contract de colaborare

contract de colaborare | Autor: 26octombrie

Link direct la acest mesaj

Hop si eu, timid, cu o intrebare: voi intra in concediu de maternitate. Pentru cele 4-5 luni pe care le voi lipsi, vine cineva in locul meu, sa acopere o parte din taskuri (eu sunt masochista, o parte le iau acasa!). Nu vrem sa ii facem angajarea cu cartea de munca, pe perioada nelimitata, am vrea sa folosim un contract de colaborare. Cum trebuie procedat (tot eu trebuie sa-l fac), unde merg? ce implica asta din partea firmei? dar din partea ei? adica cine ce obligatii bugetare are de platit?? Poate ma ajutati si pe mine, si-asa am mai putin neuroni decat inainte, si aia sunt epuizati...

Multumesc frumos

Luana si Hora

Hora Lucia
Lisboa 2005

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kriss79 spune:

Contractul de colaborare presupune o prestare servicii,trebuie ca persoana in cauza sa fie persoana fizica autorizata, sa aiba facturier, stampila ..Nu mai exista "conventia" daca la asta te gandeai.Daca este PFA se face un contract de colaborare intre cele doua parti, se taie chitanta, factura pentru serviciile prestate, lunar.Angajatorul nu ii plateste nu are obligatii bugetare pentru PFA.PFA isi plateste singura toate obligatiile bugetare.

Cristina S.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

In afara contractului de colaborare (pe care l-a 'descris' foarte bine mai sus Kriss) mai exista alte 3 posibilitati:

- contract de munca norma intreaga (8 ore) pe durata DETERMINATA de timp; in cazul asta obligatiile bugetare sunt cele obisnuite (contributiile sociale de virat la stat in cuantum obisnuit, ca si la contractul de munca pe durata nedeterminata);

- contract de munca norma partiala (2 ore), si in cazul acesta impozitele la stat sunt evidentiate pe stat si virate;

- contract prestari servicii (conventie civila), in acest caz se vireaza la stat impozitul pe veniturile obtinute din desfasurarea unor activitati in baza contractelor civile- respectiv lunar 10% din suma platita.

Este inutil sa fim mereu ingrijorati pentru ziua de maine fiindca fiecare zi vine cu problemele ei. La urma urmei, azi este ziua de maine pentru care iti faceai probleme ieri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Din cite stiu eu, poate exista angajare cu contract de munca pe durata determinata, dar cu timp partial, care este de minim 2 ore pe saptamina. In cazul asta, angajatorul plateste toate taxele catre stat, corespunzatoare salariului pe cel x ore de munca saptaminale.

Incearca o intrebare la subiectul despre MLM, pt ca multi care au o afacere de genul asta sunt microintreprindere, in care ai obligatoriu un salariat (si de obicei isi angajeaza o ruda cu un numar mic de ore).

Boghi

http://community.webshots.com/user/bogdanai

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by bogdanai

Din cite stiu eu, poate exista angajare cu contract de munca pe durata determinata, dar cu timp partial, care este de minim 2 ore pe saptamina. Legislatia prevede minim 10 ore pe saptamana (respectiv 2 ore pe zi, cum am scris mai sus), in cazul contractelor de munca cu TIP PARTIAL, indiferent daca sunt incheiate pe durata nedeterminata sau pe durata determinata de timp.In cazul asta, angajatorul plateste toate taxele catre stat, corespunzatoare salariului pe cel x ore de munca saptaminale.

Incearca o intrebare la subiectul despre MLM, pt ca multi care au o afacere de genul asta sunt microintreprindere, in care ai obligatoriu un salariat (si de obicei isi angajeaza o ruda cu un numar mic de ore). S-a schimbat legislatia in ceea ce priveste microintreprinderile, referitor la nr de salariati, respectiv pot avea intre 0 si 9 salariati.Boghi

http://community.webshots.com/user/bogdanai

Este inutil sa fim mereu ingrijorati pentru ziua de maine fiindca fiecare zi vine cu problemele ei. La urma urmei, azi este ziua de maine pentru care iti faceai probleme ieri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

Va multumesc mult pentru raspunsuri! Daca fac un contract cu norma intreaga, pe durata limitata (am inteles ca asta ne trebuie, nu?), cum fac? il scriu si merg cu el ca si cum ar fi un contract normal? se modifica ceva si in depunerile lunare, in toate programele alea minunate?? Trebuie se evidentiez undeva ca e contract limitat ca durata?

Luana si Hora

Hora Lucia
Lisboa 2005

Mergi la inceput

Luana, completezi un contract de munca -TIP, iar la capitolul C. DURATA CONTRACTULUI tai cu o linie pct. a) NEDETERMINATA si completezi la pct.b) DETERMINATA, de 1 luna, (sau 2, ... sau x luni), pe perioada cuprinsa intre data de si data de / pe perioada suspendarii contractului individual de munca al titularului de post.

Legea permite ca, in perioada cat titularul de post (adica tu) esti in concediu de crestere a copilului (adica ai contractul de munca suspendat) sa poata fi angajat pe perioada determinata altcineva.

Contractul se inregistreaza in termen de 5 zile de la data incheierii lui la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Mergi la inceput

Toate 'depunerile lunare' sunt obisnuite, nu se schimba nimic, in sensul ca salariatul apare in ele, dar nu se specifica nicaieri faptul ca e angajat pe durata determinata (vorbesc de declaratiile lunare la Casa de Pensii, Oficiul de Somaj si la Casa de Asigurari de Sanatate).

Ma bucur daca ti-am fost de folos

Mergi la inceput

Avalon, iti multumesc tare mult, mi-ai fost de ajutor! Mai am o intrebare mica mica. In toate depunerile lunare eu nu mai trebuie sa apar, din moment ce nu cotizez cu nimic, asa-i? Sau sa ma trec cu valori zero??!

Luana si Hora

Hora Lucia
Lisboa 2005

Mergi la inceput

Datorita faptului ca in perioada cat vei fi in concediu de crestere a copilului (a nu se confunda cu concediul de maternitate, cel de 126 zile) contractul deu de munca este suspendat (dar constituie stagiu de cotizare la pensii), vei apare numai pe declaratia lunara de CAS (cea care se depune la Casa de Pensii) cu valoare 0 dar se bifeaza "zile suspendate" zilele lucraoare din luna respectiva (dar sigur ca stie contabilul ce are de facut!).

Mergi la inceput

avalon, eu te intrebam pentru ca nu avem un contabil, eu le fac. si eu am invatat pe parcurs, dar unde dau de lucruri noi intreb ....
oricum, nu vreau sa stau in CIC, daca o fi sa stau o luna doua intreb atunci. deocamdata ma intereseaza CM, e ca un concediu medical, nu? ma trec peste tot adica.

Luana si Hora

Hora Lucia
Lisboa 2005

Mergi la inceput