Copiii sunt sadici?
...sau numai al meu e sadic? are aproape 2 ani si de cateva saptamani ne chinuie cu trasul de par si piscatul.
a mai avut o perioada in care musca, probabil si din cauza eruptiei dintilor, i-a trecut si acum a reinceput cu alte prostii, incurajate in parte de un joc tampit pe care il juca cu taica-sau, care facea "auauau" pe un ton caraghios care l-a distrat pe copil. de atunci ne tot chinuie ca sa obtina aceasta reactie si daca nu il "satisfacem" ne atentioneaza el sa spunem "au-au-au".
pana acum nu am fost ingrijorata de vreun comportament de-al lui, nu face nici crize "de negatie", nu se tranteste pe jos etc, dar nu mai stiu cum sa-i explic ca durerea nu e ceva care sa te amuze. taica-sau il pisca inapoi sau il trage de par ca sa-i arate ca doare; eu cu metoda asta nu sunt 100% de acord, de aceea cand ma trage de par etc ii spun ca ma doare, ca e pedepsit pt. ca m-a tras de par si il pun in patul lui.
nici una din metode nu da rezultate prea grozave; nu are acest obicei non-stop, dar as vrea sa renunte la el de tot. nici nu stiu daca procedez bine punandu-l in pat si spunandu-i ca sunt suparata pe el, pt. ca mai nou face o mutrita plangacioasa, ii dau lacrimile si arata spre gura mea zicand "gu-a"; probabil in mintiuca lui gura e cea care il pedepseste, nu mama :), pe care incepe sa o strige la un minut dupa ce l-am pus in pat; ma duc la el, avand certitudinea ca a inteles pt. ce a fost certat, ne imbratisam/pupam si in secunda urmatoare ma pisca de obraz cu toata puterea. vrea sa vada care sunt limitele?
procedez corect pedepsindu-l prin "surghiun" in patul lui?
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
Raspunsuri
georgi75 spune:
Stiu ca nu se face sa raspunzi la o intrebare tot cu o intrebare.Dar vreau sa te intreb daca procedeaza asa cu toata lumea?Ma refer la alti copii, vecini, bunici s.a.m.d.
Te intreb pentru ca uite ce pot sa-ti spun de fetita mea(2,2 ani-deci nu e mare diferenta).Sora mea de cate ori vine pe la noi o intarata pur si simplu.Cum?Ciupind-o, dandu-i cte una(in gluma bineinteles) si alte chestii d-astea.Ei bine de cate ori vine sora mea pe la noi, Stefania incepe sa o ciupa, sa o muste etc si se amuza copios cand sora mea se stramba sau striga "au".Dar numai cu ea face asa.
De asemenea, mai am o nepoata care tot asa o intarata.La fel face si cu ea.Se smotocesc toata ziua.
Dar cu mine sau cu altcineva nu face asa...
E posibil ca el sa se fi obisnuit cu chestia asta cu voi si i se pare amuzant.Un fel de joaca.
Cred ca ar fi bine sa nu mai reactionati la ciupituri si toate cele o perioada(desi cred ca e dureros0 si s-ar putea sa-si piarda interesul.
Georgiana-mami de Stefania(2 ani-sic!)
Ia uite si poze:http://photos.yahoo.com/georgianaradut
Kehleyr spune:
Nu cred ca e bine spus ca sunt sadici. Cred ca pur si simplu fie o fac inconstient, fie este modul lor de a se familiariza cu lumea din jur, studiind cauza si efectul - uite, daca il imping pe cutare, ia sa vedem, plange? E curiozitate...
Nu cred ca baietelul tau realizeaza ca pe tine te doare, mai ales daca cedezi si va impacati dupa un minut. Cred ca acum e prea mic, dar eu cu Stefania care are 2 ani si 9 luni, am inceput deja sa aplic metoda de "lessons learned". O pedepsesc tot prin izolare in camera ei, dupa care, cand ma striga, ma duc la ea, dar tot serioasa fiind (eu), si discutam, adica o intreb daca a inteles de ce am fost suparata. De multe ori imi raspunde si dovedeste ca a inteles, daca nu, ii mai explic o data. Tu esti convinsa ca atunci cand te duci sa va impacati, el realizeaza unde a gresit? Adica, tu i-ai spus, dar mesajul a ajuns la el?
Metoda cu ciupitul inapoi este un pic cam dura, dar sa stii ca s-ar putea sa nu fie cea mai rea. Copilul va realiza atunci pe pielea lui ce inseamna durerea si de ce e neplacuta. Si soztul meu mai face asa,.
In aceasta nehotarare, la raspantia optiunii, eu insami, in restul de realitate pe care-l ignor, stau si ma astept in zadar.
Teodora D. spune:
Georgi, sotul si cu mine suntem persoanele principale in viata copilului, cu noi isi petrece aproape tot timpul; familia mea e in alt oras,insa parintii mei au fost recent la noi si cel mic,care are o slabiciune pt. tatal meu, l-a tras de par de zor.
Socrii din pacate nu sunt prea prezenti in viata copilului, desi ar putea daca ar vrea; ne ajuta insa si stau cu copilul cam 2-3 ore/saptamana, cand avem de mers undeva. acum vreo doua saptamani, pe cand soacra statea cu el, a muscat-o rau de mana, i-a lasat o vanataie, ceea ce cu noi nu face(ma refer la muscat).
cu verisorii lui, care au un an si 4 ani, nu are astfel de tendinte de a le provoca durere.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
Teodora D. spune:
quote:
Originally posted by Kehleyr
O pedepsesc tot prin izolare in camera ei, dupa care, cand ma striga, ma duc la ea, dar tot serioasa fiind (eu), si discutam, adica o intreb daca a inteles de ce am fost suparata. De multe ori imi raspunde si dovedeste ca a inteles, daca nu, ii mai explic o data. Tu esti convinsa ca atunci cand te duci sa va impacati, el realizeaza unde a gresit? Adica, tu i-ai spus, dar mesajul a ajuns la el?
da, am incercat si asta;cand ma striga, trec pe langa usa deschisa a camerei lui si ii spun ca sunt suparata pe el pt. ca m-a tras de par.
eu cred ca el pricepe despre ce e vorba, pt. ca in momentul in care il pun in patul lui de obicei nu scoate nici "pas" si pare sa accepte ca a facut o prostie si acum e pedepsit. cateodata chiar il suspectez ca o face intentionat ca sa obtina un moment de liniste cu el insusi, de multe ori ii place sa stea singur in patut; dar dupa vreo 15 minute tot se plictiseste si ma cheama.:)
si cum spuneam, a aparut si reactia cu plansul si "gu-a".
filofteia spune:
Am citit intr-o carte ca nu este bine atunci cand copilul te trage de par (spre exemplu) sa-l tragi si tu ca sa-i arati ca te doare, pentru ca in capusorul luise intampla ceva de genul"Asa trebuie"...
Eu lui Adi ii spuneam mereu.. NU NU si ii desfaceam mainile din par... Am parul lung si cel mai tare ma enerva dupa ce ma chiniuiam sa ma pieptan ca ma ciufulea... in timp ce il incaltam sau imbracam...
Oricum copilasul tau in nici un caz nu este sadic ci ar trebui ca niciodata sa nu va mai jucati cu el (cum spui ca face sotul tau) cu trasul de par sau muscatul... Daca oadat il certi, iar urmatoarea data razi si scoti sunete haioase sigur va mai incerca...
jozsaerika spune:
iaca ma bag si io pe aici ca si musca in lapte
si noi am avut un episod de genul asta cand Norbert avea vre-un an si 8 luni atfel:
-din greseala sau cine stie m-a lovit o data cand era la mine in bratze si...lumea (sotzul, soacra, socrul) a ras....atunci el ce s-a gandit "este un gest amuzant"...si a mai facut si alta data cu diverse persoane si din pacate sotzul odata enervat l-a lovit usor inapoi pe fatza ...si de atunci a continuat chiar mai inversunat . Solutzia adoptata a fost urmatoarea: "IGNORE" adica daca ma lovea cand il luam in bratze...ii spuneam ca ma doare si ma supara cand ma loveste si il puneam imediat jos fara sa rad sau sa ma fac ca plang, fara pedepse prea mari....daca treb. neaparat sa-l tin in bratze din diverse motive si ma lovea ii spuneam din nou ca ma doare si ma supara cand ma loveste si il tineam astfel incat sa nu ma poata lovi....tratamentul a avut efect in vreo luna de zile si a recidivat de cateva ori atunci cand vreo persoana noua se gasea in treaba "sa-l bazaie" si atunci isi aducea aminte....
va pup
mama de ingeras Norbert (07 dec 2003)
poze
daniella4 spune:
Si al meu pusti ma tragea rau de par si cand tipam reflex de durere incepea sa rada...
Asa ca l-am tras si eu de par...din raspunsul Filofteei inteleg ca nu am procedat bine. Totusi pana acum mie mi se pare ca metoda a functionat. Adica acum ma mangaie pe par si il mangai si eu si e ok.
Daniella, mama lu'Alexis
buli spune:
la noi a mers super ignorarea.
cred ca el voia de fapt sa obtina tzipetele de durere sau de protest, mai ales ca aproape toata lumea "tzipa artistic". era deci o distractie.
eu am fost prima care nu l-a mai bagat in seama, apoi le-am zis si celor din jur si in vreo saptamina s-a potolit cu totul.
acum imi ia papucii si cind merg descultza pe gresie tzipa el "au, au rece"
roxanaz spune:
Patrick are 1 an si 8 luni si are cateodata idei dina stea...sa traga de par sau sa traga palme....dar ii iau frumos manutele si ii zic "nu" si de cele mai multe ori functioneaza.
Teodora, si parerea mea e ca nu trebuie sa facem acelasi lucru - il va percepe ca pe un joc si nu inteleg senzatia de durere sau de disconfort. si poate merge si ignorarea....."nu ma intereseaza ce faci asa ca te poti opri".
Roxana