concediu pt.copil in cazul adoptiei
Buna,sunt intr-o situatie dificila si am mare nevoie de sfatul vostru.
In luna decembrie 2005 am luat un baietel in varsta de 3 saptamani in vederea adoptiei. In acest moment asteptam sentinta care schimba plasamentul de urgenta in plasament.Eu am intrerupt serviciul ( prin demisie) in noiembrie 2004 si m-am reangajat in septembrie 2005, deci in acest moment am 5 luni vechime neintrerupta si clar, nu beneficiez de concediu pentru copil. Intrebarea mea este : daca merg la serviciu pana in septembrie , cand voi face 1 an vechime neintrerupta, voi putea beneficia de restul concediului , respectiv 1 an ? Si mai am doua intrebari. In concediu medical se plateste catre stat CAS si impozit ?
Si ultima intrebare : In concediul fara salariu imi pot plati din mana CAS-ul si impozitul ?
Va multumesc mult si astept raspunsurile voastre !
Raspunsuri
rucsi spune:
Va multumesc mult pentru raspunsuri.Ati fost foarte saritori cu totii !!! Am crezut ca voi gasi un sprijin aici, dar evident m-am inselat.
Rozi spune:
Rucsi mama, te superi cam repede! Nu uita ca aici nu e nimeni obligat sa raspunda, cine o face o face pe banii lui si pe barba lui si pe timpul lui liber (rapit chiar copilului uneori).
In cazul intrebarii tale, ma jur ca nu am vazut-o pana acum! Ti-as fi raspuns, atat cat ma pricep si eu...
In afara de asta, sunt sigura ca nu multa lume stie sa-ti raspunda, nu are timp sa studieze, astfel incat au preferat sa nu scrie decat sa iti dea informatii gresite.
Incerc sa-ti raspund, cu mentiunea ca, intr-adevar, cazul tau e mai complicat:
1. notiunea de "vechime neintrerupta" nu are relevanta in cazul CIC; se foloseste denumirea de "stagiu de cotizare";
2. pana la data de 31.12.2005, stagiul de cotizare se compunea, in principal, din perioadele in care ai contribuit la asigurarile sociale (CAS, casa de pensii) sau ai beneficiat de drepturi de asigurari sociale (concedii medicale etc);
3. din 1.1.2006, stagiul se realizeaza din lunile in care obtii venituri impozabile sau esti in concediu medical sau in somaj;
4. conditia pt a beneficia de CIC, in cazul tau (si pt ca soliciti CIC in 2006, pe legea noua), este de a avea 12 luni stagiu anterior "datei de la care, după caz, s-a aprobat adopția, a fost făcută încredințarea, s-a instituit plasamentul sau tutela" (am citat din Ordonanta 148 / 2005, art 5 alin (3) (iti dai seama ca nu stiu pe dinafara, am intrat pe textul legii sa copiez)) - voi reveni la pct asta;
5. da, pt concediul medical se plateste CAS si impozit;
6. in concediu fara plata nu poti sa platesti din mana impozit, trebuie sa obtii venituri impozabile, asta e conditia; cat despre CAS da, poti plati din mana (iti faci contract individual) dar nu te va ajuta decat la pensie...
Revin la situatia ta: cel mai bine este ca si de acum incolo sa obtii venituri impozabile sau somaj sau concedii medicale pana cand... Ia sa vedem: nu ai dreptul la CIC dupa hotararea de plasamnet de urgenta nici dupa cea de plasament (nu indeplinesti conditiile de stagiu), dar poti solicita CIC dupa hotararea de incredintare in vederea adoptiei sau chiar dupa incuviinatrea adoptiei (daca la acele momente aduni 12 luni de stagiu).
Deci daca te lungesti si obtii una din aceste hotarari dupa septembrie 2006, vei putea solicita CIC pana face bb 2 ani. Daca insa vei avea hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei iesita inainte de septembrie 2006, nu vei putea cere deloc CIC.
Sper sa nu fi judecat gresit; ma mai gandesc si revin sau poate sesizeaza altcineva vreo greseala.
PS Felicitari, mamico!!! Sa fiti sanatosi si fericiti! 
rucsi spune:
Rozi, iti multumesc din suflet, ai fost foarte draguta. Ai dreptate, am cam exagerat dar sunt tare suparata si speram sa gases un raspuns la voi si uite ca l-am gasit. Mersi mult inca o data. Ceea ce ma irita in caxul meu este ca eu nu tin neaparat sa iau acei bani ci doar sa gases o forma legala de a sta acasa cu copilul (chiar si fara bani ) darvfara sa-mi iai CFS pentru ca nu se constituie vechime si nu-mi pot permite sa pierd 2 ani . As indrazni sa te mai intreb ceva. De fapt am o nelamurire . De ce nu pot intra in CIC daca iese hotararea judecatoreasca mai devreme de septembrie ? 
aissa spune:
Rucsi nu poti inainte de septembrie 2006 pentru ca spui ca te-ai reangajat in septembrie 2005. Deci tu trebuie sa ai 12 luni de stagiu anterioare datei in care primesti incredintare/plasament ma rog in ce faza esti. Daca primesti incredintare in iulie de exemplu nu ai 12 luni anterioare lucrate.
Cat despre stat acasa te inteleg, dar cred ca singura varianta este CM cat se poate si in rest...nu stiu. Somaj merge? Asta ar insemna sa vorbesti la serviciu sa te dea afara in asa fel incat sa iei somaj, dar ramane problema banilor si faza ca ce faci dupa somaj. Sau, nu stiu, CFS la locul de munca actual si gasita o persoana care sa te "angajeze" pentru continuitate. Sper ca nu spun prostii, dar am vazut ca se practica o chestie de genul asta, adica sa ai cartea de munca undeva si sa platesti tu din mana darile...
Poate mai are timp Rozi sa intre si sa imi dea in cap daca am aberat.![]()
Cristina si
Ale (30.09.2004)
Rozi spune:
Mai Cristina, asa ma stii tu pe mine? Ca dau in cap? Asa reclama imi faci? ![]()
Nu ai aberat deloc. Citez:
" (2) În calculul celor 12 luni [...] se includ și perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:
a) și-au însoțit soțul/soția trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizație de șomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condițiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii [...]" (adica armata, somaj, diferite concedii medicale, CIC)
" e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condițiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizația lunară" CIC.
In afara de salariu, mai poti obtine venituri impozabile astfel:
" (3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare, se înțelege: venituri din salarii, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, așa cum sunt definite de această lege."
Deci daca vrei cu tot dinadinsul sa te complici, autorizeaza-te ca persoana fizica sa desfasori activitati economice, stai acasa si tai facturi
. Si toata birocratia, acte, contabilitate etc.
Deci ramane cum a zis Cristina
.
Revin pt ca mi-a mai venit o idee: transforma-ti contractul de munca in unul cu timp partial 2 ore pe zi, pana in septembrie. Vei avea atat stagiu pt CIC cat si pt pensie (integral!, ca nu mai e proportional cu timpul lucrat).
Hai ca o scoti tu la capat, bb mic merita!
rucsi spune:
Mersi mult fetelor, sunteti niste scumpe. Sper s-o scot la capat in vreun fel. Stii, e destul de frustrant sa nu beneficiezi de absolut nimic desi, am 10 ani vechime in munca dar imi lipsesc cateva luni. Dar asta e ! Mergem mai departe. Oricum , mersi inca o data pt. raspunsuri. Va pup.