marius, te rog, raspunde-mi
buna!
marius, te rog, lamureste-ma: o sa nasc in luna martie...o sa am 10 luni platite(inainte de nastere).vreau sa stiu daca beneficiez de concediu de 2 ani si indemnizatie.....sau daca beneficiez de concediu de 2 ani fara indemnizatie.
acum sunt insarcinata in 8 luni...si inca mai merg la serviciu,desi imi e foarte greu, ca sa pot sa imi iau concediu postnatal mai multe zile ,dupa ce nasc.
vreau neaparat sa stiu daca o sa am dreptul la concediu cel de 2 ani(de cresterea copilului)....cu sau fara indemnizatie.
iti multumesc ,anticipat!
Raspunsuri
maria gastaldo spune:
emiii2, intreb si eu ca prostu', tie nu ti-au spus ca ai dreptul sa iti iei tot concediul de odihna de pe anul in curs inainte sa intri in cic? eu de exemplu am avut 24 de zile de concediu de odihna pe anul trecut si lea-am luat pe toate inainte sa intru in concediu prenatal. Eu am lucrat pana la 7 luni si 10 zile. Mie mi-au explicat ca nu se poate sa raman cu restanta de concediu de odihna 2 ani, ceva de genu asta, ma rog pune si tu o intrebare la RH poate te lamuresc.
bafta multa si nastere usoara.
Maria
Rozi spune:
quote:
Initial creeata de emiii2
o sa am 10 luni platite(inainte de nastere).vreau sa stiu daca beneficiez de concediu de 2 ani si indemnizatie.....sau daca beneficiez de concediu de 2 ani fara indemnizatie.
vreau neaparat sa stiu daca o sa am dreptul la concediu cel de 2 ani(de cresterea copilului)....cu sau fara indemnizatie.
Nu exista concediu de 2 ani fara indemnizatie... acela este concediu fara plata si trebuie sa ti-l aprobe (nu sunt obligati sa ti-l dea).
Emi, imi pare rau pt tine, dar daca nu apar modificari (se pare ca exista promisiuni) in lege pentru cele aflate in situatia ta (10 luni de cotizare doar in loc de 12) nu vei avea dreptul la CIC... Iti tin pumnii sa se schimbe ceva pana termini postnatalul!
Rozi spune:
quote:
Originally posted by maria gastaldo
ca ai dreptul sa iti iei tot concediul de odihna de pe anul in curs inainte sa intri in cic?
Maria, faptul ca tie ti-au acordat tot concediul de odihna si in anul in care ai fost in concediu de maternitate si in CIC nu inseamna ca asa este prevazut in Codul Muncii. Din contra, concediul nu odihna nu se acorda pe perioada in care contractul de munca este suspendat. Deci aveai dreptul doar proportional cu perioada din an lucrata.
c_onorica spune:
imi pare rau sa contrazic raspunsul anterior,dar concediul de odihna se acorda sau inainte sau dupa revenirea din concediu.adica ai dreptul la un singur concediu de odihna in anii care incadreaza cic,pe care poti sa ti-l iei optional in anul in care pleci,in anul in care revii sau fractionat cum doresti.Stiu si din experienta proprie,si stiu ca am citit o norma legala dar acum nu mai stiu care
Rozi spune:
Nu am discutat CAND se ia concediul, ci CAT din cel anual.
Din intrebarea: "ai dreptul sa iti iei tot concediul de odihna de pe anul in curs inainte sa intri in cic?" am contestat partea cu "TOT concediul de odihna de pe anul in curs" - se ia proportional cu timpul lucrat, nu TOT.
marius spune:
Concediul de odihna nu se transmite de la un an la altul si se acorda strict pentru perioada efectiv lucrata. In cazul in care se acorda in avans dar ulterior nu este acoperit de perioada de munca sumele acordate defin sume acordate si necuvenite si sunt imputate si recuperabile ca si debite de personal. Rozi are dreptate.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro