Nelamurire - laptele pasteurizat trebuie fiert?
Raspunsuri - Pagina 2
iris spune:
hi hi iar mulgem vaca?!!!!
saptamina trecuta am vizitat o ferma ecologica taraneasca si nemteasca pe desupra; vacile faceau tot balegar peste tot, mirosea suav si cel mai fain : sara noastra s-a pupat jumate de ora cu niste vitei pina ce tatal 9tatal sarei nu al viteilor!) a cedat nervos si si-a luat odorul din staul....erau niste vitei de citeva zile, mi-au supt mineca de la haina si au lins-o pe sara care ridea toata... a vazut prima data cum se mulge o vaca si avea o fata de-am crezut ca nu mai bea lapte in veci...in rest ecologistii aratu tare stravezii - asta e comentariul grasului meu sot!! desi rautacios nu era departe de adevar...si laptele il pasteurizau...si il vindeau la un pret de trei ori mai mare ca la magazinul din oras...
hai ca v-am impuiat capul: sa revenim, laptele pasteurizat e incalzit la min 75 grade celsius, are termen mic de valabilitate si ramine bun daca e pastrat la rece, in jur de 4 grade celsius; in mod normal nu trebuie fiert, e "microbiologic nepericulos" cu conditia sa fie pastrat la frigider si consumat in limita termenului de valabilitate; daca ceva nu merge bine va puteti procopsi cu o diaree usoara sau cu un lapte brinzit...
laptele sterilizat - UHT - e fiert practic, nu mai trebuie deloc fiert , are valabilitate de 3 luni ;
in ro pentru ca nu aveam incredere in "antul frigorific', adica aveam dubii legate de temperatura la care sta pe traseu lapticul am preferat sa il fierb, in special pentru copii; in germania m-am dat increzatoare si pina acum a fost ok; desi am avut surpriza o data si s-a brinzit cam repede...in plus in germania cred ca se foloseste exclusiv pasteurizarea inalta sau in strat subtire;
carmenp spune:
In mod normal nu se fierbe dar eu in virtutea intertiei am facut-o de fiecare data.
Carmen si Ionut