"Recuperare" marire salariala dupa CIC?

"Recuperare" marire salariala dupa CIC? | Autor: mandyksch

Link direct la acest mesaj

O prietena care mai este in CIC pentru inca trei luni, m-a rugat sa obtin informatii despre situatia in care se afla.

Situatia este urmatoarea: urmeaza sa se reintoarca la serviciu in luna mai. La firma unde lucreaza s-a negociat Contractul Colectiv de munca si s-a prevazut o crestere salariala de 25% pe 2006, crestere ce va fi acordata in trei transe. Prima transa e de 15% si se aplica din luna martie , a doua e de 3% si se aplica din iulie si ultima din toamna.

Intrebarea ei este urmatoarea: exista sanse ca ea sa "recupereze" automat prima transa de crestere de salar de 15% (cel ce se acorda in martie) dupa ce se intoarce in luna mai la serviciu sau nu are acest drept? Sau ramane sa primeasca doar celelalte doua transecare se acorda mai tarziu? Mentionez ca prietena mea lucreaza intr-o firma privata si nu are Contract individual de munca (doar cel colectiv) si avea un salariu negociat brut pe luna in lei.

Multumesc anticipat pentru orice raspuns pe care il puteti da.

Mandy si Krisztián (23.10.2005)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Contractul de munca este suspendat pe perioada CIC, deci nu mai produce efecte.
Angajatorul nu are nici o obligatie fata de ea pentru perioada respectiva.
Solutia ar fi poate sa renunte la CIC, sa o prinda marirea in activitate, si apoi sa reintre in CIC, pe noua leafa.
Nu stiu cat de convenabil este insa sub aspectul hartiilor si al birocratiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-si-boscu spune:

Mandy, din cate stiu eu, nu exista firma privata care are dreptul sa incheie contract colectiv de munca fara contract individual de munca, acesta nu se incheie in cazul functionarilor care sunt numiti pe cale administrativa.
Exista undeva si acel contract individual de munca.
Dar cel mai bine ar fi ca prietena ta sa se sfatuiasca cu cei de la societatea unde lucreaza, chiar daca e suspendat contractul ea este salariatul lor si are acelesi drepturi ca si ceilalti. Efectele aplicarii drepturilor insa vor incepe dupa ce isi reia activitatea.
Ideea e sa vorbeasca oricum cu angajatorul pentru a-si da seama care e situatia acolo. Multe femei - din pacate si total nelegal - in momentul in care vor sa se intoarca din CIC constata ca postul lor e ocupat, sunt dezavantajate de faptul ca nu au primit mariri de salariu si angajatorii le "obliga" oarecum sa-si caute altceva lasandu-le in situatia de a opta pentru post dar fara plata corespunzatoare.
Eu am patit acest lucru, lucram chiar la o firma mare, de notorietate, s-a uitat tipa de la personal in ochii mei si m-a intrebat: vrei sa lucrezi pe banii astia? Si cu fatuca care ti-a luat locul ce facem? Si am plecat singura, noroc ca mai aveam cateva luni timp sa imi caut ceva ca lumea.

Pisi mamica lui Boscu' mic de 5 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandyksch spune:

Lona, Pisi mersi de raspunsuri. Prietena mea nu stie ce sa faca, mai are cateva zile sa se hotareasca.

Pisi, prietena mea zice ca e a semnat un contract de munca atunci cand s-a angajat - acu' vreo 6 ani.De atunci nu a mai semnat nimic, nu s-a mai reactualizat nimic. Ea a nascut vara trecuta deci nici macar nu a stat doi ani in CIC tocmai pentru a nu-si pierde jobul. Nu crede ca daca ar vorbi cu cei de la ea din firma ar putea primi retro cei 15%, numai in cazul in care ar exista stipulat negru pe alb undeva ca are dreptul la asta. Si se pare ca nu scrie nicaieri.

Partea cea mai ciudata e ca, si asta o doare cel mai tare, ca ea este sefa de birou si daca se va intoarce la lucru fara sa prinda cei 15% va avea salar mai mic decat subalternii ei, si asta nici mie nu mi se pare normal. Nu stiu ce sa o sfatuiesc.

Mandy si Krisztián (23.10.2005)

Mergi la inceput