CIC / plati CAS
Buna ziua,
Intrebare: am citit noua lege pentru CIC si metodologia, insa nu m-am lamurit in ce consta conditia de baza. Legea zice asa:
"Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei nașterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum și de o indemnizație lunară în cuantum de 800 lei (RON)."
Stiu ca pana la 1 ianuarie 2006, primirea indemnizatiei CIC era conditionata de cotizarea 10 luni in urma la CAS. Acum se specifica 12 luni, insa din textul legii dupa mine reiese ca acordarea indemnizatiei este conditionata de plata impozitului pe venit, si nu a CAS sau a altor asigurari (sanatate, somaj, etc.). Asa este?
Multumesc!
mmc
"Trebuie sa ne golim de prea plinul Eu, ca sa mai intre in noi un pic de Dumnezeu." Petre Tutea
Raspunsuri
mmc_nd spune:
Aissa, mersi de lamurire! 
mmc
"Trebuie sa ne golim de prea plinul Eu, ca sa mai intre in noi un pic de Dumnezeu." Petre Tutea
Rozi spune:
Pentru perioade anterioare anului 2006, conditia se considera indeplinita daca ai realizat stagiu de cotizare sau asimilat la casa de pensii (CAS), in conditiile prevazute de legea 19, cu toate modificarile si completarile ulterioare.
" (2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ si perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situatii:
a) si-au însotit sotul/sotia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condițiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în conditiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonante de urgentă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizatia lunară prevăzută la alin. (1). "
Deci daca ai platit CAS anterior lui 2006, inseamna ca ori ai obtinut venituri impozabile ori ai avut asigurare individuala (pct f de mai sus). In oricare din cazuri, perioada se considera in cele 12 luni.
mmc_nd spune:
Rozi, multummesc de raspuns, dar ca sa fiu sincera, m-ai bagat in ceata
. Hai sa incerc sa reformulez: daca eu as ramane insarcinata azi
, si am platit impozit, dar nu CAS, in ultimele 12 luni, as primi indemnizatie? Adica este musai sa fi platit si CAS si toate darile, sau plata impozitului pe salariu este de-ajuns?
Mersi! 
mmc
marius spune:
In ceea ce priveste CIC conditionarea din acest an este pur fiscala deci se refera la impozit. CAS ul sau pensia suplimentara incepand tot din acest an au o tinta numita pensie. CIC a iesit de sub "mana" (era sa scriu jurisdictia, dar LONA ma vaneaza la fiecare expresie folosita de mine, nu cumva sa nu fie perfect juridica fiind automat catalogata ca fiind de o crasa incompetenta) asigurarilor sociale privind pensiile.
Pe de alta parte ceea ce spui tu poate fi real pentru ca sunt venituri fiscale care nu presupun asigurari sociale.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Lona spune:
quote:
Originally posted by marius
In ceea ce priveste CIC conditionarea din acest an este pur fiscala deci se refera la impozit. CAS ul sau pensia suplimentara incepand tot din acest an au o tinta numita pensie. CIC a iesit de sub "mana" (era sa scriu jurisdictia, dar LONA ma vaneaza la fiecare expresie folosita de mine, nu cumva sa nu fie perfect juridica fiind automat catalogata ca fiind de o crasa incompetenta) asigurarilor sociale privind pensiile.
Pe de alta parte ceea ce spui tu poate fi real pentru ca sunt venituri fiscale care nu presupun asigurari sociale.
Marius Pernes
Perfect adevarat!
Jurisdictia este o competenta de a judeca.
Dar faza cu "mana" mi-a placut grozav!
marius spune:
Vezi? Exact ce scriam.
Si daca tot suntem pe aceasta linie, va recomand sa va adresati ei pentru probleme juridice, cu speranta ca nu va avea nimic impotriva acestei recomandari, numai sa stea cat mai mult pe aici (in timp vreau sa zic) eu multumindu-i pe aceasta cale in mod deschis.
Marius Pernes
Lona spune:
quote:
Originally posted by marius
Vezi? Exact ce scriam.
Si daca tot suntem pe aceasta linie, va recomand sa va adresati ei pentru probleme juridice, cu speranta ca nu va avea nimic impotriva acestei recomandari, numai sa stea cat mai mult pe aici (in timp vreau sa zic) eu multumindu-i pe aceasta cale in mod deschis.
Marius Pernes
Trec peste cinismele tale, si peste prevederea din regulament cu (pardon!) "combateti idei, nu persoane".
Pe de alta parte, de cate ori am timp si STIU, raspund cu placere. In rest, nu dezinformez cu buna stiinta pe subiecte serioase.
marius spune:
Off topic:
Eroare, nu am fost cinic chiar deloc. Daca nu vroiam sa imi expun opinia nu o scriam. Am sesizat ca raspunzi documentat in mai multe randuri si de aceea am scris, nicidecum ca sa fiu cinic. Imi pare rau daca tu ai aceasta senzatie.
Chestia cu "STIU" este dupa opinia mea relativa. Toti avem diferite niveluri "de cunoastere" si de "stiinta". Eu nicidata nu sunt sigur ca STIU ceva 100%. ![]()
Gata eu am terminat ca deja depasim Regulamentul.
Marius Pernes
mcrissa spune:
am citit pe nerasuflate subiectul pentru ca ma intereseaza foarte mult
deoarce de la 1 mai nu voi mai lucra.
eu as putea cotiza ca persoana fizica undeva
ca sa primesc indemnizatia sau
este strict conditionata de obtinerea unor venituri impozabile?
multumesc mmc_nd pentru link!
Mcrissa

Ale (30.09.2004)