Ghidul supelor/ciorbelor pentru incepatori/avansat
Raspunsuri - Pagina 5

iulia1977 spune:
"Bors" de cartofi
1ceapa mare, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel sau pastarnac, 1/4 telina,1 ardei gras, 700g cartofi, 200g smantana, marar.
morcovul ras se caleste in ulei (vit A din morcov e solubila in grasimi),se adauga ceapa tocata si se mai caleste amestecul inca un min.
se pun si celelalte legume tocate si dupa alte 5 min cartofii. cand cartofii sunt aproape fierti se adauga smantana si sarea si se mai lasa sa clocoteasca cateva min. la sfarsit se adauga mararul si restul de sare. se pot adauga si paste, dupa gust.
e Buuun!


andreea_trend spune:
Mey Akella... m-ai lasat ... cate retzete poti sa ai...
Chit ca fac una pe zi... da tot o sa-ti incerc toate retzetele
HAI STEAUA!!!!
Nunta noastra
Poze
Nu te ascunde in spatele unei imagini false: oamenii te vor iubi mai mult daca esti sincer


akella spune:
Bors de cartofi
Ingrediente: 5-6 cartofi, 2 rosii, 2 cepe, 1 morcov, 1 patrunjel, sare, patrunjel verde, leustean, bors dupa gust, 200 g smantana, 1 mar
Se curata si se taie fideluta morcovul si patrunjelul, ceapa se toaca marunt si se pun la fiert in 1 ½ l apa. Cand au fiert, se adauga cartofii taiati cubulete si marul ras. Rosiile se pun taiate sferturi dupa ce au fost decojite si li s-au scos semintele. Cand totul e fiert, se adauga borsul fierbinte si verdeata tocata marunt. Se serveste cu smantana.


akella spune:
Bors de ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci curatate si taiate in felii subtiri, 50 g unt, 2 cepe taiate fin, 1 morcov, 1 patrunjel, marar, patrunjel verde, leustean, 2 lg. orez, 100 g smantana, bors, sare
Ceapa taiata marunt, morcovul si patrunjelul rase si ciupercile se inabusa in grasime. Se adauga orezul si 1 ½ l apa fierbinte, dupa care se lasa sa fiarba pana se inmoaie bine orezul. Cand acesta s-a muiat si a inflorit, se adauga borsul si verdeata tocata fin. Se potriveste de sare si se serveste cu smantana.


sirimie spune:
akella, eu te admir pentru cite retete stii, cred ca esti foarte pasionata de bucatarie. Si spun aici multumesc pentru ca le impartasesti!
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos
Poze de la Mot


akella spune:
Bors de cocos
Ingrediente: 1,5 kg gaina/cocos, 500 g ceapa, 3 morcovi, 1 radacina de telina, 1 l zeama de varza, 1 l bors, 100 g orez, 500 g rosii, 1 leg. leustean
Carnea de pasare se portioneaza in bucati mici si se pune la fiert in apa cu sare.
Zarzavatul se taie marunt. Rosiile se oparesc, se decojesc, se curata de seminte si se taie felii.
Se adauga in oala zarzavatul. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand carnea este bine patrunsa.
Se adauga orezul, zeama de varza, borsul si, in final, rosiile. Se presara deasupra leustean tocat.


akella spune:
Bors de legume cu broccoli
Ingrediente: 200 g broccoli, 250 g cartofi, 3 morcovi, 1 telina (radacina si frunze), 2 cepe, 2 lg. bulion, 2-3 lg. ulei (masline), sare, bors, 1 galbenus, 100 g smantana
Buchetelele de broccoli se pun la fiert impreuna cu ceapa tocata, morcovii si telina cubulete mici si cartofii taiati cuburi.
Cand legumele sunt fierte se adauga bulionul, uleiul, sare si borsul fiert separat. Se mai dau cateva clocote, apoi oala se ia de pe foc, se presara frunzele de telina tocate si se lasa vasul acoperit cateva minute.
Borsul se drege cu galbenus de ou amestecat bine cu smantana.


akella spune:
Bors de legume cu perisoare
Ingrediente: 200 g morcovi, 200 g gulii cu frunze, 200 g cartofi, 150 g fasole verde, 1 fir telina, 2 rosii, 1,5 l supa de carne (instant), 1 chifla veche, 1 ceapa de apa, 1 lg. unt, 150 g carne tocata, 2 lg. patrunjel verde tocat, sare, piper, nucsoara, 1 lg. faina, 1 ou, 1 galbenus, 500 ml bors
Morcovii, guliile si cartofii se taie bucati potrivite. Fasolea si telina se taie bucati. Rosiile se curata de seminte si se taie felii. Morcovii, telina, cartofii, guliile, fasolea verde si telina se fierb in supa cca 20 de minute. In ultimele 5 minute se adauga rosiile.
Ceapa se toaca si se caleste in unt. Se framanta carnea cu chifla inmuiata si stoarsa, patrunjelul, sare, piper, nucsoara, faina, ceapa calita, ou si galbenus. Cu mainile umezite se formeaza perisoare de marimea unei nuci si se lasa sa fiarba in apa clocotita cu sare cca 8 minute – nu se lasa sa fiarba!
Supa de legume se completeaza cu bors, se mai da intr-un fiert si se potriveste de gust cu sare si piper. Se toarna in farfurii, se adauga perisoarele, se presara cimbru tocat si se orneaza cu frunze de gulie.


akella spune:
Bors de loboda
Ingrediente: 3 leg. loboda sau o farfurie de frunze alese, 1 morcov, 1 ceapa, 1 leg. ceapa verde, 50 g orez, marar, leustean, 2 cartofi, sare, ¾ l bors, 200 g smantana sau iaurt
Se fierbe zarzavatul, taiat marunt, intr-un litru si jumatate de apa. Se spala orezul si loboda, si se freaca cu sare. Se pun sa fiarba, impreuna cu zarzavatul si cartofii taiati cubulete. Mararul si leusteanul se adauga cand e aproape gata. Se acreste cu bors si se serveste cu smantana sau iaurt.


anelize spune:
Supa crema de ciuperci
800-900gr ciuperci proaspete
1l apa
2 cepe verzi (se foloseste decat partea alba)
2 morcovi medii
50 gr ulei masline
1 lingura smantana
2 linguri faina
sare
600-700 gr de ciperci feliate si morcovii taiati rondele se pun intr-o oala la fiert cca 20 min.
Restul de ciuperci ceapa si uleiul se pun intr-o tigaie la inabusit,cca 10 min,amestecand.Se adauga faina,iar apoi se adauga supa.Se lasa pe foc 5 min,apoi se toarna continutul tigaii in oala unde au firt ciupercile.Se mai dau intr-un clocot impreuna,apoi se scot,se mixeaza,se sareaza si se adauga smantana.
Pofta buna!
