Suferinta dupa....haine
Sa va spun si eu ce "problema" avem noi...pe scurt: fetita mea traieste intr-o lume roz....
Pana la 4 ani nu a fost absolut deloc interesata de imbracaminte, puteam s-o imbrac cu orice si in oricare combinatie ca n-o interesa deloc. Apoi treptat-treptat, odata cu intrarea la gradi, a inceput sa devina mai interesata de haine, sa si le aleaga ea singura, modelele si culorile, iar in ultimul an cam 70 % din hainele ei sunt roz (sau lila). Este bineinteles influenta mediului pentru ca toate fetitele mai marisoare de la gradi au la fel, haine roz.
Zilele trecute am avut o scena cu ea care m-a pus pe ganduri, pentru ca am vazut cat de nefericita poate deveni doar din cauza unor haine sau culori.
Cand am vrut sa iesim afara in week-end, ea a inceput sa planga ca nu vrea sa se imbrace cu geaca de iarna (care, vai, nenorocire mare, este portocalie ! eu am cautat asta iarna sa-i iau roz, asa cum vroia ea, dar nu am gasit, am gasit-o p-asta portocalie si pe moment, dupa cateva fitze, a acceptat-o totusi si a spus ca o s-o poarte). Insa dupa aia a inceput sa nu-i mai placa prea mult, iar sambata statea in brate cu geaca roz, care-i subtire, de primavara si plangea de sarea camasa pe ea ca ea vrea numai cu geaca aia, ca altfel nu iese afara). In sfarsit, cu chiu cu vai am convins-o sa iesim afara si in timpul asta eu am incercat cat am putut sa-i atrag atentia la altele, dar destul de des ea isi amintea de "problema" ei si ma tot intreba: " Dar lumea nu zice ca am geaca urita ? " eu : "nu, Laura, nu zice nimeni asa ceva; nu se uita NIMENI la geaca ta, stai linistita! " ; apoi : "Da daca ma intalnesc cu Ludwig si zice ca am geaca urita ?" ; Ludwig e un vecin, un prichindel de 3 ani, care va dati seama, ca putin ii pasa lui de geaca Laurei; sau "daŽ geaca mea e mai frumoasa ca paltonu tau, nu ?" si tot felul de intrebari d-astea. Aproape tot drumul a fost nefericita si chiar a vrut sa ne intoarcem mai devreme acasa din acest motiv !!!!!
NU stiu, mi se pare foarte trist ca inca de la varsta asta sa dea atita importanta unor haine, unor cirpe, la urma-urmei.
Mi-amintesc ca si eu am suferit din cauza hainelor, dar asta prin adolescenta, nu chiar cand eram asa mica; la liceu si in tineretile mele si eu am suferit de multe ori gandindu-ma ca "ce-o sa zica x", " ca eu n-am la fel ca y", "ca z are mai multe haine si mai frumoase", dar pe masura ce-am imbatrinit am constatat ca poti sa fi super-fericita purtand chiar si niste blugi jerpeliti sau short si pe de alta parte poti sa fi "regina balului" din punct de vedere al hainelor si al look-ului, dar sa fi cel mai nefericit om de pe pamant. Asa ca filozofia mea de viata s-a schimbat si acum consider ca hainele nu sunt importante (desigur, asta nu inseamna sa umbli neingrijita sau sa arunci pe tine cine stie ce combinatii de culori)si eu tot timpul i-am spus fetitei mele ca nu conteaza imbracamintea atit de mult, ca sunt altele mult mai importante, dar se pare ca influenta societatii in care traim e mai puternica decat cuvantul meu. IN Japonia era la fel, toate fetitele erau cu roz + ca acolo mai era/este si moda "Kitty chan" (pisicutza Kitty); toate fetitele, pana la adolescente, "trebuiau" sa aiba fie tricou cu Kitty chan, fie caciulitza cu Kitty chan, gentuta Kitty chan si tot felul de accesorii erau musai "marca" Kitty chan. Ei, am scapat de Kitty chan si am ajuns in lumea "rosa"....oare asa este si in Romania moda la fetite, totul numai roz ??
eu ii cumpar doar hainute roz / mov / rosii si sper sa nu vrea alte nuante
Cat am fost io mica, singura culoare care exista in jurul meu era albastrul. Atat. Nu acceptam altceva. Mi-a trecut cu timpul, am cerut peretii roz, am avut perioade in culori ... acuma imi place negrul
Daria & Giulia (2004 08 16)
Haideti la bazar sa-l ajutam pe ALEX !
Supercopiii iulie/august 2004
Principesa spune:
Elena, eu inteleg punctul tau de vedere si mi se pare ok. Insa tu intelegi punctul de vedere al fetitei? Pentru ea nu acele carpe in sine sunt importante ci dobandesc semnificatia imaginii ei. Ele o pun pe ea in valoare sau nu. Despre asta e vorba. Si faptul ca ea nu se simte frumoasa si valoaroasa in sine este o problema.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala
Elena spune:
mamagiuliei, cel putin pe vremea cand iti placea tie albastru, nu toata lumea purta albastru, nu ? dar la fetita mea la gradi rozul e aproape uniforma.
Principesa, multumesc mult pentru raspuns !! da, ai mare dreptate in ce spui tu si sa stii ca eu o inteleg ca acele hainutze roz au o semnificatie importanta in ochii ei si ea considera ca tocmai ele o pun in valoare ! insa mi se pare destul de trist pentru ca uite-te si tu cat de putin ii trebuie ca sa devina nefericita !
In ceea ce priveste faptul ca nu se simte frumoasa si valoroasa in sine, este intr-adevar o problema, dar sa stii ca nu este numai problema ei !! eu o vad mai degraba o problema a societatii in care traim, pentru ca am mai vorbit si cu alte mamici de la gradi si exact la fel am inteles ca sunt si ele. NUmai daca sunt imbracate in roz, numai daca au clame de par cu fluturasi sau inimioare sau mai stiu eu ce se simt frumoase ! si hai sa spunem ca asta n-ar fi asa o problema la varsta asta, dar pe masura ce cresc e posibil sa ramana conditionate tot de astfel de criterii, nu ? sa se simte fericite/frumoase/valoroase numai daca se imbraca intr.un anumit fel, cu o anumita culoare, iar daca se intampla sa nu poata gasi acel lucru ori eu nu pot sa-i cumpar tot ce isi doreste ea, atunci cade tot cerul pe ea...si e normal asa ?
Altfel, nu mi se pare un copil care n-are incredere in ea, ba de multe ori braveaza ca ea e "cea mai cea", atunci cand se compara cu alte fetitze; dar din nou asta am observat ca fac toate celelalte fetitze de varta ei ( 6 ani adica).
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
corinadana spune:
Elena si eu am o pustoaica de 6 ani! Noi nu avem problema culorii ci doar a hainelor sa fie elegante!Ea nu vrea sa fie ca celelalte! Ea vrea sa fie Raluca. Poate ii sugerezi si tu asta!
Stai linistita ca o sa i treaca! Or sa vina altele si altele!
corinadana mama Ralucai www.ralucaostoia1.exploretalent.com
Principesa spune:
Elena, din pacate societatea de consum face victime la varste tot mai fragede. Iar influenta mediului o reprezinta atat familia cat si alte contacte sociale.
Intr-adevar e trist acest curs al societatii care se grefeaza pe o vulnerabilitate a valorii personale si creeaza o dependenta de produsele oferite. Insa daca din partea familiei ea va primi incurajari pentru ceea ce este si nu pentru ce face s-ar putea ca in timp ponderea acestor influente nocive sa se reduca. Succes!
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
bebe03 spune:
fetitele noastre au o personalitate foarte accentuata de la virste fragede, traiesc in alte timpuri...si depinde si ce vad acasa
de ce spun asta ca daca au linga ele o mama eleganta o copiaza daca nu...fac cam ce vad
fetita mea...e "o adevarata printesa" asa spune ea si nu e bine sa o contrazici ca e de rau....are parul lung pina la fundic ca"asa au printesele" si nu putem sa o mai tundem neam!
vrea sa se imbrace numai in rochii elegante din voal chiar daca e iarna! ce conteaza, doar e printesa si nu-i e frig! are 5 ani si are in sifonier mai multe rochii decit am eu, ca nu-si doreste altceva cu nici o ocazie, decit rochii, nu iese din casa neparfumata sau fara gentuta sau fara luciu pe buze
a fost un cosmar in iarna asta mersul la gradi, ca nu vroia pantaloni grosi sau caciula, acolo o schimb in rochite, in fiecare zi alta pe care si le alege singura dimineata, ca ce eu nu ma schimb zilnic cu altceva, ea de ce nu ar face la fel...desi la gradinita majoritatea fetitelor poarta pantaloni
la culori nu are prea multe preferinte, intradevar rozul e preferat, dar imbraca si rosu sau albul care dupa mintea ei e specific printeselor...
cind la gradinita una din prietenele ei s-a tuns a certat-o rau de tot i-a zis ca nu mai e printesa ca s-a tuns si fetita aceea a plins rau de tot
astea sunt doar citeva exemple
daca mai vreti sunt pe faza
nicol
Ps. eu sunt mindra ca e asa de mica cocheta( mai putin cind face pisu pe ea, atunci ii zic ca nu mai e printesa ca printesele fac la baie, dar asta e un alt subiect expus mai sus de mine)
ruxandra_sb spune:
Eu am observat la nepoata mea (5 ani) aceleasi "fitze".
Cred ca tin foarte mult si de atitudinea mamei. Ea o incurajeaza sa fie "eleganta" si "aranjata", lalala, si apoi tot ea se plange cand tanara domnisoara exagereaza.
Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag
Principesa spune:
Ruxandra, ai pus degetul pe rana!
Elena spune:
Fetelor, multumesc mult pentru raspunsuri !
Ceea ce a scris bebe03 descrie foarte bine ce am vazut si eu aici....de exemplu, cu acea fetitza care a plans pentru ca toate fetitele au certat-o ca s-a tuns !! imi inchipui ce a fost in sufletul bietei copile la varsta asta la care nevoia/dorinta de apartenenta la grup este atit de puternica !!
Ideal ar fi cum spunea corinadana ca este fetita ei, ca vrea sa fie doar ea insasi (o fi probabil si influenta "individualismului american" ?), insa aici observ ca mai putin se pune accent pe a fi "tu insati", cat mai degraba pe " a fi la fel ca ceilalti". Eu am incercat si asta, sa-i spun ca fiecare om este special si valoros in felul lui si ca nu trebuie sa se ia dupa altii, dar toate cuvintele mele dispar subit din capul ei cand se imbraca dimineata si se gandeste "ce-o sa spuna prietena x si y despre bluza/rochia/ciorapii/geaca ei ".....
Si intr-adevar, asa cum zice ruxandra, atitudinea mamei conteaza foarte mult, dar uite ca sunt cazuri, cum este al meu, in care copilul prefera sa copieze alti copii decat pe mine, cel putin in aspectul asta ! eu o incurajez mereu catre simplitate si modestie si de cate ori ii cumpar cate ceva ii spun ca nu lucrul respectiv o face mai dragutza, ca ea este dragutza oricum, chiar si fara haine (+ faptul ca frumuseatea omului nu sta neaparat in frumuseatea chipului, ci in cea interioara; si ii reamintesc din cand in cand exemplul cu mama vitrega a Albei ca Zapada, care desi avea atitea haine frumoase si era frumoasa la chip, era totusi atit de hidoasa prin rautatea ei); chiar m-a intrebat odata foarte mirata: "cum adica sunt dragutza chiar si dezbracata ?" mirarea ei era foarte sincera si nu-i venea sa creada ca este asa si in continuare nu sunt sigura ca ma crede....
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
mihaela amalia spune:
Si eu am o prietena care are o fetita de 5 ani.Si la ea totul trebuie sa fie roz, cred ca e un "virus" ceva
Tare mi-e frica ca va veni si vremea mea cand imi voi smulge parul din cap.Mai am putin, totusi....
SITE AMALIA
Sa nu traim spunand ca nu se poate, trebuie sa ne pastram speranta.