prea multa bazaiala sau ton plangacios
Copilul meu in varsta de 3 ani si 9 luni e un copil foarte afectuos la fel ca si mama sa dealtfel. Anul trecut in toamna a inceput gradinita dar dupa nici o luna de gradinita am fost nevoiti sa il retragem din cauza ca s-a imbolnavit de astm si medicul ne-a sfatuit sa il tinem acasa deocamdata.Asadar eu ma ocup de el, ne jucam impreuna, ne pupam si ne iubim mult si in felul asta s-a creat si o dependenta mai mare decat normalul, cred eu.Problema este ca tonul sau bazait in legatura cu tot soiul de mici probleme ma face sa ma gandesc daca am gresit undeva. Poate sunt muuult prea afectuoasa cu el sau poate l-am rasfatat prea mult.Vreau sa spun ca pe sot deja il scoate din sarite tonul copilului. Si sotul il iubeste la fel de mult si il rasfata dar cand il aude cu bazaiala aia se enerveaza. Am incercat sa ii explic sa nu mai vorbeasca pe tonul asta ca nu ii mai raspundem, am incercat sa il ignoram cand il auzim asa dar fara rezultat.Nici eu nu stiu cum sa reactionez. Zilnic e imposibil sa nu il auzim vorbindu-ne pe tonul asta. De exemplu propozitii de genul:- vreau sa se faca cald afara.- hai sa ne mai jucam.- da-mi ceva dulce.- cand mai vine tataia pe la noi?- cand mergem la cutare sau cutare?- vreau sa desenez.Le spune pe un ton bazait de efectiv simt si eu ca nu mai stiu ce sa fac.Si tot asa zi de zi, predomina acest ton si pe langa asta incepe sa bazaie atunci cand se intampla lucrurui banale, de exemplu ii cade o masinuta pe jos, sau incearca sa deseneze ceva si nu reuseste.Nu stiu unde am gresit si nu stiu nici ce ar trebui facut.AStept sfatuile voastre.
mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002) www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41618" target="_blank">Povestea-nasteriiwww.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=66122" target="_blank">Haideti sa militam PENTRU APLICAREA LEGII IMPOTRIVA FUMATULUI IN SPATIILE PUBLICE, sa facem ceva pentru copiii nostri!!! desene noi
Raspunsuri
Andrada spune:
Mie intrebarile mi se par ok, dar ce inseamna biziit? Adica plingacios?
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
light spune:
Da, deci bazait sau plangacios, sau marait, sau nemultumit, sau genul acela de comportament al copilului f obosit cu care nu te mai intelegi si nici nu plange da nici normal nu vorbeste ci ca un copil nemultumit si obosit si plangacios. Si asta nu in permanenta sau doar cand e obosit, dar in cea mai mare parte a timpului. Cand e obosit mi se pare ok sa se manifeste asa, dar cand nu e obosit...
mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002) www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41618" target="_blank">Povestea-nasteriiwww.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=66122" target="_blank">Haideti sa militam PENTRU APLICAREA LEGII IMPOTRIVA FUMATULUI IN SPATIILE PUBLICE, sa facem ceva pentru copiii nostri!!! desene noi
Simonna spune:
Lucia, o sa para dur ce zic eu, dar chiar trebuie ignorat la singe.
Se miauna si se miorlaie si se biziie in loc sa vorbeasca normal, te lasi jos, la nivelul lui, il privesti in ochi serios - serios si-i zici: "nu tine cu mine miorlaiala! Repeta frumos: cind vine tati acasa?". Nu repeta, ii mai spui sa repete de citeva ori dupa care ii frigi un time out, 2-3 minute. Varianta indulcita este sa-l "recompensezi" o vreme. Adica sa-i zici sa repete ca atunci mergeti in parc (ca tu oricum mergi cu el in parc :) )Nu repeta... adio parc. Da' serios.
Si tine-o asa citeva saptamini, sa priceapa de-adevaratelea ca nu glumesti.
Asa am facut noi cu Atomix. Si i-a trecut urgent, dar eu mereu am fost genul "asta nu tzine cu mami!" si copilul stie cind trebuie s-o lase balta ca mai mult rau isi face.
Pe de alta parte, avem prieteni care doar ii spuneau sa nu mai miorlaie copilului, nu luau nici un fel de masuri consecvent.. Ce crezi? I-a trecut. Acum are 7 ani si vorbeste normal, se miorlaie cind e obosit sau frustrat, dar asta e normal, pina si eu o tolerez la fiu-meu!
Cu drag,
Simonna
light spune:
Simona multumesc foarte mult, cred ca asta lipseste, fermitatea si consecventa. Bine ca nu e barbatu-meu aici ca mi-ar zice :" veeeeezi, eu ce ti-am zis?"
iren spune:
Lucia, parca-l descrii pe fi'miu, care are 3 ani shi 6 luni shi numai asha cere kestii, pe ton plingaretz, incerc sa fiu cit se poate de calma, nu-i traumatizat sau ceva de genul asta, nu-i ignorat sau dat la o parte, in general, asha ca nu shtiu de unde atita miorlaiala, daaar am invatzat sa nu-i dau ce cere decit atunci cind vorbeshte pe un ton normal, de ex "vreauuuu supiiicaaaa" io zic "ce-ai spus, ca nu te-am intzeles, vorbeshte clar, te rog" shi el zice "vreau supa, te rog!" Bine, nu merge de fiecare data, dar a inceput sa fie mai bine....
Io shi plozii turbulentzi
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.
MaryP spune:
Ce ma distrez !!! Auzi ..."bazait"...Nu era mai simplu, ton "miorlait" sau "plangacios" sau "matait" sau "alintat" sau....??? Hai mai, dar nu dramatizati asa. E si el mic si se alinta. Trebuie intr-adevar corectat ca sa nu-i ramana asa, dar aici este de fapt alta problema care tine de atitudine, si nu de "bazait". Cred ca vine de la lipsa de autoritate a parintelui si de la faptul ca intodeauna reuseste sa obtina ceea ce vrea folosind acel ton. Daca va vedea ca totusi acel ton va deranjeaza cu adevarat si veti lua pozitie in fata lui...pana la urma se va dezvata.
Dar, sa fim seriosi, asta chiar nu e o problema asa grava si chiar daca ar fi...tot noi suntem nervosi pe consecinta comportamentului nostru?? Normal ca daca il rasfatam, va ajunge sa fie un rasfatat!
nunta mea
Maria si Razvan Mihai in burtica (28 sapatamani)
iren spune:
Mary, scuza-ne, te rog, ca postam subiecte cu "probleme" de o importantza extrem de mica. N-a spus nimeni ca este o problema mare, ci doar ca este ceva deranjant, la fel cum s-au cerut sfaturi, nu atitudini moralizatoare
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.
Alyssa spune:
Tonul ala plingacios pe mine ma zgiriie pe creier!!!...
Si Maya a avut o perioada in care numai asa vorbea!... Si acum mai face asa citeodata, cind este obosita.
Sarah, cea mare se mai miorlaie cind o pareste pe sora-sa mai mica... Offf...
In ambele cazuri, cind le aud primele intonatii de miorlaiala, le zic scurt: " A-a-a!!! ... Normal voice, please!" si automat ceva ce incepe cam asa "ma-aaa-aamaaa aaaa..." devine "mommy, can I have some milk, please" pe ton normal.
Le-am explicat ca ma irita tonul miorlait, ca nu suna fumos si ca trebuie sa se exprime cu voce normala.
Mie mi-a luat ceva timp (pentru ca nu dispare dintr-o data!), dar a mers.
Din cauza ca ma enerveaza atit de tare miorlaiala nu mi-a placut niciodata nici caracterul ala de desene animate "Caillou"... Un miorlait! :)
MaryP spune:
quote:
Originally posted by iren
Mary, scuza-ne, te rog, ca postam subiecte cu "probleme" de o importantza extrem de mica. N-a spus nimeni ca este o problema mare, ci doar ca este ceva deranjant, la fel cum s-au cerut sfaturi, nu atitudini moralizatoare
Scuze...nu m-am putut abtine....
Ideea nu era ca sunt probleme de "importanta mica" ci ca alintatul asta vine de la parinti, bunici...etc.Nu este ceva cu ce se naste copilul ca si cum ar fi vina lui... Nu am fost prea bine inteleasa.
nunta mea
Maria si Razvan Mihai in burtica (28 sapatamani)
light spune:
Iren, asa cum spui si tu, nici copilul meu nu e traumatizat, sau ignorat ci poate din contra, e prea rasfatat cum am mai spus mai sus. Asadar m-am pus deja pe aplicat aceasta metoda de a nu ii mai da nici o atentie sub nici o forma daca nu vorbeste frumos.Mary P astept cu nerabdare sa iasa Razvanel din burtica si sa fie sanatos, sa dea Dumnezeu sa stiti intotdeauna cum sa va comportati cu el si cum sa il cresteti, sa nu aveti nici un fel de probleme, nici banale ca ale mele dar nici grave.Pe de alta parte ca vaz ca esti si tu nelamurita, acest "bazait" a fost extrem de mult explicat pentru a se intelege ceea ce vreau sa spun.De dramatizat nu a dramatizat nimeni, nu am spus nicaieri ca ar fi o problema foarte grava si dupa cum ai citit (daca ai citit cu atentie) recunosc ca undeva am gresit si ca tonul acesta bazait, este nu INNASCUT ci cauzat de prea mult rasfat, lipsa de fermitate si consecventa din partea mea.INca o data iti doresc sa iti dea Dumnezeu destula autoritate si sa nu ajungi si tu ca si mine sa iti rasfeti copilul, sa iti dea Dumnezeu destul tact, destula rabdare si intelepciune incat sa stii sa nu cazi in nici o extrema, nici in cea a alintatului sau rasfatatului excesiv dar nici in cealalta, a ignorarii copilului, sau a aplicarii prea multor pedepse, sa stii sa fii si mama si prietena si educatia data de tine si sotul tau, sa dea roade excelente pentru copilul vostru. Acelasi lucru il doresc intregii familii, adica sot, bunici si alte persoane care se vor ocupa de educatia copilului.Alyssa, asa e, stiu ca va dura mult procesul de dezvat dar trebuie sa o scoatem noi la capat. Multumesc si tie pt ca mi-ai impartasit din experienta ta.