar deveni asemanatoare cu a voastra... fiindca n-o vad scotind bani din buzunar... Dar asta e alta poveste. In orice caz i-am spus sotului meu ca daca se decide ca cea mica sa vina la noi (cum a spus Oana, mama ei n-ar suferi prea tare, dar n-am vrut s-o spun...) eu vreau ca asta sa fie trecuta intr-o hotarare judecatoreasca, cu stabilirea conditiilor si toe. Am mai spus-o, nu-mi place trambalatul de colo-colo si vreau sa se noteze totul negru pe alb.
Am avut ocazia sa vorbesc o data la telefon cu mama fetelor, acum o saptamana. Am intrebat-o daca s-a simtit vinovata cand a aflat care era dorina Carlei. Mi-a spus ca nu. La inceput a crezut ca e ceva foarte normal ca o fetita sa vrea sa stea cu tatal ei si a inceput sa-mi dea cu complexul lui Oedip, ca fetitele, ca taticii etc.
Apoi mi-a marturisit ca si alte persoane au intrebat-o acelasi lucru (intre care sotul ei) iar dupa asta a inceput sa-si puna cu adevarat intrebarea daca nu cumva e si ea, putin, declansatoarea acestei situatii. Dupa care s-a hotarat sa acorde putin timp Carlei: "de ziua ei ii oferisem un game-boy si Carla voia sa-mi arate cum functioneaza. Niciodata nu m-am jucat cu ea. Odata eram obosita, alta data aveam de dat un telefon... Aseara am stat 20 de minute cu ea si mi-a aratat, iar Carla a fost foarte incantata". Deci se pare ca s-a hotarat sa schimbe ceva. Foarte bine, dar... mai spre sfarsit mi-a "alunecat" o idee care i-a venit, si anume: fiindca cea mica vrea sa-l vada mai des pe tata, sa o luam noi din cand in cand marti seara sa doarma la noi, de exemplu, fiindca miercurea dimineata nu se duce la scoala, si "poate profita putin de tatal ei"... La care eu am zis c-o sa vedem, iar sotului meu i-am spus ca nu sunt de acord. Nu sunt de acord, fiindca problema nu e acolo, si fiindca n-am eu chef sa-i fac cadou mamei o marti seara si-o miercuri dimineata linistite. Am facut cadouri din astea... Sunt rea.
Fetele au fost la noi pana adineauri. De maine sunt acasa la ele, pentru o saptamana (prima saptamana de vacanta). Am intrebat-o pe Carla daca au prevazut sa faca ceva si mi-a spus ca 2 nopti va veni o prietena sa doarma la ea, apoi se va duce ea 2 zile la prietena ei... Deci, program cu mama, iar nu prea, din cate inteleg. Om vedea.
Am urmarit-o atent pe Carla zilele astea. Daca celelalte fete isi fac de lucru impreuna, are tendinta de a se isola singura. Isi ia o foaie, deseneaza, sau mai devreme, am fost pe afara, s-a dus singura intr-un rond de flori si mi-a cules cateva margarete.
Pe de alta parte, e foarte inteligenta si stiu ca va profita de o situatie creeata. Daca vede ca celelalte se joaca impreuna, ea se va retrage intr-un colt, stiind ca vom veni noi sa-i propunem sa facem ceva impreuna. Iar eu nu vreau asta. Eu vreau ca fetele sa fie impreuna, nu vrea s-o vad pe Carla tinandu-se dupa noi. Sincer, ma joc si sotronul cu ele, si elasticul, si mingea, si v-ati ascunselea, alerg de-mi iese sufletul! Dar vreau sa stie ca o fac pentru ca vreau eu, nu pentru ca vrea ea.
Saptamana viitoare le avem la noi (a doua saptamana de vacanta). Eu o sa lucrez, o sa le vad doar seara. Sotul meu se va ocupa de ele in timpul zilei. Credeti-ma, nu o cocolosim de loc, nici eu, nici el, in fine... Nu stim cum o sa facem cu ea, asteptam saptamana viitoare, sa avem timp sa stam de vorba cu ea... cu surorile ei...
.................................................................................
Dragii de noi
.................................................................................
« C'est quand on n'y croit plus, que le ciel vous entend et pardonne. »
Kyo
madade spune:
Hai sa ma bag si eu cu o intrebare - eu la asta m-as gandi in primul rand...
Ce faceti daca anunta si Olivia ca ar vrea sa locuiasca cu voi?
chatonel spune:
Si io, si io tot asta vroiam sa spun: cunosc o familie exact ca a voastra, doar ca fetele au crescut... insa cind cele doua surori, din prima casnicie a tatalui, aveau 10 si 12 ani s-au mutat cu tatal lor si cu noua lui sotie. Desi ei stateau intr-o casa mare, cu doua etaje, fetele (tot 3, una a sotiei) au locuit in aceeasi camera pina cind au plecat la facultate.
Dorinta lor de a locui la tata a fost putin inoculata si de mama care, medic ginecolog, nu avea nici timp nici chef sa se ocupe mai mult de fete. Insa ele au vazut diferenta in cuplul format de tatal lor (medic generalist) impreuna cu sotia de-a doua -ro-(medic de urgente) care aveau totdeauna timp sa se ocupe si de lectii, si sa faca un meniu convenabil si sa iasa impreuna la in oras sa viziteze te miri ce, sa faca o plimbare pe malul marii etc, etc, etc.
Asa ca nu m-as mira ca si la tine, Lu, sa ajunga situatia in care sa ai 3 fete
ah.... ca sa fiu umpic rea :) sintem cam prea familiste noi.... de-asta avem pe vino-ncoace, LOL
Toulouse, la ville rose
oana cretu spune:
Hihi, eu m-as bucura sa le aveti pe toate trei.:p
Noutati, ceva, Lulu?
Oana si Seb
(10.01.2005)
"Dragostea adevarata este o limba pe care surzii o pot auzi si surzii o pot vedea"
POZE
1 2 3
4 5 POZE MARTIE-APRILIE
SUNT MANDRA DE ECHIPA MEA FAVORITA! STEAUA, SUNTEM ALATURI DE TINE!
lu.more spune:
Revin cu noutati.
Carla, de cand a vazut ce valuri a starnit cu propunerea ei, a inceput sa se resfete si sa faca mici capricii. Niste profitori, copiii astia. Adica, de cand stie ca mama-sa e gata sa-si revizuiasca atitudinea fata de ea, cere din ce in ce mai mult, iar la noi, stiind ca usa ii e deschisa, incearca marea cu degetul si incepe sa fie mofturoasa. Doar ca la noi nu-i merge.
Olivia am certitudinea ca n-o sa sufere deloc, ba dimpotriva. Am intrebat-o ce efect ii face sa stie ca sora-sa vrea sa plece de acasa si a zis texto „je m’en fous”, adica „ma doare-n cot”. Oricum, pentru ea sora-sa nu mai exista de mult, se pare... I-ar fi spus Ancai c-ar fi chiar mai bine, asa n-ar mai batea-o nimeni la cap sa se joace de-a una si de-a alta...
Sotul meu, ai carui parinti au divortat cand el avea 12 ani, a spus ca poate sa o inteleaga pe Olivia : daca atunci sora lui cea mare ar fi spus „vreau la tata”, asta nu ar fi avut nici un fel de impact asupra lui. Si el era, ca si Carla, „le petit emmerdeur” („mucea” mai pe romaneste, care se baga tot pe unde nu-i fierbe oala).
In schimb, pentru „je m’en fous” al Oliviei, va avea o discutie serioasa cu ea (cu Olivia), pentru maniera in care a spus-o.
Pe de alta parte, mama fetelor cauta sa rezolve problema zilei de sambata, cand uneori se intampla ca ea sa nu fie acasa. Pentru ca cea mica sa nu se plictiseasca, au hotarat sa o invite pe la ea pe una din prietene. Eventual sa si doarma acolo. Numai ca prietena nu poate sa vina decat o sambata din doua, si anume in sambata cand Carla e la noi acasa. Concluzia : sa schimbam week-end-urile. Deocamdata propunerea n-a fost facuta, dar Carla ne-a spus „in curand mama o sa va ceara sa schimbati week-end-urile”, de unde rezulta ca au vorbit despre asta. Ceea ce nu inseamna ca mama ei se va ocupa mai mult de Carla, ci dimpotriva : un week-end e la noi, unul se joaca cu prietena ei... Rezulta mama si mai linistita ca inainte. Cum pe noi nu ne afecteaza acest lucru, daca o fi nevoie, schimbam programul, nu-i bai.
Ca sa inchei, Olivia nu va veni si ea la noi, din doua motive :
1. Nu are nici un interes (ea prefera micul ei confort de acasa)
2. Mama ei nu ar fi in veci de acord : ar insemna sa ne plateasca ea noua pensie de intretinere, si toate-s bune si frumoase... pana la bani.
Deci, Oana, te dezamagesc: n-o sa ne vezi 5, iar 4... nu se stie cand.
Va multumesc inca o data tuturor!
Dragii de noi
« C'est quand on n'y croit plus, que le ciel vous entend et pardonne. »
Kyo
oana cretu spune:
Mie mi-ar fi rusine la veniturile ei sa nu vreau sa platesc pensia alimentara. Mai ales ca poate ar fi mai putin decat cheltuie ea cu ele acum. Asta nu o inteleg. Trebuia sa imi imaginez ca mama se va "schimba" la suprafata doar. Oricum, sper ca veti rezolva pana la urma. Si ii dau dreptate lui William sa discute cu Olivia despre acel "je m'en fous", pt ca e sora ei totusi...
Oana si Seb
(10.01.2005)
"Dragostea adevarata este o limba pe care surzii o pot auzi si surzii o pot vedea"
POZE
1 2 3
4 5 POZE MARTIE-APRILIE
SUNT MANDRA DE ECHIPA MEA FAVORITA! STEAUA, SUNTEM ALATURI DE TINE!