Nelamuriri fluturas salarii
Va rog sa ma luminati si pe mine in legatura cu ultimul fluturas de salarii pe care l-am primit, pentru luna februarie.
Eu toata luna februarie am fost in concediu ingr. copil, platit cu 85%.
In fluturas scrie ca am fost platita de buget pentru 20 zile si evident realizat regim normal 0 ore.
Ce nu inteleg eu este de ce nu mi-a fost oprit somaj 1%, CAS 9.5% s-au oprit 31lei, dar sanatate 6.5% este iar 0, deci nu s-a oprit nimic. Baza de impozitare este 0, impozit 0. Este corect sa nu mi se opreasca impozit?
Daca in viitor voi avea nevoie de vechime ce fac eu cu luna asta cu impozit 0?(adica daca mai vine un bebe)...
Va multumesc!
Raspunsuri
camel1976 spune:
M-am uitat si eu pe fluturasul din decembrie 2005. Acela e ultimul primit de la locul de munca, cind primeam indemnizatie crestere copil 85% din salariul mediu pe economie. Din luna ianuarie primim 8 mil prin posta/card dupa noua lege, nu? Tu cum de mai primesti fluturas de la servici si in februarie? Stiam ca toate mamicile intram sub incidenta noii legi.
Oricum m-am uitat pe fluturas si de cind am intrat in concediu de crestere copil mie nu mi s-a mai oprit impozit pe salar, asigurare sociala se opreste doar 1 leu (cred ca nu permit programele informatice de salarii de la locul meu de munca sa puna 0), contrib somaj nu se opreste si la contrib ind asig. soc iar au oprit 1 leu (cred ca asa fictiv). In rest se mai opreau doar rate CAR si contributie sindicat, daca ai asa ceva.
Deci nu te nelinisti ca nu au oprit impozit si somaj. Si eu vreau un al doilea bebe si concediul crestere copil2 sa fie in continuarea celui pentru primul copil. Am intrebat si eu pe forum si pe la cunoscuti si raspunsul e ca se poate , considerindu-se ca perioada concediului de crestere copil este asimilata ca perioada de contributie.
Avalon spune:
Pe perioada cat beneficiati de concediu de ingrijire a copilului contractul de munca este suspendat, dar perioada este considerata stagiu de cotizare (deci vechimea 'merge' in continuare, nu este intrerupta). Intr-adevar, indemnizatia de crestere a copilului nu este impozitata (este scutita) cu impozit pe salarii/venit. Nu are nici o legatura faptul ca nu s-a retinut impozit cu vechimea in munca. Legea Asigurarilor Sociale prevede ca perioada de concediu de crestere a copilului constituie stagiu de cotizare (la pensie).
Este inutil sa fim mereu ingrijorati pentru ziua de maine fiindca fiecare zi vine cu problemele ei. La urma urmei, azi este ziua de maine pentru care iti faceai probleme ieri.