Doua concedii crestere copil consecutive
Dragi mamici, am un baietel de 10 luni. Din mai multe motive am ajuns la concluzia ca e mai bine sa-i fac o surioara/fratior anul acesta, chiar daca imi va fi foarte greu cu 2 bebelusi si fara nici un ajutor.
Vreau sa intreb daca exista vreo mamica printre voi care e pe punctul de a termina concediul de crestre copil (pina la 2 ani) pentru primul copil si il asteapta pe al doilea. Cu atitea modificari legislative nu mai sunt sigura cum stau lucrurile. Daca sunteti in situatia acesta banuiesc ca sunteti informate la zi.
La ce ma refer:
a trebuit sa anuntati angajatorul ca asteptati copil , stiti ca este o lege pentru a proteja mamicile la locul de munca, care stipuleaza sa prezinti la locul de munca declaratie ca esti insarcinata in .. luni, ca sarcina evolueaza normal si ca data estimata pentru nastere este... (insotita de adeverinta de la medicul de familie).
apoi, bineinteles ca l-as programa pe al doilea astfel incit sa nu se suprapuna prea mult cele doua concedii de crestere copil (mai trebuie sa si reusesc faptic, ca teoretic e usor )....ideal pentru mine ar fi ca atunci cind implineste Tudor 2 ani sa fiu insarcinata in 7-8 luni cu al doilea...cum e cu concediul de 126 zile prenatal si lauzie? Trebuie sa ne ponteze angajatorul in concediu medical? Nu mai exista acea perioada de 6 luni obligatorie sa te intorci la lucru pentru a avea contributiile platite, nu?
iar apoi pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil pina la 2 ani (al doilea), am inteles ca e ok, caci se considera perioada de contributie concediul de crestere al primului.
Bineinteles ca as putea afla toate aceste amanunte, interesindu-ma la locul de munca, la serviciul de resurse umane, dar va dati seama ca nu vor fi incintati sa lipsesc 4 ani, si sa tin postul "blocat" , dimpotriva as vrea sa afle, abia cind va fi necesar sa merg la ei cu dosare si alte cele. Pentru mine sunt importanti banutii cit ii primim pentru crestere copil si nu as vrea ca dintr-o lipsa de informatii sa ma trezesc ca vine bebe2 si eu trebuie sa ma intorc la servici ca sa-mi fac lunile de contributie sau ca ajung sa stau 2 ani acasa fara nici un banut. Si asa e greu si sunt atitea cheltuieli cu micutii nostri.
Astept raspunsurile voastre si va multumesc de ajutor!
Raspunsuri
otis41 spune:
Camelia, CIC se considera stagiu asimilat. Deci daca nasti al doilea copilas vei beneficia de un al doilea CIC dupa ce se va termina primul. Ai dreptul la 126 de zile, adica 84 inainte de nasterea lui bebe, si 42 de zile din ziua cand l-ai nascut. Daca primul bebe a implinit 2 ani si inca nu ai nascut poti beneficia de acest concediu prenatal pana cand il nasti pe al doilea.
Sanatate!
Carmen
gicutza spune:
Chiar voiam sa deschid un subiect asemanator si va multumesc anticipat pentru raspunsuri...
Pe 25 martie baietelul meu implineste 2 ani, deci mi se termina CIC nt. 1.
Eu voi naste fetita pe 15 iunie anul acesta... Intentionez insa sa-mi mut cartea de munca de la fosta firma la firma sotului meu. Cu ce data ar trebui sa o mut astfel incat sa nu am probleme cu CIC nr. 2? Exact cu 25 martie sau pot cu 1 aprilie? Intre 25 martie si 15 iunie sunt aproximativ 85-86 zile deci m-as incadra si in concediul pre-natal...
Cum ma sfatuiti sa fac? Cand sa-mi mut cartea de munca de la o firma la alta? Si firma la care am acum cartea de munca e suficient de intelegatoare si mi-a spus ca putem face transferul cand vreau eu, fara nici o presiune din partea lor.. dar eu vreau sa-l fac atunci cand e cel mai bine fara a afecta nici CIC1 nici CIC2.
Multumesc anticipat...
Vlad
Sa traim bine!
camel1976 spune:
Carmen, iti multumesc de raspuns. Citisem si eu legile in vigoare, pe apucate ce-i drept cu baietelul in brate, dar cu atitea modificari legislative cite apar, imi era frica ca mi-a scapat vreun amanunt. Am vazut cita tevatura a fost cu depunerea dosarului la inceput de an in conditiile in care eram ok din toate punctele de vedere, ma incadram in lege, nici nu vreau sa ma gindesc ce ar fi, cite drumuri si telefoane aiurea cind as fi "intr-o situatie" speciala. Din pacate am multe mamici in jur, pe care le-a prins noua lege "pe picior gresit" si au ramas fara banuti in cei doi ani cit stau cu copilul.
Sper ca subiectul deschis de mine sa le ajute si pe alte mamici in aceeasi situatie, caci am vazut multe mesaje de la mamici care sunt in concediu de crestere copil si se gindesc la un al doilea copil.
Sanatate la toate mamicile si princhideii lor! Sa speram ca vine primavara si timpul frumos sa putem iesi mai mult la plimbare, ca ne-am saturat de vint si ploi! Dar deja pe acestea nu le mai putem controla noi...
ancutza74 spune:
Deci eu am intrat din cic primul copil in cical doilea copil. Am anuntat in scris institutia, mai bine zis am facut o solicitare catre jurista sa-mi raspunda daca beneficiez de al doilea cic. am vrut sa am in scris un raspuns ca sint patita, dar nu stiu daca legislatia te obliga la asta. Poti trece direct din un cic in altul daca trec mai mult de 42 de zile de la nastrerea copilului, fara sa mai faci zilele deconcediu de lauzie. De ex eu am nascut in octombrie si primul cic mi se termina in martie. Am mers cu primul cic piina in ianuarie cind am facut cerere pentru al doilea cic. Atunci era obligatorie fie executarea zilelor de concediu postnatal si dupa asta treceai in cic, fie cum am facut eu ( sa treaca mai mult de 42 de zile de la nasterea copilului).Mai citeste si tu legea odata eu am ramas cu impresia ca lucrurile nu s-au schimbat.
Ptr gicuta eu stiu ca se considers stagiu de cotizare pe luna achitat chioar daca daca nu e vorba de luna intreaga. Deci ai putea sa-ti muti cartea de munca incepind cu aprilie ( si se considera ca ai platit cotizatia si pe martie si pe aprilie), dar daca tot sepoate de ce sa nu sufli in ciorba, ca nu stii ce le mai da prin cap piina nasti tu.