Ghidul supelor/ciorbelor pentru incepatori/avansat
Raspunsuri - Pagina 7

akella spune:
Ciorba taraneasca
Ingrediente: 300-400 g carne de vaca sau de porc mai grasa, 200 g zarzavat (morcov, patrunjel, telina), 1 ceapa, 1-2 ardei grasi, 3 rosii, 2 cartofi, 1 lg. mazare, 10-12 teci fasole verde, bors, verdeata, sare
Pieptul de vaca sau ciolanul de porc proaspat se pun la fiert in 2 l apa rece cu o lingurita rasa de sare; se fierb cca 1 ora, la foc mijlociu. Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea mare, se calesc 2 minute in 2 lg. ulei si se adauga in supa, impreuna cu fasolea rupta in bucati. Dupa cca 30 de minute se adauga mazarea.
Cand carnea si zarzavatul sunt bine fierte, se pun cartofii taiati in cuburi mici, ardeii taiati felii subtiri si rosiile curatate de pielite si taiate felii. Ciorba se fierbe inca cca 15 minute, apoi se adauga borsul si se sareaza dupa gust. Se lasa sa mai dea cateva clocote, apoi se ia de pe foc si se aromeaza cu leustean sau patrunjel verde.


palmyrah2002 spune:
La ciorba taraneasca cu carne de vita sau de porc eu sint de parere sa nu mai caliti zarzavatul in ulei,adaugati-l asa proaspat direct in zeama si lasati-l sa fiarba;are suficienta grasime de la carne!


akella spune:
Ciorba de varza cu crutoane
Ingrediente: 250 g varza murata, 350 g cartofi, 50 g manatarci uscate, 200 g piept afumat, 3 l supa de carne (instant), 200 g smantana, crutoane, sare, piper
Se pun de cu seara la inmuiat manatarcile. Se taie carnea cubulete, se toaca varza si se pun la fiert in supa. Dupa o ora, se adauga manatarcile si, cand carnea e aproape fiarta, cartofii taiati felii subtiri. Se potriveste de sare si piper si se lasa in continuare la fiert, la foc domol. Se serveste cu crutoane si smantana.


akella spune:
Ciorba de oua
Ingrediente: 4 oua, 1 ceapa, 1 morcov, 1 borcan iaurt sau lapte batut, 2 lg. orez, vegeta, piper, patrunjel verde, smantana, otet
Se taie marunt ceapa si morcovul si se inabusa in ulei. Se pune apoi apa in oala si se lasa sa fiarba. Cand legumele au fiert pe jumatate, se adauga orezul. Dupa ce a fiert orezul, se sparg ouale cu atentie direct in oala, se adauga condimente, borcanul de iaurt, o lingurita de otet si se lasa sa fiarba citeva minute. Se opreste focul si se adauga smantana si patrunjel verde.


akella spune:
Ciorba aita
Ingrediente: un pui, 1 ceapa tocata marunt, 2 lg. zarzavat de ciorba (morcov, telina, gogosari rosii dati pe razatoare si frecati cu un pic de sare), 2 lg. de ulei, 2 oua, 200 g smantana, 4-5 catei usturoi, 1 lg. patrunjel verde, 1 lingurita zahar, sare de lamaie
Se taie puiul in bucati cat mai mici, se clateste bine cu apa rece si se scurge. Ceapa tocata fin si zarzavatul de ciorba se calesc cateva minute in ulei. Se adauga 3 l de apa rece si carnea de pui. Se lasa totul sa fiarba la foc domol pana carnea de pui este bine patrunsa, aproape ca se desprinde de pe os. In acest moment, cateii de usturoi se zdrobesc in zeama si se mai lasa sa dea cateva clocote. La final se adauga lingurita de zahar. Se ia oala de pe foc si se drege zeama cu ouale bature bine cu smantana. Se adauga dupa gust sarea de lamaie si la final se presara patrunjelul tocat fin.
