Nu stiu cum s-o ajut......

Nu stiu cum s-o ajut...... | Autor: simona dragusin

Link direct la acest mesaj

Am o foarte buna prietena care se afla intro sit. disperata.Are...adica a avut doi baieti gemeni. In urma cu citiva ani a vindut apartamantul si si-a luat un teren ,pt a construi o casa .Si a construito...O casa superba cu doua etaje facuta in ideea de a le oferii copiilor un trai mult mai bun decit acela dintrun apartament de bloc si unde isi puteau desfasura si afacerea pe care o au

[/leftAtita doar ca terenul era intrun cartier mai 'rau famat'Si de aici problemele!
baietii au intrat in niste anturaje dubioase....si s-au apucat de droguri...Au urmat niste ani grei...internari..si tot 'tacimul'.
Exact cu un an in urma unul dintre baieti a murit.Nu de supradoza..de infarct,dar tot in urma consumului de droguri.Nu va pot descrie durerea...avea doar 19 ani...
Atunci Gabi,baiatul care traieste,se parea ca sa speriat si sa lasat de droguri.dar nu a fost asa..De grija lui,prietena mea nici nu a avut timp,daca pot spune asa,sa-si plinga fiul mort..
Eu nu ma pricep f bine dar mi se pare ca nu este asa dependent,adica sint perioade si de 2 luni in care nu se drogheaza.A locuit si la mine un timp,in ideea de al despartii de anturaj,perioada in care a fost un copil absolut normal.Nu a iesit din casa fara noi,deci nu s-a drogat si in acelasi timp nici nu a facut acel sevraj.Ma gindesc ca daca era atit de dependent ii era rau,nu?
Dar dupa ce sa intors acasa sa apucat iar.
Ideea e ca baiatul recunoaste de fiecare data,accepta internarile,sau 'domiciliul fortat'pe la rude,plinge si spune ca nu mai vrea sa se drogheze...dar recidiveaza de fiecare data!
Va rog sa-mi dati un sfat sa o pot ajuta pe prietena mea ,care e o femeie deosebita,dar pe care o vad murind cite putin in fiecare zi.
Ea a incercat toate variantele cu baiatul:i-a cumparat tot ce-si doreste,cele mai scumpe haine sau telefoane(au o sit financiara buna)tot, in speranta de a-l 'mituii',daca asta e cuvintul.Sau i-a luat tot in unele momente ..ca o 'pedeapsa'.Pur si simplu nu mai stie ce varianta sa aleaga,pentru asi scapa copilul,singurul care ia ramas...[left]
Daca ma puteti ajuta cu un sfat,orice sfat,va rog din suflet sa o faceti. va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

Simona,

Asta e o problema destul de grava si cam far' de leac....Nu vorbesc din experienta si nici nu m-am confruntat vreodata cu o problema macar asemanatoare ca cea descrisa de tine...Insa din cate stiu eu(si nu stiu chiar foarte multe) eu una asemui dependenta asta de droguri a cunostintei tale , cu alcoolismul...Foarte putini oameni reusesc in viata sa renunte la alcool.Asa si cu drogurile:odata plecat la drumul asta cu greu poti scapa.Iti trebuie o vointa de elefant,multa intelegere si,mai ales,sa fie supravegheat de oameni de specialitate.Faptul ca merge la dezintoxicare,lucru bun de altfel si ca si accepta acest lucru,nu e chiar un capat de lume.Ar trebui sa nu se reapuce de droguri,insa e greu,asa cum am mai scris.Inteleg ca revine mereu si mereu in acelasi anturaj,chit ca uneori isi muta domiciliul...O treaba buna,cred eu,ar putea fi si asistenta psihlogica.Nu e cine stie ce,poate,insa nu se stie niciodata de unde sare iepurele.Faptul ca s-a speriat dupa decesul fratelui si o perioada nu a mai consumat....asta denota ca un soc il poate determina sa renunte si ca are destula vointa ca sa inteleaga si sa renunte.Insa faptul ca revine mereu si mereu la acelasi grup de prieteni...asta il poate influenta sa nu renunte definitiv,poate si din cauza de a nu fi luat peste picior de prieteni.
Prietena ta si-a pus cumva problema de a -si schimba domiciliul,poate chiar sa se mute in alt oras?E greu,banuiesc(mie mi-ar fi foarte greu,dar nu imposibil)....insa si asta ar fi o solutie...
Imi cer scuze ca nu te-am putut lamuri foarte bine si ca m-am bagat in necunostinta de cauza in subiectul tau,insa am avut curiozitatea sa-l citesc si m-a cutremurat povestea asta.
Ii doresc prietenei tale multa tarie si sa poata lupta pana in panzele albe cu problema fiului ei...

Ana-Maria,mami deAlex&Luana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Exista si un tata in aceasta familie? Oricum singura recomandare pe care o pot face este terapie de familie, pentru toti membrii familiei. Si cu cat mai repede cu atat mai bine.

Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura

Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simona dragusin spune:

Ana ,iti multumesc pt raspuns si nu-ti face griji ca si noi sintem in necunostinta de cauza...tocmai de aceea am apelat la ajutorul vostru,sa vad mai multe pareri,si poate si una 'salvatoare'..

Incercind sa nu ma intind f tare am sarit peste unele aspecte;baietii s-au apucat de droguri in liceu,pe care de altfel l-au terminat. Noi nu stim exact de unde isi procura drogurile.Cert e ca acum el e chiar izolat de fostii prieteni,izolare cere si-a impuso singur,si nu face parte dintro 'gasca'sau ceva asemanator.Ideea de al despartii de anturaj a fost a noastra,dar fara sa stim exact daca impreuna cu acesti prieteni se droga,sau avea alte surse.Am dorit pur si simplu sa stea la noi o perioada in care sa nu poata lua leg. cu absolut nici un 'prieten binevoitor'.
Problema mutarii,a fost pusa ,dar sa ajuns la concluzia ca oriunde s-ar muta daca vrea tot face rost de droguri.Au ajuns ,din pacate ,pe toate drumurile,in cartiere 'bogate',la fel ca si in cele marginase.
Si ar mai fi un aspect;prietenii mei au la domiciliu,afacerea cu care se intretin,si care ar fi greu de inceput de la zero in alta parte.
Vreau sa fiu f bine inteleasa: nu sa pus NICIODATA in balanta 'afacerea' cu problema copilului!!!Mai mult decit atit prietenii mei sint niste oameni ABSOLUT MODESTI cind e vorba de ei .Tot ce fac si tot ce au realizat a fost numai pt copii.Chiar si casa a fost construita in asa fel sa poata locuii baietii singuri cu familiile pe care si le-ar fi facut la un moment dat,prietena mea urmimd sa se mute intro garsoniera ceva,lasindu-le lor casa,afacerea,tot.Ca sa ma intelegeti mai bine .ea, cre ajuta pe toata lumea care apeleaza intrun fel sau altul la sufletul ei bun,nu-si cumpara nici pantofi,pina nu sa rup cei pe care ii are.Epur si simplu f modesta,sa nu va ginditi ca e avara.Dar se multuneste cu f putin cind e vb de ea sau sotul ei.
Tocmai de aceea n-ar vrea sa vinda casa si sa piarda si afacerea in ideea ca nu va m-ai putea sa-i ofere baiatului ceea ce-si doreste,si acesta sa apuce pe drumuri mai rele,sa fure sau altceva de genul acesta.
Si unde sa te muti? unde poti fi destul de sigur ca n-au ajuns inca nenorocitii de traficanti?
Stiu ca intro perioada se duceau la un psiholog,cred ca tot la spital,dar sa pare ca nu a dat rezultate.
Chiar,de fapt unde sa gasesc psihologi specializati in dependenta?

Mergi la inceput

Simona, pentru ca o terapie sa fie eficienta clientul/clientii trebuie sa fie motivati in sensul schimbarii. A merge la un psiholog nu este echivalent cu a intra intr-un cadru psihoterapeutic cu tot ce presupune el.
Oricum in acest caz daca nu a fost toata familia cred ca sansele au fost minime de reusita.
Poti sa ii comunici prietenei tale recomandarea mea pentru psihoterapie de familie si daca vrea detalii ma poate contacta pe PM. Si daca ea nu are posibilitatea ma poti contacta tu pe PM.

Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simona dragusin spune:

Iti multumesc pt raspuns,Principesa,cind am postat a doua oara nu aparuse inca.Da,sigur ca axista si tata,eu nu l-am mentionat pt ca nu mi sa parut necesar.

UNDE pot face terapie?Sint cabinete specializate,sau la orice medic psiholog?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Babisa spune:

Pot spune ca am trecut printr-o situatie asemanatoare...fostul meu iubit (22 ani avea la vremea aceea)inainte de a fi cu mine(eu aveam 18 ani pe atunci)se droga,asta am aflat la 2 saptamani dupa ce am inceput relatia cu el...sunt total anti drog si detest oamenii care o facpur si simplu nu vreau sa ii inteleg ,oricate scuze ar gasi ei...in secunda in care am aflat ca se droga (nu era chiar dependent ,dar o facea dstul de des pt distractie)i-am spus sa alega intre mine si droguri ,altfel nu continui relatia cu el...era foarte indragostit de mine,asa ca m-a ales.Am stat aproape 2 ani impreuna,timp in care sunt mai mult ca sigura ca nu a mai pus gura pe asa ceva (tin sa precizez ca folosise si seringa inainte...deci nu era ceva dfoarte usor).
Ceea ce vreau sa spun este ca acest baiat are nevoie de un suport moral si un indemn care sa vina din partea cuiva care nu face parte din familia care deja il cunoatse,deja e parte din el,deja formeaza un tablou in care el este asa cum este.Lui ii trebuie o schimbare majora in viata,ceava care sa il determine sa se lase cu adevarat si definitiv.Din punctul meu de vedere,o fata de incredere,ar putea schimba treaba asta,i-arschimba viata,ar invata ceva mai bun si mai frumos decat drogurile,dupa cum toate stim ,doar sufletul e mai puternic decat psihicul.
Ata este parerea mea.imi cer scuze daca m-am expimat incoerent ,dar ma calareste bebelina mea si imi fug ideile prin cap.Sper sa nu fiu inteleasa gresit
Bafta si sanatate multa

Mergi la inceput

Simona, pentru detalii de contact imi poti scrie pe PM.

Mergi la inceput