Organe cu legume

Organe cu legume | Autor: furnici

Link direct la acest mesaj

Organe cu legume
INGREDIENTE:
• 1 inimă, 1 limbă (de porc sau de vită) cca. 500gr.
• 1 ardei rosu cca.250 gr.
• 1 rosie
• 1 morcov cca. 25 gr.
• 20 ciuperci albe grase (cca. 300 gr.)
• 2 usturoi verde
• 3 felii limes
• #189; unt
• 20 gr. susan prăjit
• 30 gr. orez bob lung
MOD DE PREPARARE:
Se taie organele feliuțe lungi de 5-6 cm si groase de 1-1,5 cm. Se pun la fiert cca. 30 min cu o felie limes si zarzavat de supă.Se taie legumele (morcov, ardei, 10 ciuperci, usturiul) fâșiuțe, iar usturoiul rondele generoase și se pun în wok sau într-un teflon cu untul și se acoperă cca 25 min; ordinea introducerii în tigaie este aceasta: morcov și ardei, usturoiul după 15 min și ciupercile după 20 min. Se scurge apoi din cratită apa si zarzavatul, se scot legumele din wok și se pun organele fierte bine. Se acoperă cca. 5-7 min învârtindu-se cu mișcarea de întors clătitele cam de 2 ori. Se descoperă și se pun legumele înnăbușite, se toarnă sosul alb și se acoperă cca. 7-8 min. Între timp se pune orezul la făcut.

Pentru orez: se pune apă la fiert; când dă în clocot se pune orezul spălat bine și se amestecă cca.4 min ca să nu se prind㠖 se va sfărâma altfel. În acest timp pe o plită încinsă cu sare se vor pune restul de 10 ciuperci tăiate în secțiune transversală (să aibă forma ciupercii fiecare felie) pentru 2 min / fiecare parte. Se stinge focul după 2-3 min de clocot și se mai lasă 3 min cu apa respectivă, neacoperit. Se scurge apa, se pun ciupercile de pe plită, se toarnă 3 linguri soia și se amestecă ușor de 2-3 ori. Se acoperă ca să stea cald.
Pentru sosul alb: 11/2 linguri oțet orez, 3 linguri 2 linguri sos de soia, 2 linguri sake(sau vin alb), 1 lingură miere, 1 lingură sos de pește
Pentru sos rosu: 3 linguri sos chilli iute, 3 linguri sos dulce-acrișor, 3 linguri soia, 1 lingură coniac, #189; lingură vin alb.
Se servește în farfurii late, punându-se în formă de #190; iar în partea 4/4 a farfuriei se stropește cu sos de soia si o felie de limes, un trandafir din morcov sau alt ornament.

________________________________________
Sfaturi pentru cei interesați de gust desăvârșit: cu cca. 3 min înainte de a stinge focul la wok puneti 2 ciuperci tăiate și presărați acum #189; linguri oregano, busuioc și ghimbir. Se poate de asemenea adăuga si susanul putin rumenit pentru un plus de savoare.


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Ghidul pregatirii organelor

Inainte de a fi preparata, limba trebuie mai intai fiarta. Pentru aceasta, se spala in mai multe ape caldute, se freaca apoi cu malai, ca sa se indeparteze toate impuritatile de pe suprafata ei, si se pune intr-un vas cu apa rece pentru 1-2 ore. Se scoate, se clateste si se pune la fiert cu apa rece atat cat s-o cuprinda. Se fierbe la foc potrivit 3-4 ore. Dupa ce a fiert se scoate pielita cu un cutit ascutit.
Creierul se pune 1 ora in apa rece sa iasa sangele. Se curata pielitele cu grija sa nu se rupa (pentru a se scoate mai usor, se poate opari 1-2 minute).
Ficatul, de regula, nu se spala cu apa. Se tine in lapte 1-2 ore, pentru a se fragezi. Se prajeste sau se fierbe putin timp, ca sa nu se intareasca.
Rinichii se spala in mai multe ape reci, se taie in doua si se pun in apa rece cu otet timp de 1 ora ca sa iasa mirosul. Dupa aceea, se oparesc timp de 2 minute in apa cu putina sare si se curata, cat sunt calzi, de pielita, nervuri si grasime.
Inainte de a fi preparata, inima trebuie taiata si tinuta in apa rece ca sa iasa sangele. Se curata de pielita, procedand ca la rinichi. Se pregateste in diverse feluri: anghemaht, ciulama, pilaf cu masline. Se pot face si chiftelute economice, preparand o tocatura in care se adauga, la 500 g inima, 1 lg. gris crud, 3 lg. ulei si 3-4 oua.
Fuduliile se spala in mai multe ape reci, se scoate pielita, se lasa cca 15 minute in apa cu otet, dupa care se pun pe gratarul incins sau se prajesc in unt. Se sareaza numai cand sunt gata.
Splina se spala in mai multe ape reci, se lasa 30 de minute in apa rece cu putin otet, dupa care se curata de pielita. Se taie felioare, se cresteaza fiecare felioara, se sareaza si se prajeste in ulei sau unt, intr-un vas acoperit, timp de 20 de minute. Se intoarce pe toate partile. Se poate servi cu mujdei de usturoi. De asemenea, se poate servi cu garnitura de cartofi (piure sau prajiti) sau cu garnitura de legume. In acest caz, in sosul ramas de la prajirea splinei, se pun condimente (piper, boia de ardei) si, eventual, cateva linguri de vin rosu. Se mai lasa sa dea cateva clocote si se toarna peste garnitura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Ciuperci cu ficatei de pasare

Ingrediente: 250 g hribi, 250 g ghebe, 200 g ficatei de pasare, 100 g slaninuta, 2 catei usturoi, 1 ceapa, 100 ml vin alb, 1 lg. ulei, sare, piper

Se taie bucati ciupercile. Se toaca ceapa si usturoiul, se calesc in ulei, se adauga slaninuta si ficateii taiati marunt si se lasa sa fiarba 2 minute la foc iute. Se adauga apoi ciupercile, sare si piper si se lasa sa fiarba cateva minute. Se toarna vinul si se mai fierbe pana se evapora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Ficatei cu mere si sos Cumberland

Ingrediente: 350 g ficatei pasare, 1 ceapa, 1 mar, 2 lg. ulei, sare, piper, mustar, 200 g jeleu de coacaze, ghimbir, sucul de la 1 lamaie, sucul si coaja rasa de la 1 portocala, 2 lg. vin rosu

Ficateii se curata de pielite si se taie bucati mari. Ceapa se toaca. Marul se curata de cotor si se taie felii.
Se incinge uleiul si se prajesc ficateii 3-4 minute. Se scot si se infasoara in folie de aluminiu. Se caleste ceapa si se rumenesc feliile de mar. Se pun din nou ficateii; se sareaza si se pipereaza.
Se amesteca jeleul cu mustar, ghimbir, suc si coaja de portocala, suc de lamaie, sare, piper si vin.
Ficateii se servesc cu sos si salata verde. Se orneaza cu felii de coaja de portocala glasata si cu miez de nuca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Limba cu masline

Ingrediente: 2 limbi de vita, 2 cepe date pe razatoare, 200 ml ulei, 2 lg. pasta de tomate, 40 g faina, 400 g masline, 1 lamaie taiata felii, 500 ml vin alb

Se curata si se fierbe limba. Se cojeste si se taie felii. Se oparesc maslinele cateva minute si se lasa sa se scurga, apoi se clatesc cu apa rece. Se inabusa ceapa in ulei, se presara faina, se adauga pasta de rosii dezlegata cu putina apa si se lasa sa dea cateva clocote. Se adauga lamaia si, dupa cateva minute, limba, maslinele si vinul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Mancare de rinichi

Ingrediente: 600 g rinichi de vitel, 3/4 pahar cu vin rosu, 1 ceapa, 2 lg. untura, 1 lg. faina, sare, piper

Se curata rinichii de pielita, se taie pe lungime, se spala sub jet de apa si se lasa 1 ora la rece. Apoi se oparesc de 3 ori in apa cu sare (cca 5 minute si de fiecare data se schimba apa). Se scurg, se taie felii subtiri, se sareaza si se prajesc in untura incinsa.
Se scot rinichii si, in aceeasi cratita, se caleste ceapa, se presara faina si se toarna vinul completat cu apa. Se fierbe, se adauga sare si piper dupa gust, se pun rinichii si se inabusa 5-10 minute. Se servesc cu piure de cartofi presarat cu patrunjel verde tocat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Salata cu pipote

Ingrediente: 400 g varza murata, 150 g pipote de pasare, 1 mar, miez de nuca, ulei, piper

Se spala bine varza murata in apa rece, se taie marunt si se scurge de zeama presand cu mana. Se rasfira apoi varza cu o furculita si se pune in salatiera.
Se adauga feliute de pipote care mai intai se fierb, iar apoi se rumenesc 4-5 minute in putin ulei.
Se adauga bucatele de mar necuratat de coaja precum si bucati de miez de nuca. Se asezoneaza cu piper si ulei.

Mergi la inceput