Prajitura (tort) cu fructe
![](images/user_woman.png)
M-am gandit sa impart cu voi o reteta foarte apreciata la noi in familie asa ca va invit la o felie de prajitura cu fructe! E foarte "usoara" si racoroasa si marele ei defect e ca dispare "fugerator",rar ramane de pe o zi pe alta!
Pana acum am facut-o in tava dar ultima data am transformat-o in tort de Valentine-s Day si nici nu am apucat s-o admir (era foarte decorativa) pentru ca sotzul meu nu poate manca mai putin de cate 2 felii odata,oricat de groase le-as taia....
Asadar:
Are urmatoarele componente: blat,crema,fructe si jeleu (pe deasupra)
Blatul: Se face un pandispan clasic din 3,4,5 (sau mai multe) oua,in functie de marimea tavii. Blatul copt si racit trebuie sa aiba cam 1-1,5 cm grosime.
Se separa albusele de galbenuse si se bat spuma apoi se adauga zaharul (atatea liguri de zahar cate albuse avem,sa zicem,de ex. 3) si se bat bine in continuare pana cand se dizolva tot zaharul. Se adauga cele 3 galbenuse si se amesteca bine,apoi 3 linguri de faina (sau atatea linguri cate oua am folosit) pe rand si "in ploaie". In aluatul obtinut se pun la sfarsit 2 linguri de ulei. Se omogenizeaza bine si se toarna in tava teflonata sau unsa si tapetata cu faina sau pregatita dinainte cu hartie de copt!
Se coace la foc potrivit cam in 20 de minute (se incearca cu paiul sau cu o scobitoare)
Cat timp asteptam sa se coaca si sa se raceasca blatul putem pregati crema,fructele si jeleul
Crema: Se prepara o crema de vanilie (eu am folosit din cea din comertz,de la pliculetz (Dr.Oetker sau Darling) care se prepara rapid si la rece)
Fructele: daca sunt proaspete se cutata de coaja si se taie in bucati de forma si marimea dorita: daca sunt din conserva (compot) se scurg bine de zeama (eu am folosit ultima data (pentru tort) fructe exotice: ananas rondele(din conserva) ,kiwi,mandarine,banane – proaspete. La prajitura in tava obisnuita am folosit o conserva mare de “cokteil de fructe exotice”)
Jeleul: am folosit jeleu de portocale din comertz (Dr. Oetker),preparat dupa instructiunile de pe plic!
Cand toate componentele sunt gata le “imbinam” in felul urmator:
Se aseaza blatul inapoi in tava in care l-am copt. Peste blat se aseaza crema in strat cat mai uniform avand grija ca marginile sa fie bine acoperite! Se presata fructele sau se aseaza in modelul dorit si apoi se preseaza usor cu degetele ca sa intre in crema mai mult de jumatate din grosimea bucatii .Apoi se da un pic la rece sa se intareasca crema (cam ½ ora) .Dupa acest interval se toarna jeleul complet racit pe deasupra si se lasa in frigider inca 3-4 ore pana se intareste !
Extrasfaturi:
1. Cum spuneam,blatul trebuie sa aiba in final 1-1,5 cm grosime! Daca iese mai gros de 2 cm se taie cu grija,cu un cutit f.bine ascutit si intre cele 2 blaturi astfel rezultate se umple cu crema simpla sau amestecata cu fructe maruntite
2. Crema trebuie asezata spre margine astfel incat sa “adere” de peretii tavii evitand astfel riscul ca gelul lichid,turnat la sfarsit sa intre sub blat facandu-l sa pluteasca!
3. Fructele se preseaza usor cu manaca sa intre de jumatate sau 3/4 in crema ca altfel se vor ridica la suprafata (vor pluti) in gel!
4. Gelul se toarna incet si cu grija ca sa ramana limpede,sa nu se amestece cu crema de dedesupt!
5. Atentie! Folositi o tava mai inalta (gen lasagniera) ! Daca turnati gelul avand tava pe masa din bucatarie aveti grija cu transportul pana la frigider ca orice miscare mai brusca sau deformare a tavii la ridicare poate duce la aparitia unei fisuri in blat sau stratul de crema si la scurgerea lichidului sub blat,ceea ce trebuie evitat!
6. Si nu va speriati! In ciuda faptului ca pare complicat sa ti cont de atatea “chestii” este totusi usor de facut si va avea succes
Idei: in loc de fructe exotice se pot folosi:
- capsuni sau fructe de padure si jeleu de capsuni
- struguri (albi si negrii) si jeleu de struguri
- coaja rasa de lamaie si portocala ,amestecata cu crema,crema de lamaie si jeleu de lamaie!
Pofta buna!
Poze cu tortul in diverse faze: in tava ,scos din tava si ..."produsul final"
Ina
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/osna/osna.jpg)
osna spune:
felicitari,arata foarte bine.am notat tot si sper in week-end daca ma simt bine sa il fac.10+
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)