Ghimbir

Mai exact, ce fel de condiment este? Il gasesc in retetele de mancare chinezeasca, am vazut si mai devreme la "Gusta si savureaza" pe Euforia niste retete de ghimbir. La noi se gaseste in forma lui naturala, sau la pliculetze? Nu tin minte sa fi vazut ceva in genul asta- ca un hrean. E asa de tare incat nu poate fi folosit singur, trebuie ceva care sa-i mai atenueze aroma? Il folositi?
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ellinia_c/my_photos
Raspunsuri

Natasa spune:
Este o radacina care la noi se gaseste si in pliculete-pulbere si in stare naturala (arata ca hreanul, dar e mai strimb :)) E condimentul meu preferat, e foarte aromat si parfumat. Il folosesc in general la mincarurile cu pui. O reteta foarte buna e chiar cea de pe pliculetele cu ghimbir care se gasesc in magazine!


akella spune:
Da, da, exact cum spune Natasa, este o radacina pe care o poti gasi si la noi, fie macinata, la pliculet, fie in forma sa naturala; il poti gasi la mai toate magazinele mari, la hipermarket-uri (nu cred ca am voie sa fac reclama vreunuia, dar incearca si tu la acel lant de hipermarket-uri care are un magazin la Orhideea, altul prin Colentina, altul prin Militari etc.).
Despre retete, ce pot spune, merge foarte bine cu carnea de pasare, dar si cu cea de porc - am o reteta de purcel a la Frankfurt cu sos de ghimbir si portocala, de te lingi pe degete!
Ana


denizel spune:
Pentru iubitoarele ghimbirului: mi-a dat cineva o reteta de suc proaspat in care se pune si putin ghimbir. Este o bunatate!!!!
La 2 kg de mere, 4-5 morcovi si o sfecla mica, se da la storcatorul de fructe si o bucatica de vreo 5 cm de ghimbir. Incercati!
Cristina, ghimbirul arata ca un hrean cu mai multe "picioruse".
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.



Alyssa spune:
Ghimbirul este acelasi lucru cu "ginger" in engleza, nu?
Eu il folosesc si ca ceai. Fierb apa si adaog ginger taiat feliute subtiri sau il dau prin raziutoare. Las ca sa fiarba un pic de tot, acopar si dupa citeva minute il amestec cu miere si un pic de lamiie. Este nemaipomenit de bun atunci cind simti ca te ia raceala. Te incalzeste instantaneu si raceala se duce.
Sub forma de ceai este bun si la durerile de incheieturi fiind un bun antiinflamator.
La gatit, il adaog la pui la cuptor cu orez si stafide, ii da un gust exotic.
Am auzit ca este si un bun afrodisiac.


Alyssa spune:
Gingerul pudra eu il folosesc in compozitia de aluat de "gingerbread cookies", ceva ce aduce a turta dulce sau fursecuri cu mirodenii.
Gingerbread cookies sint favoritele copiilor aici, se fac in forma de oameni si de decoreaza frumos. Mie imi place sa le fac in diferite forme si sa le migalesc la decorat. Va pun citeva linkuri cu modelele care imi plac mie
http://www.isobelandco.com/catalog/index.php?cPath=21_65&osCsid=15825158a301db5db2631a9d20388d19
http://www.isobelandco.com/catalog/index.php?cPath=21_35&osCsid=15825158a301db5db2631a9d20388d19
haideti sa va dau si reteta de aluat:
125 gr unt
1/3 pahar de zahar brun (puteti folosi si alb)
1/4 pahar de gulcoza lichida (corn syrup)
1 ou
1 pahar de faina alba
1 pahar de faina graham (sau in lipsa de asa ceva, folositi 2 pahare de faina alba)
1 lingurita rasa de bicarbonat
1 lingurita de ghimbir pudra
Se incalzeste cuptorul la 180c.
Se bate untul cu zaharul si siropul pina devine cremos si usor
Se bate apoi oul.
Se pune faina si se amesteca cu mina formindu-se un aluat usor de lucrat, cam 2 minute.
Se intinde cam la grosinea de 5mm sau mai gros, dupa preferinta. Se taie cu formele.
Se pun in cuptor pentru 10 minute.
glazura:
1 albus de ou batut
1/2 lingurita de zeama de lamiie
1 1/4 pahar de zahar pudra
Coloranti
Albusul se bate spuma, se incorporeaza treptat zeama de lamiie si zaharul pudra. Se imparte aceasta pasta in functie de cite culori vreti sa folositi.
Eu pun pasta de decorat in pungulite de sandwich si tai un pic coltul.
Ca sa umplu pungulita, pun coltul intr-un pahar gol, e mai simplu.
Se lasa fursecurile sa se zvinte bine si se pun intr-o cutie ermetica.
Edit : ca am uitat sa pun la ingrediente o lingurita rasa de bicarbonat! Sper sa nu fi stricat cuiva produsele cu reteta incomplecta!!! Mii de scuze!...


Alyssa spune:
La amestecul pentru glazura eu mai pun si un pic de unt sau margarina moale, pentru ca ii da un luciu frumos si se lucreaza mai bine.


ellinia spune:
... de abia astept sa merg la cumparaturi!
Multumesc!
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ellinia_c/my_photos


akella spune:
Purcel a la Frankfurt
Ingrediente: 1,5 kg cotlet (sau pulpa) de porc, sucul de la 2 portocale, 3 lg. zahar brun, 100 g bacon afumat, 1 pahar vin alb, 1 varza mica murata, 1 kg cartofi mici, 1 lg. mustar, 1 lg. ghimbir, sare, piper
Carnea se freaca bine cu sare si piper si se asaza intr-o tava captusita cu folie de aluminiu. Se amesteca mustarul cu sucul de portocale, vinul si ghimbirul si se toarna sosul peste carne. Varza bine scursa se asaza, foaie cu foaie, in jurul fripturii. La fel se procedeaza si cu cartofii curatati si baconul feliat. Se toarna putin ulei si se acopera cu folie de aluminiu. Se da 50 de minute la cuptor.
Daca se doreste friptura mai rumenita (mai colorata), atunci se scoate folia si se lasa tava la cuptor inca 15-20 de minute.


Carmen_Marieta spune:
uitati ce stiu eu despre ghimbir:
- Rizomul de culoarea nisipului, cu aspect ciudat, caracterizeaza planta originara din Asia de Sud-Est. Cunoscut de vechii greci si de romani, ghimbirul a devenit un condiment raspandit in Europa de-abia la sfarsitul secolului al XIII-lea si apreciat mai ales pentru virtutile sale afrodiziace. Are o aroma picanta, piperata, uneori iute, potrivita pentru sosuri, carne, pui, peste, fructe de mare, mancaruri de legume, marinate, orez, supe, dar si pentru prajituri, bauturi sau fructe (in special mere si banane). In Japonia, ghimbirul marinat insoteste aproape intotdeauna preparatele sushi. In bucatarie, este de preferat ghimbirul proaspat, in locul celui uscat sau macinat, deoarece are o aroma mai puternica.
Ghimbirul proaspat trebuie spalat si curat de coaja, apoi se taie marunt sau se da pe razatoare. In functie preferinte, se poate pune in mancare de la inceput (aroma discreta) sau la sfarsit (aroma va fi mai puternica). Ghimbirul este antiseptic, tonic, diuretic, combate febra, stimuleaza pofta de mancare. Combate balonarea si ajuta in cazul racelilor, tusei, raului de masina si durerilor reumatismale. Ceaiul de ghimbir se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa, se lasa sa fiarba acoperit 3 minute.
Am avut de facut un studiu despre toate condimentele...
