Nelamurire!!!!
lucrez la o firma de vreo 4 luni, iar acuma de la 1 martie imi vor face contract de munca de 4 ore. as avea si eu cateva intrebari, ca tare m-a nedumerit ce mi-a spus contabila firmei :
1.) "cica" la cele 4 ore pe care le lucrez eu, voi avea nevoie de 24 de luni vechime pt a putea intra in cic (nu sunt insarcinata dar imi doresc sa se intample anul asta) ci nu 12 luni cat e normal pt norma intreaga de 8 ore!!!!!!!
Eu stiam de pe forum ca de la 1 iulie 2005 nu mai conteaza numarul de ore!!!!
Are dreptate contabila???? ( cand i-am spus ca de la 1.07.2005 nu mai conteaza nr de ore a facut o fatza la mine......)
2.) daca depune actele in primele 20 de zile ale lunii martie, eu cu ce data voi avea contractul, din data depunerii sau din 1 martie???
3.) cele 12 luni se considera din momentul angajarii pana in ziua nasterii??
Va multumesc anticipat pt raspuns!!
lavinia "nunta noastra 02.07.2005" - cea mai frumoasa zi din viata mea
pozele noastre:http://pg.photos.yahoo.com/ph/lavicerei/album?
Raspunsuri
impreuna spune:
Lavinia incerc sa iti raspund la ce stiu:)
Am lucrat si eu cu jumatate de norma (4 ore):
1. nu ai nevoie sa ti se ia in calcul 24 de luni anterioare nasterii, ci doar 12, cum specifica legea.
2. nu stiu:)
3. 12 luni din momentul angajarii pana in ziua cand nasti.
Eu nu am beneficiat de CIC in primul an dupa nastere, doar acum dupa ce s-a modificat legea.
Bafta la facut copii :) 
Flavia (sotie si mamica fericita)
Lona spune:
quote:
Originally posted by impreuna
Lavinia incerc sa iti raspund la ce stiu:)
Am lucrat si eu cu jumatate de norma (4 ore):
1. nu ai nevoie sa ti se ia in calcul 24 de luni anterioare nasterii, ci doar 12, cum specifica legea.
2. nu stiu:)
3. 12 luni din momentul angajarii pana in ziua cand nasti.
Eu nu am beneficiat de CIC in primul an dupa nastere, doar acum dupa ce s-a modificat legea.
Bafta la facut copii :)
Flavia (sotie si mamica fericita)
...si-ti raspunde eu la 2:
Contractul "curge" de la data semnarii, sau de la cea specificata in document. Angajatorul are 20 de zile sa-l inregistreze, si doar 5 zile daca este vorba despre incetare sau modificare.
Rozi spune:
quote:
Initial creeata de lavinai
2.) daca depune actele in primele 20 de zile ale lunii martie, eu cu ce data voi avea contractul, din data depunerii sau din 1 martie???
S-a schimbat legea (nu toti inspectorii o aplica insa): contractul de munca se inregistreaza in termen de 5 zile de la incheiere.
quote:
Nu se mai numara zilele, doar lunile in care obtii venituri profesionale impozabile.
Lona spune:
quote:
Originally posted by Roziquote:
Initial creeata de lavinai
S-a schimbat legea (nu toti inspectorii o aplica insa): contractul de munca se inregistreaza in termen de 5 zile de la incheiere.quote:
Nu se mai numara zilele, doar lunile in care obtii venituri profesionale impozabile.
Termenul de 5 zile a fost doar o interpretare dupa ureche a unui act normativ. Camerele de munca au emis comunicate de presa prin care precizeaza clar ca termenul ramane 20 de zile.
Termenul de depunere a contractelor de munca ramane de 20 de zile – precizeaza Camera de Munca
Legea 403/2005, intrata in vigoare pe 12 ianuarie 2006, a dat un fals semnal de alarma angajatorilor. Conform art.9, aliniat 2, acestia sunt obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca „actele privind încheierea, executarea, suspendarea, modificarea si încetarea contractelor individuale de munca, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora“.
Pana acum, termenul pentru depunerea contractelor de munca era de 20 de zile. Angajatorii au inteles ca prevederea citata mai sus se refera si la depunerea contractelor de munca, insa oficialii de la Camera de Munca au venit cu o serie de precizari menite sa clarifice situatia.
Astfel, conform articolului 8 din Legea 130/1999, inca in vigoare, „contractele individuale de munca vor fi înregistrate, în termen de 20 de zile de la data încheierii lor, la inspectoratele teritoriale de munca“.
Termenul de 5 zile se refera la orice alte acte inafara de contractul de munca : decizii de angajare, acte legate de negocierea contractului etc., precizeaza cei de la Camera de Munca.
Asadar, termenul pentru depunerea contractelor de munca ramane neschimbat: 20 de zile.
Voi cauta maine dimineata textul oficial. Ce am postat este o stire prelucrata de o agentie de presa.