Buna,
Am si eu o intrebare in numele surorii mele, doctorand cu frecventa in Bucuresti, anul 3 (abia inceput). A ramas insarcinata, neprogramat dar totusi isi doresc atat ea cat si sotul copilul. Jurista facultatii n-a putut-o lamuri daca are sau nu dreptul la concediu, tinand cont ca e doctoranda cu frecventa, si prin contract e obligata sa lucreze la facultate 8 ore/zi, si nu are voie sa se angajeje altundeva. Taxele (sanatate + somaj) sunt platite, dar nu si impozitul, bursa fiind prin lege neimpozabila.
Jurista facultatii s-a plans ca lege noua e incurcata, si a sfatuit-o sa faca o adresa ministerului MSSF.
Poate cineva din juristii de pe forum sa ma ajute cu un raspuns (lege)??
Multumesc!!
Eu cred ca nu.
Nu se incadreaza in nici o categorie de beneficiari, pentru ca nu a obtinut venituri impozabile.
OU vorbeste si despre stagii asimilate necontributive (d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condițiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare; ).
Respectivul articol din Legea 19 se refera insa la studenti, cursuri de zi:
Art. 38. - (1) În sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a), b), c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale învatamântului superior, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
Or, doctoratul este "post".
Oricum, parerea mea este sa intrebe totusi si la Ministerul Muncii.