Retete din soia boabe!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nora2005 spune:

quote:
Originally posted by Gyna

Eu fac lapte din soia in felul urmator: pun boabele de soia alese si spalate in prealabil, la inmuiat de pe o zi pe alta si mai schimb apa din cand in cand. A doua zi dau prin blender boabele impreuna cu apa, eu pun 7 linguri de boabe la o cana de apa si tot asa pana termin cantitatea. Rezulta un lapte pe care-l fierb cam 10 minute (din momentul fierberii) insa trebuie amestecat cu o lingura de lemn pt ca altfel se prinde de oala.Dupa ce a fiert se strecoara si rezulta laptele de soia + un fel re rezidu pe care eu il folosesc la sarmale sau fac din el chiftelute. Daca vrei sa faci branza, pui laptele din nou pe foc si cand incepe sa fiarba adaugi zeama de lamaie sa se branzeasca, il strecori si gata branza.
Sper ca ai inteles si ca ti-am fost de ajutor. Oricum daca ai nelamuriri mai intreaba-ma.
Gyna

Super. O sa incerc si eu. Daca stai sa faci o analiza rapida, un kg de soia boabe costa 40.ooo. Din acest kg poti sa faci si brinza si lapte. Care fiecare e 50.000 ! Dar nu se fierb inainte boabele, inteleg. Eu deja le-am pus la fiert. O sa incerc sa fac ceva din acestea, o tocanita...nu stiu...ceva...si next time, incerc si ce ne-ai spus tu
Multumesc mult !

Nora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nora2005 spune:

nora

quote:
Originally posted by claudia_a

am facut lapticcccc.... e delicios! Am pus zahar vanilat si a iesit foarte gustos!
O sa fac din nou, pentru ca deja... nu mai este!
Eu am dat boabele la storcatorul de fructe si a iesit super esenta pe care am amestecat-o cu apa plata si am dat-o intr-un clocot pe foc!

www.babiesonline.com/babies/i/ioana%5Fnasturica" target="_blank">Ioana nasturica
Noi si Ioana

Merci ! Tocmai ma gindeam ca nu am blender. Dar am storcator !!!

Nora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_a spune:

Nora, la noi in piata am gasit soia la tzarani cu 12.000 lei/kg! Super ieftina... si iti dai seama cate imi ies din juma de kg!
Acum a doua oara am mai extins putin reteta de lapte.
Sa vedeti cum l-am facut... am pus 500 gr soia la muiat de seara; a doua zi spre seara am dat la storcator (adaugand si cate o lingura de apa la fiecare stoarcere - sa se fluidizeze putin esenta de soia care iese); a rezultat cam 3/4 borcan de 400 gr de esenta de lapte!
Am pus intr-o oala pasta de soia rezultata dupa stoarcere cu 2 litri de apa si am dat pe foc cam 10 minute la foc potrivit; apoi am scurs printr-o strecuratoare foarte deasa (am una din plasa) fara a presa pasta - numai cat sa curga lapticul din ea! peste acest laptic am adaugat esenta din borcan, inca juma de litru de apa plata, un varf de cutit de sare (ii da un gust foarte bun) si 5-6 linguri de zahar brun - si am dat iar la foc vreo 10 minute - cat sa dea un clocot! Si gata lapticul e super bun si delicios! L-am baut cu cacao si miere cum zicea Gyna.
De ce am pus si pasta cu apa la foc??? Mi s-a parut ca pasta aia e foarte concentrata si ca as putea sa mai scot niste esenta de soia... era pacat sa nu o folosesc! Si chiar iese mai concentrat laptele asa si se poate pune si mai multa apa (2,5 litri cum am pus eu) - si asta din 6.000 lei soia si apa plata!
Asa cum am zis din pasta rezultata (am stors-o bine) am facut pungutze in congelator pentru sarmale.... ca tare bune au iesit si astea!
Gyna am sa caut si eu carub din asta ...
Ioana mea aseara voia sa bea "cafea" ... vazuse lapticul de soia cu cacao si zicea ca e cafea! Ea nu stie de lapte de vaca - ca are intoleranta la lactoza si era super incantata ca bea cafea ca mamaia!
I-a placut foarte tare si am sa-i dau ca sa suplinesc cat de cat lipsa laptelui de vaca!

www.babiesonline.com/babies/i/ioana%5Fnasturica" target="_blank">Ioana nasturica
Noi si Ioana

Mergi la inceput