bebelusi de ian-feb 2005 (84)
Raspunsuri - Pagina 4
bubu05 spune:
Buna fetelor!
Mie imi place cu copilasi...
Noi am fost dimineata la Selgros sa ne aprovizionam camara si frigiderul si cand iesim...ne trezim in plin viscol! nasol rau de tot!
Patricia, ce reguli gramaticale, ca eu nu am auzit? Apropo de carte, e vorba de tipa aia care a fost la Surprize, la Andreea Marin? Era parca din Anglia si se maritase in Africa si avea si o fetita cu seful de trib...
Amaya, bine ai facut ca te-ai dus si ai atentionat-o pe asistenta!
Crinuta, pupici lui Rayan. Nu mai vrei un joc misto?
Oana & Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz
V. Erica spune:
Si mie imi place cum ai facut lista, Anda. E mult mai "aerisita" acum!
"Fetite si baieti de ian-feb 2006" e mai lung, dar e frumos.
Ref. la fetele care n-au mai postat demult si eu zic sa nu le scoatem de tot, ci sa facem o rubrica de genul: Mamici asteptate in gasca ... in fine, ceva de genul asta.
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
PatriciaArdeleanu spune:
Erica, probabil, eu nu prea ma uit la emisiune. Dar dupa descriere, se potriveste. O femeie din lumea f. civilizata (Elvetia parca) ajunge sa traiasca in trib/coliba si regulile/ierarhiile de rigoare.

Uite aici articol ziar Adevarul: (scuze ca e mai lung):
""Noua gramatică lansată luna aceasta era necesară, în contextul în care au trecut 42 de ani de la apariția ediției anterioare (GA). Între ceea ce oferea gramatica academică în vigoare și înnoirile teoretice și descriptive ale cercetărilor ulterioare se produsese o așa mare ruptură, încât GA nu mai reprezenta un punct de vedere credibil, ajungându-se la existența paralelă a două gramatici. Chiar și manualele școlare din ultimii ani depășiseră, ca informație și perspectivă, punctul de vedere al GA", ne-a declarat Gabriela Pană Dindelegan, șeful Catedrei de limba română a Facultății de Litere din Universitatea București. Ziarul Adevărul vine în sprijinul elevilor, studenților, cadrelor didactice și nu numai, prezentând principalele modificări pe care le aduce noua gramatică a limbii române.
Scrierea cu literă mare/mică
* Se scriu cu literă mare toate cuvintele, substantive proprii, cu excepția instrumentelor gramaticale (prepoziții, conjuncții, articole), care denumesc: mari epoci istorice (Antichitatea, Evul Mediu, Iluminismul); războaie importante (Războiul de Independență, Războiul de Secesiune, Războiul celor Două Roze, Războiul de Treizeci de Ani, Războiul de 100 de ani, Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial); state, inclusiv cele din epoci trecute (Imperiul Roman, Imperiul Austro-Ungar); instituții, chiar folosite eliptic (admiterea la Politehnică, student la Drept, secretar la Externe); formule de politețe, devenite locuțiuni pronominale de politețe (Alteța Sa Regală, Majestățile Lor Imperiale, Excelența Voastră, Sfinția Sa).
* Se scrie cu literă mare numai primul cuvânt din substantivele compuse care denumesc compartimente din instituții sau organe de conducere (Sectorul de limbi romanice, Catedra de Chimie, Adunarea generală a Academiei, Direcția, Secretariatul).
Scrierea cuvintelor compuse
Se scriu cu cratimă: toate adjectivele compuse provenite din adverb+participiu (bine-crescut cu sensul "cuviincios", bine-venit cu sensul de "oportun, agreat", rău-platnic; substantive compuse ca "bună-credință" (onestitate), bună-cuviință (politețe), bun-rămas (adio); toate substantivele compuse cu "prim-": prim-balerin(ă), prim-solist(ă), prim-procuror/procuroare; compusele din 2 substantive dintre care al doilea este apoziție (bas-bariton, cuvânt-titlu, mașină-capcană); toate substantivele compuse nume de specii de plante sau de animale; unele tipuri izolate (cuvânt-înainte, mai-mult-ca perfect).
Se scriu într-un cuvânt: pronumele negative "niciunul, niciuna, niciunii, niciunele", precum și adjectivele corespunzătoare "niciun, nicio", dat fiind că reprezintă un singur cuvânt compus, spre deosebire de grupurile de cuvinte formate din conjuncția "nici"+numeral (nici una, nici două), din conjuncția "nici"+pronume nehotărât (nici una, nici alta) sau din adverbul "nici" și articol nehotărât ("Nu e prost și nu e nici băiat incult").
Schimbări la numele proprii străine
La nume proprii străine s-a schimbat scrierea și pronunțarea unora ca "Bahus" (nu Bacus), "Damocles" (nu Damocle), "Menelaos" (nu Menelau), "Oedip" (nu Edip), "Procust" - cu accent pe "o" (nu cu accent pe "u"), iar genitiv-dativul numelui "Artemis" este "lui Artemis" (nu Artemidei).
Despărțirea în silabe
În ceea ce privește despărțirea cuvintelor în silabe și, în scris, la capăt de rând, despărțirea "fonetică" (după pronunțare) este preferată și la cuvintele formate analizabile în limba română contemporană, acestea putând fi despărțite și conform structurii. De aceea, la acestea sunt indicate două modalități de despărțire: a-na-e-rob/an-a-e-rob, al-tun-de-va/alt-un-de-va, sa-van-tlâc/sa-vant-lâc. O singură despărțire se indică și la cuvintele compuse și derivate care conțin grupuri de consoane și anume despărțirea după structura morfologică, de exemplu la derivate cu prefixe ca "post-fa-ță", "trans-bor-da", la compuse ca "alt-fel", "ast-fel", "feld-ma-re-șal", "port-mo-neu" sau la derivate cu sufixe ca "pust-nic", "stâlp-nic".
Modificări morfologice
S-au admis unele forme noi de singular, care circulau frecvent în limba vorbită: sanda (și nu sandală) - cu plural sandale; bretea și cu sensul "derivație rutieră" (și nu bretelă) - cu pluralul bretele; foarfecă (și nu foarfece) - cu pluralul foarfece, cârnat (și nu etimologicul cârnaț) - cu pluralul cârnați.
S-au admis unele forme noi de plural în -i la substantivele feminine cu pluralul în -e: țărănci, țigănci, remarci, gagici și nu țărance...., iar la unele, numai sub formă de variantă: cireși/cireșe, căpșuni/căpșune, coarde/corzi, coperte/coperți, găluște/găluști, cicatrice/cicatrici.
S-a recomandat scrierea conform pronunțării la cuvintele: congresmen, recordmen, tenismen, deoarece sensul de "bărbat" al segmentului final "-man" nu a fost perceput în limba română, dovadă femininele recordmenă, tenismenă.
În paradigmele unor verbe s-au făcut modificări punctuale: la "a trebui" s-au admis și forme de persoana a III-a plural: trebuiau, au trebuit, vor trebui; la "a continua", persoana I singular a devenit omonimă cu persoana a II-a singular: eu/tu continui; la "a absolvi" se recomandă forma "absolv" și pentru sensul "termin un ciclu școlar", iar "a decerna" se conjugă cu -ez, deci decernez.
S-a renunțat la calificarea drept "neutru plural invariabil" a cuvântului "mass-media". Așadar, se poate spune: mass-media actuală, nu mass-media actuale. "Mass-media este"... nu "mass-media sunt".
Patricia si
Rebecca (05.02.05)
Amaya spune:
Patricia, nu ne dai si numele cartilor? pls!
Pentru fetele care apreciaza subiectele de genul acesta am multe exemplare ale cartii "Prizonieri in libertate", o carte extraordinara scrisa de o romanca, povestea vietii ei in Liban...eu de cand am inceput-o n-am lasat-o din mana pana am terminat-o. Daca sunt doritoare facem cumva sa ne intalnim si v-o dau...autoarea le-a donat companiei la care lucram acum cativa ani dar ei le-au tinut o perioada si apoi au vrut sa le arunce si cum mie mi se pare o crima sa arunci carti am luat o parte din ele (erau foarte multe) in ideea sa le donez unei organizatii de binefacere dar, din pacate, pe acestia nu ii intereseaza carti, doar bani
...asa ca le-am impartit la cunostiinte si prieteni dar tot mai am multe exemplare.
Oana si bebe Andrei (18.02.2005)
www.desprecopii.com/forum/classdetail.asp?id=3233" target="_blank">Mai aproape de implinirea visurilor!!!
bubu05 spune:
Uau, ce de schimbari! Aia cu nicio, niciun...e aberanta rau de tot...la ce s-or fi gandit cand au hotarat asta???
Poze cu Vladutz
crinuta spune:
Deci, copilasi mie imi suna prea simplu. Mai trebuie pus ceva, gen nazdravani, dragalasi, etc.
Apoi, putem inlocui bebelusii cu altceva. La fetite poti pune ceva de genul
, iar la baieti ar merge

.
Crinuta si
Rayan
cory35 spune:
E buna ideea cu schimbarea titlului.. Linkul meu de poze se poate pastra caci are poze actualizate..
La multi ani cu intirziere celor sarbatoriti in ultimile zile de februarie.. Chiar nu am putut intra pe forum caci micutza a avut febra 3 zile si nici acum nu este foarte bine dispusa..(cred ca ii dau ceva masele)..
crinuta spune:
Cory, pupici Amandei din partea noastra. Deci si ei ii dau maselele. Welcome to the club.
Oana, merci pentru joc. Iar voi sta tarziu sa ma joc.
Lavinia, tot atat de prost iti merge netul?
Crinuta si
Rayan
bubu05 spune:
Anda, si eu zic sa nu mai pui
, ca nu mai sunt bebei, sa punem la baieti
, iar la fetite
sau
. Nu, ce parere ai? e mai bine...parerea mea!
Poze cu Vladutz

pt fete :))